revisor


revisor 1.0

iemand die (drukproeven) corrigeert; iemand die reviseert; corrector (van drukproeven)

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een revisor…

is een persoon

  • [Activiteit of handeling] corrigeert (drukproeven); herziet; reviseert

    Algemene voorbeelden


    Brouwers zegt: de revisor "is iemand die controleert, iemand die corrigeert.' Wie die revisor ook is, ik ben zijn tegenstander. De republiek der letteren kent geen wetten, geen rechtbanken, geen gevangenissen, geen verkiezingen, geen dictator. Niemand hoeft daar te controleren of te corrigeren.

    ...honderd. Ik kom, Piet Grijs,

    Combinatiemogelijkheden


    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: bij

    • revisor bij kranten
    • revisor bij uitgeverijen

    Machado de Assis is Braziliës belangrijkste negentiende-eeuwse auteur. Hij was van eenvoudige komaf. Hij werd leerjongen bij de nationale drukkerij en later revisor bij kranten en uitgeverijen, waar hij veel literatoren leerde kennen.

    http://www.ieper.be/nl/bibliotheek/portugese_literatuur.htm

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    revisor 2.0

    ((vooral) in België)

    iemand die voor zijn werk de financiën en jaarrekening van een bedrijf, onderneming of organisatie controleert; bedrijfsrevisor

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een revisor…

    is een persoon

        Algemene voorbeelden


        Nadat in 1994 de financiële directeur de met moeite begonnen boekhouding overhoop had gehaald met een eigen systeem en het diensthoofd van de Plaatsbespreking met vervroegd pensioen was gestuurd, boog een revisor zich over de cijfers.

        De Standaard,

        De controle van de boekhouding blijkt in dit land dus noch min noch meer een lachertje te zijn. Om te beginnen kiest een bedrijf zelf zijn revisor, verder mogen revisoren ook nog consultancyopdrachten uitvoeren en bestaat er blijkbaar geen deontologische code die revisoren verbiedt om te switchen tussen hun revisorenjob en het bestuur van het bedrijf dat ze geacht worden te controleren. Net alsof het zo normaal is dat de boswachter overstapt naar de stropersbenden!

        http://www.pvda.be/belgie/LernoutHauspie.htm

        En aangezien bovendien de kapitaalverhoging en, in voorkomend geval, de statutenwijziging zonder toedoen van een notaris kunnen worden verricht (ingeval de onderneming voor de vereenvoudigde procedure opteert), zal de revisor bijzonder waakzaam toekijken op de naleving van de reglementeringen.

        http://www.ibr-ire.be/ned/jaarverslag2000/jaarverslag_2000_1_iv_7.aspx,

        Andere balansgegevens of bedrijfseigen info kan met de tijd zo worden overgemaakt aan de respectieve administraties. Certifiëring van deze info werd gevraagd aan een objectieve derde, m.n. de revisor, teneinde van bij de start duidelijk te maken dat het GROFRA ernst is met de bestatiging. Later zouden andere methodes dan wel instellingen belast kunnen worden met controle of vergund worden met bepaalde controles.

        http://www.grofra.be/nota.pdf,

        De Parti Socialiste (PS) moest opnieuw twee opdoffers incasseren, met de arrestatie van revisor Fernard Detaille en het tijdelijke, maar nu volledige ontslag van Guy Spitaels. Detaille, controleur van de boekhouding van de PS, is donderdagavond als derde gearresteerd in de Dassault-omkoopaffaire.

        De Standaard,

        Fernand Detaille was niet alleen revisor van de PS, maar ook van de vzw "Présence et Action Culturelle" (PAC). Op een rekening van die vzw, waarvan François Pirot toen voorzitter was, liet Pirot in de zomer van 1989 vijf miljoen plaatsen. 's Anderendaags werd het geld overgeschreven naar een rekening van de socialistische vzw Fonsoc. Ook daar was Detaille revisor.

        De Standaard,

        Combinatiemogelijkheden


        met koppelwerkwoord


        • revisor worden

        Het lijkt erop dat afgestudeerden die revisor, accountant of belastingconsulent willen worden dra met een ruime portie gebakken peren zullen zitten. Deze keer is het niet de overheid die de contingentering oplegt, maar de beroepsfederatie zelf die achter de schermen al het mogelijke probeert te doen om de toegang tot het beroep te belemmeren.

        http://www.schamper.rug.ac.be/schamper387/387-economie.phtml,

        Woordfamilie


        Als deel van een afleiding


        Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


        Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen