rechtswinkel


rechtswinkel 1.0

instelling die gratis of tegen geringe vergoeding juridisch advies verstrekt aan minder draagkrachtige personen of groepen

Semagram


Een rechtswinkel…

is een instelling

 • [Activiteit of handeling] biedt juridisch advies, meestal zonder evenwel zelf in procedures tussen te komen
 • [Belanghebbende of begunstigde] is vooral bestemd voor minder draagkrachtige personen en groepen
 • [Betrokkene] is voor zijn dienstverlening vaak afhankelijk van rechtenstudenten

  Algemene voorbeelden


  De rechtswinkel werkt vooral voor mensen met de lagere inkomens. En verder ook voor anderen die een probleem hebben dat te gering is om een advocaat te raadplegen, maar wel om een oplossing vraagt. Welke soort problemen? U kunt bij ons terecht met vragen op het gebied van onder andere: huurrecht, consumentenrecht, arbeidsrecht, sociale verzekeringen, personen- en familierecht en belastingrecht.

  http://www.rechtswinkelvenlo.nl/

  Twintig jaar geleden verschenen de eerste rechtswinkels (ook wel: wetswinkels). Ze wilden een leemte in de rechtshulp - gratis juridisch advies voor iedereen - opvullen en hoopten dat ze zich binnen een paar jaar weer konden opheffen. De praktijk anno 1993 bewijst het tegendeel.

  NRC,

  Wat is de rechtswinkel? De stichting Rechtswinkel Schiedam is in 1976 opgericht met als doel het kosteloos verlenen van eenvoudige rechtshulp aan minder vermogenden. Tweemaal per week worden er inloopspreekuren gehouden waarbij clienten vragen of problemen van juridische aard aan de medewerkers kunnen voorleggen [...]. De aan de rechtswinkel verbonden medewerkers zijn allen rechtenstudenten. Dit houdt in dat zij slechts een beperkte ervaring met de juridische praktijk hebben.

  http://www.rechtswinkel-schiedam.nl/

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding