rechter-commissaris


rechter-commissaris 1.0

((vooral) in Nederland)

rechter die in strafzaken het gerechtelijk onderzoek leidt en die bij faillissementen toeziet op het werk van een curator

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een rechter-commissaris…

is een rechter; is een persoon

  • [Functie] dient bewijsmateriaal te verzamelen, zowel voor een verdachte (à charge) als tegen een verdachte (à décharge)
  • [Geslacht] is een man of een vrouw
  • [Activiteit of handeling] leidt het gerechtelijk onderzoek, m.n. in strafzaken; hoort verdachten en getuigen

    Algemene voorbeelden


    Voordat zware zaken voor de strafrechter komen, is soms een diepgaand vooronderzoek nodig om bewijsmateriaal te verzamelen. Zo'n onderzoek wordt geleid door een rechter-commissaris (RC). De RC hoort de verdachten tijdens hun voorgeleiding en ook kan hij getuigen horen. Verder kan de RC speciale dwangmiddelen toepassen zoals het aftappen van telefoons en het verrichten van huiszoekingen. De RC is nooit dezelfde als de strafrechter.

    http://www.rechtspraak.nl/rechtbank/amsterdam/

    De rechter-commissaris verzamelt zoveel mogelijk feiten die zowel voor als tegen de verdachte kunnen pleiten. Als dit zogenaamde gerechtelijk vooronderzoek wordt ingesteld, kan de rechter-commissaris je oproepen om vragen te beantwoorden. Je bent volgens de wet verplicht om te komen. Bij verhindering moet je daar tijdig kennis van geven. Je kunt de rechter-commissaris vragen je onder ede te horen. Dit kan voorkomen dat je moet getuigen op een eventuele terechtzitting.

    http://www.geocities.com/levenslang/

    Vrijwel dagelijks geven laboratoriummedewerkers advies aan justitie, politie en andere instanties en aan geneeskundigen over gerechtelijk pathologische vraagstukken. In een beperkt aantal zaken worden pathologen van het laboratorium uitgenodigd om als getuige-deskundige te verschijnen bij de rechter-commissaris, de arrondissementsrechtbank of het gerechtshof.

    http://www.minjust.nl/b_organ/organisa/b1_7/lgp/lgp.htm

    De inhoud van de berichten blijft overigens buiten schot. Die mag alleen op bevel van een rechter-commissaris worden afgetapt. De Europese Commissie en de Nederlandse justitie onderzoeken nu de mogelijkheid de kersverse privacy-richtlijn uit te breiden met een bewaarplicht van twaalf maanden.

    Het Parool,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • de Amsterdamse rechter-commissaris
    • de Arnhemse rechter-commissaris
    • de Bossche rechter-commissaris
    • de Haagse rechter-commissaris

    De Amsterdamse rechter-commissaris, mr. D.J. Cohen Tervaert, heeft het verzoek van justitie om de drie hoofdverdachten in bewaring te stellen afgewezen.

    NRC,

    De anonieme getuige had in De Telegraaf van 10 november vorig jaar belastende informatie gegeven over Appie A., de hoofdverdachte in de strafzaak van de Albert Heijn-overval. Naar aanleiding van die publikatie werd J. de Haas gehoord door de Arnhemse rechter-commissairs mr. J. Verheugt. De verslaggever weigerde toen de identiteit van zijn bron te onthullen en deed daarbij een beroep op het journalistieke zwijgrecht. Nu blijkt dat de Arnhemse rechter-commissaris bij PTT Telecom printergegevens heeft opgevraagd en de identiteit van de bron heeft achterhaald.

    NRC,

    Burgemeester dr. R. Welschen van Eindhoven heeft dinsdag tijdens grootscheepse invallen van de politie in onder meer de Eindhovense wijk Tongelre geëist dat de actie alsnog openbaar werd gemaakt. Dat gebeurde nadat ze al een halve dag aan de gang was [...]. De burgemeester, die beheerder is van het korps Brabant Zuid-Oost, zei van tevoren wel over de actie maar niet over de omvang ervan te zijn ingelicht. Hij zegt dat de eerste verantwoordelijkheid lag bij de Bossche rechter-commissaris C. Aarts, maar dat die wel eerder informatie had moeten geven.

    NRC,

    Tegen zijn vroegere rechterhand en nu topadviseur van het Surinaamse ministerie van defensie, E. Boerenveen, loopt al een vooronderzoek. Dit is door verscheidene justitiële bronnen bevestigd. Voor het onderzoek tegen Bouterse heeft de Haagse rechter-commissaris officieel toestemming gegeven op 4 mei van dit jaar.

    NRC,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: in

    • de rechter-commissaris in Amsterdam
    • de rechter-commissaris in Den Bosch
    • de rechter-commissaris in Düsseldorf
    • de rechter-commissaris in Rotterdam

    Mr. G. Panjer, voorzitter van de Vereniging van Beleggingsanalisten en directeur van het effectenkantoor Prudential Bache, is door de rechter-commissaris in Amsterdam aangewezen als getuige-deskundige in de voorkenniszaak rond de overname van RDM.

    NRC,

    "Wij worden dagelijks gebeld door vrouwen die zeggen zwanger te zijn. Dan blijkt steeds dat het staafje er niet in zit." Dat zou een medewerkster van de firma Organon gezegd hebben tegen een Utrechtse studente, die ondanks dat bij haar het anticonceptiestaafje Implanon was ingebracht, zwanger werd. De studente verklaarde gisteren onder ede tegenover de rechter-commissaris in Den Bosch dat de Organon-medewerkster haar dit telefonisch had meedegedeeld. Dat gebeurde bij de start van het Implanon-proces voor de Bossche rechtbank.

    Brabants Dagblad,

    Hij wordt sinds gistermiddag verhoord en is vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Düsseldorf.

    NRC,

    De deze week aangehouden verdachten zijn vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

    http://www.openbaarministerie.nl/

    Voorzetsel: te

    • de rechter-commissaris te Amsterdam

    Seacat zou het tussenstation geweest zijn bij witwastransacties van het effectenkantoor. Dat bleek gisteren tijdens de matig bezochte verificatievergadering van het faillissement van Nusse Brink bij de rechter-commissaris te Amsterdam, waar ook schuldeisers hun zegje konden doen.

    NRC,

    in voorzetselgroep


    • voorgeleid aan de rechter-commissaris

    De wet eist dat verdachten in voorarrest worden voorgeleid aan de rechter-commissaris.

    Haarlems Dagblad,

    De eigenaar van het inmiddels failliete bedrijf uit Geleen en zijn echtgenote zijn aangehouden en worden vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Zij worden verdacht van het betalen van steekpenningen, witwassen van geld uit het criminele circuit en het onttrekken van kostbare inboedel aan het faillissement.

    NRC,

    De man zit in voorarrest en wordt deze week door de politie verhoord. Morgen wordt de Meppeler voorgeleid aan de rechter-commissaris. Deze zal beslissen of de verdachte op grond van het verhoor langer vastgehouden moet worden.

    Meppeler Courant,

    De Groningse politie sluit niet uit dat Van E. nog meer moorden op zijn geweten heeft. De politie verdenkt hem van twee andere Groningse prostitueemoorden. Welke dat zijn wil politiewoordvoerder Pieter Boomsma niet zeggen: "Het onderzoek is nog in volle gang. De man wordt donderdag aan de rechter-commissaris voorgeleid."

    De Telegraaf,

    Krikke en Müter zullen morgen worden voorgeleid aan de officier van justitie in Den Haag, die dan beslist of de twee tevens aan de rechter-commissaris zullen worden voorgeleid. Volgens de advocaat van de twee verdachten [...] zijn er dan "in theorie drie mogelijkheden: of ze worden vrijgelaten, of er is een verlenging van de inverzekeringstelling met drie dagen of er is in bewaringstelling van tien dagen, maar dat laatste moet gebeuren op bevel van de rechter-commissaris."

    NRC,

    • de voorgeleiding bij de rechter-commissaris
    • ontboden bij de rechter-commissaris
    • verhoord bij de rechter-commissaris
    • verklaard bij de rechter-commissaris
    • verklaren bij de rechter-commissaris

    Tijdens de voorgeleiding bij de rechter-commissaris wordt u bijgestaan door uw advocaat.

    http://www.cleerdin-hamer.nl/

    Eindelijk, op de elfde dag, werd ik bij de rechter-commissaris ontboden. Arend en mijn advocaat zaten er al en Arend zat doorlopend naar me te seinen, duim omhoog, knipoog. Hij gaf zoveel knipogen, dat het leek of hij een zenuwtrek had.

    Annie Berber en het verdriet van een tedere crimineel, Yvonne Keuls,

    "Dat heeft u ook al in mijn verklaringen kunnen lezen, ik heb geen zin dat weer op te moeten halen. U bent er ook bij geweest toen ik verhoord werd bij de rechter-commissaris. Toen heeft u alles kunnen vragen." De advocaat probeerde het nog één keer maar stuitte op een strijdlustige Jolanda. De raadsman gaf het op en liet haar verder met rust.

    NRC,

    De Duitse transportondernemer A. M. is in 1991 in opdracht van de FIOD naar Zwitserland gegaan om te infiltreren in de organisatie van de Rotterdammer J.B. Dat hebben de voormalig CID'ers R. Lengton en K. Langendoen bij de rechter-commissaris in Den Haag verklaard.

    Drentse Courant,

    • horen door (de) rechter-commissaris
    • verhoor door (de) rechter-commissaris
    • verhoord door (de) rechter-commissaris
    • vooronderzoek door (de) rechter-commissaris

    Een belangrijke doelstelling van de wet is dat de opsporing transparant en controleerbaar moet zijn. De gebruikte bevoegdheden moeten in het openbaar bij een rechtzitting kunnen worden verantwoord. Afscherming van informatie is alleen mogelijk bij een zwaarwegend opsporingsbelang of belang van een getuige. Naast de mogelijkheden die het wetboek en de jurisprudentie al bieden, voegt de Wet BOB er nog een aan toe. Dat betreft het horen van een getuige door de rechter-commissaris buiten aanwezigheid van de verdediging.

    http://www.minjust.nl/a_beleid/visie/

    In de meeste gevallen hoeft u niet op de rechtszitting te komen. Soms kan de rechter van oordeel zijn dat u wel moet verschijnen. Meestal gebeurt dat op verzoek van de verdediging. Tijdens het verhoor door de rechter-commissaris kunt u ook dingen vertellen die niet in uw eerdere verklaring zijn opgenomen, bijvoorbeeld omdat u zich die pas later herinnert. Meestal is de advocaat van de verdachte bij het verhoor aanwezig.

    http://www.cleerdin-hamer.nl/

    Getuigen die zich bedreigd voelen kunnen voortaan anoniem worden verhoord door de rechter-commissaris.

    NRC,

    Een getuige die zich zo bedreigd voelt dat hij niet als getuige durft op te treden in een strafproces, kan vanaf 1 februari door de rechter-commissaris anoniem worden verhoord. Op die datum treedt de wet getuigenbescherming in werking.

    Meppeler Courant,

    De verklaringen van Robert over de toedracht van de omkoping zijn gisteren bevestigd door zijn ploeggenoot Jorge Burruchaga, de Argentijnse aanvaller, die na zijn terugkeer van vakantie in Valenciennes werd verhoord door rechter-commissaris Bernard Beffy die het onderzoek in deze affaire leidt.

