recordverkoop


recordverkoop 1.0

verkoop die een record is; verkoop die nog nooit zo hoog geweest is en dus als een record beschouwd kan worden; ook: getal, percentage e.d. dat aangeeft hoe hoog de recordverkoop is; recordverkoopcijfer

Semagram (extra betekenisinformatie)


Recordverkoop…

is verkoop

  • [Omvang abstract] is nog nooit zo groot geweest en kan dus als een record worden beschouwd

    Hoofdsemagram: verkoop


    Algemene voorbeelden


    De Duitse autofabrikant Volkswagen heeft vorig jaar een record aantal auto's verkocht: 8,3 miljoen. Dat zijn bijna vijftien procent meer wagens dan in het jaar daarvoor, zo blijkt uit de voorlopige jaarcijfers van Volkswagen. Door de recordverkopen verdubbelde de nettowinst van Volkswagen.

    http://nos.nl/artikel/344686-recordverkoop-voor-volkswagen.html,

    De groep Herstal [...] heeft in 2009 een recordverkoop neergezet. Voor het eerst werd de kaap van 600 miljoen euro omzet gehaald, aldus La Libre Belgique.

    http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/1063570/2010/02/05/Recordverkoop-voor-FN-Herstal-in-2009.dhtml,

    De Amerikaanse webwinkel Amazon heeft de afgelopen kerstperiode recordverkopen beleefd. Niet eerder was het aantal bestellingen zo hoog. Dat heeft Amazon bekendgemaakt.

    http://www.retailnews.nl/retailtech/rubrieken/meer/financieel/912/kerst-bezorgt-amazon-recordverkoop.html,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een recordverkoop bereiken
    • een recordverkoop boeken
    • een recordverkoop halen
    • een recordverkoop melden
    • een recordverkoop noteren
    • een recordverkoop realiseren
    • een recordverkoop verwachten

    De verkoop van de rode shirts van het nationale Spaanse elftal heeft een absolute recordverkoop bereikt. Het gaat hierbij niet om de gewone rode shirts maar de modellen met daarop de ster van de eerste wereldtitel.

    http://inspanje.nl/sport/1648/recordverkoop-spaanse-nationale-elftal-shirts/,

    Audi of America meldt een recordverkoop voor de maand april en wel met een verhoging van vijftien procent naar 11.521 nieuwe voertuigen die verkocht zijn.

    http://www.audiblog.nl/?p=57968,

    Chevrolet verkocht in het derde kwartaal van 2012 wereldwijd meer dan 1,25 miljoen auto's, een stijging van 3,1 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar toen het merk ook al een verkooprecord boekte.

    http://www.chevrolet.nl/ontdek-chevrolet/nieuws/2012/nieuws-overzicht-2012-overzicht-nieuws/chevrolet-noteert-wereldwijde-recordverkoop-voor-achtste-achtereenvolgende-kwartaal.html,

    De Duitse constructeur van luxewagens Mercedes heeft in het eerste kwartaal van 2012 een recordverkoop geboekt. Volgens moederbedrijf Daimler is er vooral grote vraag naar de C-klasse, de S-klasse en de SUV's van het merk.

    http://www.hln.be/hln/nl/927/Auto/article/detail/1418775/2012/04/04/Mercedes-boekt-recordverkoop.dhtml,

    Samsung verwacht recordverkoop. Samsung is optimistisch en denkt dat hun nieuwste smartphone beter zal verkopen dan zijn voorgangers. Het bedrijf hoopt zeker 10 miljoen stuks van de Galaxy S III-telefoon te slijten.

    http://www.spitsnieuws.nl/archives/games-gadgets/2012/06/samsung-verwacht-recordverkoop,

    Toys R Us, 's werelds grootste speelgoedproducent, haalde in het laatste kwartaal van zijn net beëindigd boekjaar een recordverkoop en realiseerde een recordwinst.

    De Standaard,

    BMW Motorrad realiseert recordverkoop in september.

    https://www.press.bmwgroup.com/pressclub/p/nl/pressDetail.html?title=bmw-motorrad-realiseert-recordverkoop-in-september&outputChannelId=32&id=T0133027NL&left_menu_item=node__2201,

    Gasunie haalde een recordverkoop op 26 januari 1996, toen er 545 miljoen kubieke meter verkocht werd.

