rebus


rebus 1.0

afbeelding

( Publiek domein )

woordraadsel dat voor het vinden van een woord of zin gebruik maakt van figuren om woorden of woorddelen voor te stellen, in combinatie met aanduidingen van letters die toegevoegd, verwijderd, of vervangen moeten worden door andere letters

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een rebus…

is een raadsel

  • [Deel] bestaat uit beelden, tekens, letters en lettergroeperingen
  • [Functie] dient tot vermaak
  • [Onstoffelijke inhoud] duidt in cryptische vorm een woord of zin aan

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een rebus maken
    • een rebus oplossen
    • een rebus tekenen

    Ter gelegenheid van de chronische boekenbeurzen werd door sommige uitgevers beroep gedaan op de parate kennis van het publiek, opdat het dooreengeschudde titels onder dooreengeklutste schrijverskoppen zou op stal brengen; of rebussen zou oplossen, waarvan het vluchtig bewaard geheim hét meesterwerk van de firma camoufleerde.

    Miniaturen, Karel Jonckheere,

    De bekende striptekenaar Dick Brynesteyn maakte een slogan bekend waaronder de toekomst van 'de Kop' gestalte moet krijgen. Het motto 'Noord-West boert best!' met als chapeau 'Samen aktief geeft perspectief' moet boer en burger in dit deel van de provincie de indruk geven dat provinciaal bestuur en de vier gemeentebesturen het beste met iedereen voor hebben. Bruynesteyn tekende een rebus die de oplossing van de slogan bracht.

    Meppeler Courant,

    De naam Willem Bilderdijk doet maar weinigen enthousiast opspringen. Toch was hij een genie, heeft hij amusante en lezenswaardige brieven geschreven, kon hij heel goed tekenen en grappige rebussen maken, was hij een vermakelijke opschepper en een indrukwekkende figuur.

    NRC,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen