recyclekerstboom


recyclekerstboom 1.0

(neologisme)

kerstboom die na de kerstdagen door zijn eigenaar weer wordt herplant of teruggebracht naar de kweker om deze te laten herplanten, zodat hij als alles goed gaat het jaar daarop weer kan worden hergebruikt; kerstboom die wordt gerecycled

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een recyclekerstboom…

is een kerstboom; is een boom

  • [Functie] dient om het onnodig kappen van kerstbomen tegen te gaan
  • [Gebruikswijze] wordt na de kerstdagen door zijn eigenaar weer herplant of teruggebracht naar de kweker om deze te laten herplanten, zodat hij als alles goed gaat het jaar daarop weer kan hergebruikt; wordt gerecycled

    Algemene voorbeelden


    O ja, mijn recyclekerstboom staat weer voor het derde jaar in huis! [...]. We hebben een boom met kluit met pot en al ingegraven in onze tuin. Ik heb wel eerst een heleboel gaten in de pot geboord zodat er water in en uit kon en we hebben er ook regelmatig een gieter water bijgegoten. We lieten hem in de pot zitten zodat het makkelijker is om hem weer op te graven. Zo'n boom maakt toch nieuwe wortels maar als je hem in de pot houdt gebeurt dat op beperktere schaal al had hij wel nieuwe wortels door de gaatjes gewurmd.

    http://lekkerhandig61.blogspot.nl/2014/12/kerstornament-vanhoe-kan-het-andersvilt.html,

    Behalve Utrechters hebben ook inwoners van Wageningen en Eindhoven de mogelijkheid hun boom na gebruik weer in te leveren. Sinds 6 december zijn ook in deze steden recyclekerstbomen te koop. Deze sparren van een speciaal ras met fijnere naalden dan de doorsnee kerstboom, komen van de ecologische kwekerij van Tom van Duuren en zitten in een speciale pot. De kluit is zo groot mogelijk gehouden voor optimale overlevingskansen bij terugplaatsing.

    De Telegraaf,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2005

    recyclekerstboom 2.0

    afbeelding

    Bron: Richard Hoare
    ( CC BY-SA 2.0 )

    (neologisme)

    op een kerstboom lijkend object van gerecycled materiaal

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een recyclekerstboom…

    is een object

    • [Materiaal] bestaat uit gerecycled materiaal, bv. hout van pallets

      Algemene voorbeelden


      Het wordt weer kerst. Dus voor kerstbomen. Als je geen zin hebt om een boom uit de natuur te plukken, dan is hier een aantal ideeën om van oude materiaal recycle kerstbomen te knutselen.

      http://waslijn.com/2013/12/04/recycle-kerstboom/,

      Dit jaar heb ik een plaatje gevonden van deze eierdozenkerstboom. Op de website waar deze foto vandaan komt [...] staan zelfs nog meer ideeën voor kerstbomen van gerycled materiaal (o.a. met boeken en met houtresten), maar deze vind ik toch de leukste [...]. Of heb ik dan al weer een ander idee voor een recycle-kerstboom?

      http://irislappendeken.tumblr.com/,

      Recycle kerstboom. Mijn mannen zijn van het weekend weer heel druk voor mij bezig geweest. Ze hebben een kerstboom voor me gemaakt van oude pallets.

      http://byvonnethuis.blogspot.nl/2013/12/recycle-kerstboom.html,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2013