    NRC,

    Vooronderzoek door de rechter-commissaris. Als de officier van justitie nader onderzoek nodig vindt om een beslissing te kunnen nemen, kan hij/zij de rechter- commissaris vragen dit onderzoek te verrichten.

    http://www.geocities.com/levenslang/

    • terugverwijzen naar de rechter-commissaris
    • terug wijzen naar de rechter-commissaris

    Politierechter mr. J. van der Vinne in Assen heeft maandag de zaak tegen de 40-jarige M.H. uit Meppel terugverwezen naar de rechter-commissaris. Tegen H. was een gevangenisstraf van drie maanden, waarvan twee voorwaardelijk, geëist. De Meppeler moest zich verantwoorden voor handel in hasj en marihuana.

    Meppeler Courant,

    Taekema maakte donderdag uitgebreid gebruik van enkele technisch-juridische mogelijkheden, waardoor de eigenlijke pro-formazitting ruim vijf uur later begon. Hij vroeg de rechtbank zijn cliënt vrij te laten. Die wees dat af en verwees de zaak terug naar de rechter-commissaris. Beide partijen hebben drie maanden om verdere bewijzen of verweren te zoeken.

    ANP,

    Het Openbaar Ministerie houdt nog rekening met meer verdachten in de fraudezaak, maar officier van justitie W. Freijsen bleef daar donderdag vaag over. De rechtbank wees de zaak terug naar de rechter-commissaris. De inhoudelijke behandeling vindt op een later tijdstip plaats.

    http://www.telegraaf.nl/binnenland/article9317341.ece,

    "Wij worden dagelijks gebeld door vrouwen die zeggen zwanger te zijn. Dan blijkt steeds dat het staafje er niet in zit." Dat zou een medewerkster van de firma Organon gezegd hebben tegen een Utrechtse studente, die ondanks dat bij haar het anticonceptiestaafje Implanon was ingebracht, zwanger werd. De studente verklaarde gisteren onder ede tegenover de rechter-commissaris in Den Bosch dat de Organon-medewerkster haar dit telefonisch had meedegedeeld. Dat gebeurde bij de start van het Implanon-proces voor de Bossche rechtbank.

    Brabants Dagblad,

    Hij heeft de afgelopen twee jaar 23 keer tientallen ruiten van verscheidene ministeries en de BVD ingegooid. Verder wierp hij stenen naar een bus en bedreigde hij mensen. De schade aan gebouwen bedraagt ruim vijf ton. De man verklaarde tegenover de rechter-commissaris dat hij in constante oorlog is met de overheid. "Dat is een stelletje psychopatische criminelen die achter mij aan zitten", aldus Van de M.

    NRC,

    • op bevel van de rechter-commissaris
    • machtiging van de rechter-commissaris
    • toestemming van de rechter-commissaris
    • onder toezicht van de rechter-commissaris

    'Tot de wetgeving is aangepast, moeten providers helaas te vaak zelf de afweging maken of het verstrekken van gegevens technisch kan en of het juridisch mag of moet.' Het NLIP adviseert om alleen persoonsgegevens aan politiefunctionarissen en officieren van Justitie te verstrekken op bevel van de rechter-commissaris.

    http://www.surfnet.nl/publicaties/bulletin/00-2/h6.html

    Volgens de advocaat van de twee verdachten [...] zijn er dan "in theorie drie mogelijkheden: of ze worden vrijgelaten, of er is een verlenging van de inverzekeringstelling met drie dagen of er is in bewaringstelling van tien dagen, maar dat laatste moet gebeuren op bevel van de rechter-commissaris."

    NRC,

    Het is niet meer de rechter-commissaris, maar de officier van justitie die, na machtiging van de rechter-commissaris, een bevel geeft tot aftappen en die zorg draagt voor het bewaren en vernietigen van de daarmee verkregen gegevens.

    http://www.minjust.nl/a_beleid/visie/

    Scannen mobiele telefoon (ATF). Het gerechtshof te Amsterdam zegt met betrekking tot de vereiste machtiging van de rechter-commissaris dat in de praktijk geen telefoonnummers, maar bepaalde frequenties worden gescand. Het hof vindt dat er in feite geen verband is tussen praktijk en concrete telefoonnummers in de machtiging van de rechter- commissaris.

    http://www.xs4all.nl/~respub/traa/b5_3_7.htm

    Tijdens de voorlopige hechtenis kunt u in bepaalde gevallen te maken krijgen met beperkingen. Het enige doel van deze beperkingen is het belang van het onderzoek van uw zaak. Tijdens deze beperkingen mag u geen contact hebben met familie en/of vrienden. U mag dan alleen contact hebben met uw advocaat. Ook uw advocaat mag geen berichten doorgeven aan familie en/of vrienden, zeker niet als deze berichten te maken hebben met uw zaak. Als u tijdens uw beperkingen toch een brief wilt versturen, kan dit alleen met toestemming van de rechter-commissaris.

    http://www.cleerdin-hamer.nl/

    De rechtbank beoordeelt of een schuldenaar voor de Wsnp in aanmerking komt. Onder toezicht van de rechter-commissaris en een bewindvoerder wordt de vaak gecompliceerde schuldenlast van de schuldenaar in kaart gebracht en krijgt hij dan de kans om in doorgaans drie jaar zoveel mogelijk ervan af te lossen.

    http://www.justitie.nl/pers/persberichten/archief/Archief_2002/070302Evaluatie_schuldsaneringswet_meer_bevoegdheden_rechter_bij_schuldsanering.asp?List=Y=10946=684=10966=7259,

    rechter-commissaris 2.0

    ((vooral) in België)

    rechter in België die door de rechtbank van koophandel wordt aangewezen om bij een faillissement toe te zien op het werk van de curator

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een rechter-commissaris…

    is een rechter; is een persoon

    • [Geslacht] is een man of een vrouw
    • [Activiteit of handeling] houdt bij een faillissement toezicht op het werk van de curator
    • [Legitimiteit] wordt aangewezen door de rechtbank van koophandel

      Algemene voorbeelden


      Bij de sluiting van een faillissement kan de rechtbank dan uitspraak doen over de verschoonbaarheid van de gefailleerde. De uitspraak wordt voorafgegaan door de beraadslaging van de schuldeisers en door het verslag van de rechter-commissaris over de omstandigheden van het faillissement. Wanneer de gefailleerde verschoonbaar is verklaard, kan hij niet meer vervolgd worden door zijn schuldeisers die hun schuldvordering hebben ingediend in het faillissement.

      De Standaard,

      De levering van de nieuwe Fokker 70's is voor de periode van augustus 1996 tot juli 1997 gepland. Dit betekent dat de verlengde afbouw bij Fokker inmiddels moet zijn goedgekeurd door de rechter-commissaris. Air UK. Oorspronkelijk zouden de laatste orders bij Fokker midden juni afgewerkt zijn. Door de verlengde afbouw blijven de deuren bij Fokker nog bijna een jaar open. De werkgelegenheid kan zo stijgen van 350 tot ongeveer 700 mensen. Voor het faillissement werkten er bijna 8.000 mensen bij de vliegtuigfabrikant.

      De Standaard,

      Ook de contracten met secretaris-generaal Denys en gedelegeerd bestuurder Bodson worden niet verlengd. Zij verlenen wel hun medewerking aan de afwikkeling van het faillissement, zeggen de curatoren. De curatoren hebben intussen de zegen gekregen van de rechters-commissarissen om naar overnemers te zoeken.

      De Financieel-Economische Tijd,

      De bijzondere wet op het Arbitragehof bevat evenmin enig voorschrift omtrent de rekening van het Hof en de controle van de uitgaven; in navolging van de procedure voor de Wetgevende Kamers en het Rekenhof werd een controlestelsel uitgewerkt waarbij twee commissarissen van de rekening onder de leden van het Hof werden aangeduid; die rechters-commissarissen brengen hierover, als interne controleorganen, verslag uit, waarna het Hof, in voltallige zitting, de rekening goedkeurt.

      http://www.law.kuleuven.ac.be/jura/38n1/boel.htm