repertoirekennis


repertoirekennis 1.0

(muziek; kunst en architectuur; dans; literatuur en theater)

kennis van het repertoire; kennis van de toneelstukken die op het repertoire staan, hetzij van het toneel in het algemeen, hetzij van een toneelgezelschap in het bijzonder; ook: kennis van het repertoire in andere uitvoerende kunsten, met name muziek en dans; kennis van de bestaande muziek, liederen e.d. en/of de teksten daarvan; kennis van het dansrepertoire; kennis van het repertoire in podiumkunsten
Net als het woord kennis vaak voorafgegaan door het bijvoegelijk naamwoord groot.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Repertoirekennis…

is kennis

  • [Object betroffen] betreft vooral kennis van het repertoire van toneel, muziek en dans

    Hoofdsemagram: kennis


    Algemene voorbeelden


    Als de groep me in dit schrale seizoen iets bijbracht, dan was het de herontdekking van de basis van het theater: repertoirekennis, zoeken naar mogelijkheden tot enscenering, intelligentie en vooral heel veel spel. Bijna vergeten dat theater zo leuk kon zijn.

    De Standaard,

    Het enige wat Jaring kan is oude vrouwen laten zingen, en oude mannen. En hij heeft een fabelachtige repertoirekennis.

    Het Bureau. Dl. 6: Afgang, J.J. Voskuil,

    "De belangrijkste bijdrage van Rudi van Dantzig aan de ontwikkeling van de Nederlandse danskunst is zijn grote repertoirekennis, en de aankopen gedurende zijn lange directeurschap van Het Nationale Ballet."

    http://www.eenlevenlangtheater.nl/rudi%20van%20dantzig/volgens%20anderen/3312.html

    Dankzij zijn grote repertoirekennis en inzicht in het functioneren van muziek wist hij gesprekken met lastig te interviewen muzikanten tot een goed einde te brengen. Het leverde Roberto veel respect op van de lezers, maar zeker ook de collega's in de media en de muziekindustrie.

    https://www.villamedia.nl/artikel/roberto-palombit-1952-21,

    Vivian's performance straalt een grote vanzelfsprekendheid uit, wat de rust in de muziek ten goede komt. Voorts beschikt ze over een zeer grote repertoirekennis: afkomstig uit een muzikaal milieu is deze kennis haar als het ware met de paplepel ingegeven!

    http://www.mulderenmulder.nl/pagina3.html

    De focus ligt op de praktijk van het dirigeren en van daaruit komen theorie, gehoortraining en muziekgeschiedenis aan bod. De lessen zullen inspirerend zijn, na het volgen van deze vervolgcursus kunt u met nieuwe inzichten en nieuw opgedane repertoirekennis aan de slag!

    https://www.cultuurcollege.nl/scholing/koordirigent

    repertoirekennis 1.1

    (wetenschap; onderwijs en opvoeding; muziek; kunst en architectuur; dans; literatuur en theater)

    cursus, les, workshop e.d. in kennis van het repertoire; cursus, les in kennis van het toneelrepertoire, muziekrepertoire of dansrepertoire; ook wel: cursus, lesprogramma, zelfstudieles voor de kennis van het literaire repertoire; cursus, lesonderdeel voor het verwerven van kennis van de voornaamste literaire werken (uit een bepaalde periode); cursus voor, les in kennis van de primaire literaire werken, de literaire canon

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Repertoirekennis…

    is een cursus of les

    • [Onstoffelijke inhoud] behelst vooral het onderwijs in het repertoire van toneel, muziek of dans

      Algemene voorbeelden


      Onder tekstperforming vallen lessen in tekstanalyse, poëzie, monologen, conference, typeringen en sketches en scènes. Enkele voorbeelden van theorievakken zijn theatergeschiedenis, kleinkunstdramaturgie en repertoirekennis.

      http://www.the.ahk.nl/kleinkunst1.html,

      Hoe ziet de dag er uit? Eerst verkennen we wat muziek voor ons betekent. Daarna gaat Martin Hoondert in op de samenhang tussen muziek, emotie, herinnering, troost en ritueel. 's Middags zijn twee workshops: 1. Strategieën, motieven en repertoirekennis; 2. Samenhang tussen tekst, symbool en muziek.

      http://www.werkenindeuitvaart.nl/workshop-bij-het-moment/,

      Cursushandleiding Repertoirekennis dans.

      http://www.perefaura.com/text/pdf/200802_IsabellaSteenbergen_DansInDiscussie.pdf,

      repertoirekennis 2.0

      (taal en taalkunde; literatuur en theater)

      kennis van het literaire repertoire; kennis van de voornaamste literaire werken (uit een bepaalde periode) of de literatuur daarover; kennis van de literaire canon

      Algemene voorbeelden


      Tenslotte leer je hoe de verworven inzichten en kennis van dienst kan zijn bij het interpreteren en verklaren van literatuur in de politieke actualiteit. Hiernaast bouw je per vak aan je repertoirekennis van primaire en secundaire literatuur en leer je per college aanvullende onderzoeksvaardigheden.

      http://students.uu.nl/gw/literature-in-conflict

      Het doel is inzicht te verwerven in de methodiek van het vertalen op academisch niveau door een systematische aanpak en analytische houding bij het vertalen te beoefenen. Daarnaast breidt de student zijn repertoirekennis van de Duitstalige moderne literatuur en cultuur uit door het werken met teksten uit de periode van 1800 tot heden.

      http://www.studiegids.science.ru.nl/2013/en/arts/prospectus/letterkunde/courses/course/31848/,

      repertoirekennis 2.1

      (wetenschap; onderwijs en opvoeding; taal en taalkunde; literatuur en theater)

      cursus, les voor het literaire repertoire; cursus, les voor het verwerven van kennis over de voornaamste literaire werken (uit een bepaalde periode) of de literatuur daarover; cursus voor, les in kennis van de literaire canon

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Repertoirekennis…

      is een cursus of les

      • [Onstoffelijke inhoud] behelst de kennis van de voornaamste literaire werken (uit een bepaalde periode) of de literatuur daarover

        Algemene voorbeelden


        Het doel van de cursus is het grondig bestuderen van een aantal primaire werken binnen de moderne literatuur [...]. In de tutorialreeks Repertoirekennis verwerft de student kennis van literaire titels vanuit één taalgebied of vanuit internationaal perspectief en breidt de belezenheid van primaire werken uit. Alle acht deelnemende opleidingen hebben een eigen leeslijst opgezet à rond de 50 titels uit de periode 1750 tot heden. De student kiest één lijst en een aantal titels van deze lijst (in overleg met de betreffende docent), en leest deze titels zelfstandig en met een nader af te spreken aantal bijeenkomsten.

        https://www.osiris.universiteitutrecht.nl/osistu_ospr/OnderwijsCatalogusSelect.do?selectie=cursus&collegejaar=2013&cursus=NEMVD11026

        Onder de naam 'Repertoirekennis' vallen zeven verschillende tutorials. In elk van deze tutorials breid je je belezenheid van primaire werken uit en verwerf je kennis van een aantal literaire titels vanuit één taalgebied (Duits, Engels, Frans, Italiaans, Nederlands, en Spaans) of vanuit internationaal perspectief.

        http://students.uu.nl/gw/literatuur-en-cultuurkritiek/onderwijs/studieprogramma/taalspecifieke-bijeenkomsten