    De Standaard,

    Chrysler noteert recordverkoop. De Chrysler-groep verkocht vorig jaar volgens een eerste raming 2,4 miljoen auto's. Dat betekent meteen een nieuw record van de Amerikaanse autobouwer. Het vorige record dateerde uit 1988 met 2,2 miljoen verkochte auto's.

    De Standaard,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: in

    • een recordverkoop in het vierde kwartaal

    Xeikon verkocht in 1996 minder dan verwacht, maar een recordverkoop in het vierde kwartaal laat volgens het bedrijf het beste vermoeden voor 1997.

    De Standaard,

    • een recordverkoop in China

    De Duitse fabrikant van luxeauto's Audi verwacht dit jaar een recordverkoop in China, na een zeer sterk eerste halfjaar. De Chinese verkoop van Audi steeg in de eerste zes maanden met 64 procent tot 109.887 auto's. Dat liet Audi vrijdag weten.

    http://www.refdag.nl/nieuws/economie/audi_rekent_op_recordverkoop_in_china_1_488782,

    Voorzetsel: van

    • een recordverkoop van verkochte auto's
    • een recordverkoop van iPhone 5
    • een recordverkoop van kinderpostzegels
    • een record van 9,58 miljoen wagens

    Rolls Royce stevent dit jaar af op een recordverkoop van de meest luxueuze auto's ter wereld. In 2010 verkocht de fabrikant 2711 auto's en dat aantal lijkt dit jaar te worden opgeschroefd.

    http://www.bnr.nl/programma/denationaleautoshow3/418356-1110/recordverkoop-voor-rolls-royce,

    Toyota mikt op recordverkoop van 9,58 miljoen wagens.

    http://www.demorgen.be/dm/nl/996/Economie/article/detail/1389494/2012/02/03/Toyota-mikt-op-recordverkoop-van-9-58-miljoen-wagens.dhtml,

    Analisten voorspellen recordverkoop van iPhone 5.

    http://www.a-n-v.be/iphone/new-iphone-5/analisten-voorspellen-recordverkoop-van-iphone-5/,

    Als gevolg van de recordverkoop van kinderpostzegels kunnen dit jaar niet alle basisschoolleerlingen de zegels op tijd bezorgen.

    http://www.tubantia.nl/algemeen/binnenland/kinderpostzegels-later-bezorgd-na-recordverkoop-1.3453934,

    Voorzetsel: voor

    • een recordverkoop voor de maand april

    Audi of America meldt een recordverkoop voor de maand april en wel met een verhoging van vijftien procent naar 11.521 nieuwe voertuigen die verkocht zijn.

    http://www.audiblog.nl/?p=57968,

    in voorzetselgroep


    • naar een recordverkoop stuwen

    Koude stuwt Distrigas naar recordverkoop. De Belgische aardgasverdeler Distrigas zegt dat hij in de maand december 13 procent meer natuurlijk aardgas verkocht heeft dan in een decembermaand met "normale" temperaturen.

    De Standaard,

    • voor een recordverkoop zorgen
    • voor recordverkopen zorgen

    Het aantal verkochte Vlaamse kranten daalt in 2002 met ruim 2,5 procent. Die daling is gedeeltelijk het gevolg van het ontbreken van speciale gebeurtenissen, zoals 11 september, prinselijke huwelijken en de geboorte van een nieuwe prinses, die telkens voor recordverkopen zorgen.

    http:/http://aps.vlaanderen.be/statistiek/publicaties/pdf/VRIND/vrind2002/18_media.pdf/aps.vlaanderen.be/statistiek/publicaties/pdf/VRIND/vrind2002/18_media.pdf,

    In 1959 werden nog eens zeven overgebleven bas-reliëfs door Sotheby geveild. Maar de fries die gisteren voor de recordverkoop zorgde, werd over het hoofd gezien. De 'zwoeger' ging bedekt onder een dikke lage verf en de eigenaars van de kostschool dachten dat het een imitatie betrof.

    NRC,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen