renaissanceschilder


renaissanceschilder 1.0

kunstschilder ten tijde van de renaissance

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een renaissanceschilder…

is een schilder; is een persoon

  • [Tijd] was actief ten tijde van de renaissance
  • [Activiteit of handeling] is actief als kunstschilder; schildert
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] schildert doorgaans voor zijn beroep

    Algemene voorbeelden


    De tentoonstelling 'Michelangelo' is de best bezochte tentoonstelling in de geschiedenis van het Teylers Museum in Haarlem. De expositie met schetsen van de renaissanceschilder is zondag afgesloten met ruim 97 duizend bezoekers.

    http://radio.nl/26009/honderdduizend-bezoekers-voor-michelangelo,

    Milaan is altijd al de stad van Leonardo da Vinci geweest, hoewel hij er niet is geboren. De wereldberoemde renaissanceschilder is, zoals zijn naam al suggereert, afkomstig uit Vinci, een dorpje in de buurt van Florence.

    https://www.klm.com/destinations/aw/nl/article/da-vincis-masterpiece

    Van kruisboogschieten tot kunstige taferelen; in Sansepolcro is het allemaal te vinden. De trots van de stad is naast de Palio della Balestra, waar we het gisteren al over hadden, de renaissanceschilder Piero della Francesca.

    http://www.ciaotutti.nl/kunst-uit-italie/piero-della-francesca-renaissance-schilder-bij-uitstek/,

    Fra Angelico was een van de eersten die de vernieuwingen die de renaissanceschilders, zoals Masaccio en Giotto, doorvoerden, begreep en toepaste.

    https://books.google.nl/books?id=oF-DAgAAQBAJ&pg=PA42&lpg=PA42&dq=%22renaissanceschilders%22&source=bl&ots=17EkEhgirQ&sig=xsZ2U1ielaXqQ7W-cXnPgRw0iwg&hl=nl&sa=X&ved=0CCUQ6AEwADgKahUKEwiZyZvtnfbHAhVIthoKHfSJBmA#v=onepage&q=%22renaissanceschilders%22&f=false,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een Italiaans renaissanceschilder
    • een Italiaanse renaissanceschilder
    • een Mechelse renaissanceschilder
    • Vlaamse renaissanceschilders

    Madonna of The Pinks - een beroemd werk van de Italiaanse renaissanceschilder Rafael - blijft definitief in Engeland. De National Gallery is er dankzij donaties van de National Lottery en een aantal particulieren in geslaagd 22 miljoen pond (ruim 32 miljoen euro) bijeen te brengen om het schilderij te kopen van de Duke of Northumberland.

    http://www.volkskrant.nl/recensies/rafaels-madonna-blijft-in-engeland~a698875/,

    Giovanni Ambrogio de Predis (Preda, ca. 1455-ca. 1508) was een Italiaans renaissanceschilder uit Milaan. Van hem is bekend dat hij met Leonardo da Vinci en met zijn eigen broer Evangelis heeft samengewerkt aan het altaarstuk van de Maagd op de rotsen voor de 'Broederschap van de conceptie'.

    https://nl.wikibooks.org/wiki/Italiaanse_renaissance/Ambrogio_de_Predis,

    Medewerkers van het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur (CRKC) hebben tijdens inventarisatiewerkzaamheden in een Brussels klooster een tot nu toe onbekend werk ontdekt van de Mechelse renaissanceschilder Michiel Coxcie (1499-1592), ook wel de Vlaamse Raphael genoemd. Het gaat om een paneelschildering met de voorstelling van de Kruisdraging van Christus.

    http://www.rorate.com/vnieuws/index.php/nieuws/71333-onbekend-werk-van-renaissanceschilder-coxcie-ontdekt,

    Met walkietalkies door het museum lopen, op zoek naar het juiste schilderij tijdens een spelletje Wie is het?: het levert vreemde blikken van omstanders op, maar ook veel pret. Het decor is de tentoonstelling Faces then in Bozar, waar portretten te zien zijn van Vlaamse renaissanceschilders.

    http://www.standaard.be/cnt/dmf20150403_01614459,

    Kunstkenners hebben in Rome een tekening van de Italiaanse renaissanceschilder Rafaël (1483-1520) ontdekt. Onder het olieverfschilderij "Madonna met kind en de heilige Johannes" van Giulio Romano werd met behulp van infraroodtechnologie een tweede werk gevonden.

    http://www.gva.be/cnt/oid201127/archief-kunstwerk-rafael-ontdekt-met-infraroodtechnologie,

    Een van de beroemdste werken van renaissanceschilder Raphael is De School van Athene, een muurschildering in het Vaticaans museum.

    http://www.trouw.nl/tr/nl/5116/Filosofie/article/detail/1857275/2011/03/08/Zien-we-in-natuur-iets-goddelijks.dhtml,