rijstvogel


rijstvogel 1.0

prachtvink met een blauwgrijs verenkleed, een lichtgrijze buik met een roze tint, een zwarte kop met witte wangen en een rode snavel, die vaak als kooivogel wordt gehouden

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een rijstvogel…

is een prachtvink; is een vogel; is een dier

  • [Afmeting] is 14 tot 17 cm lang
  • [Kleur] heeft een blauwgrijs verenkleed, een lichtgrijze buik met een roze tint, een zwarte kop met witte wangen en een rode snavel
  • [Plaats] leeft in dorpen, steden, gebieden met rijstbouw, graslanden, savannebossen en bossen langs de kusten zoals de mangrovebossen
  • [Plaats van herkomst] komt oorspronkelijk uit Indonesië
  • [Woongebied] komt nu in veel delen van de wereld voor, zoals Azië, Australië, Afrika en Noord-Amerika
  • [Leeftijd] kan mogelijk 7 tot 9 jaar oud worden, maar wordt gemiddeld 2 tot 3 jaar oud in gevangenschap
  • [Gedrag] at vroeger al vaak wilde rijst, waaraan hij zijn naam dankt
  • [Waardering] werd vooral vroeger niet gewaardeerd door boeren, omdat rijstvogels een plaag vormen in rijstvelden

Wetenschappelijke naam: Lonchura oryzivora

Rijk Animalia; Dieren
Stam Chordata; Chordadieren
Klasse Aves; Vogels
Orde Passeriformes; Zangvogels
Familie Estrildidae; Prachtvinken
Geslacht Lonchura
Soort Lonchura oryzivora

Algemene voorbeelden


Rijstvogels waren voor de jaren 1960 algemeen voorkomende vogels op Java en Bali. Ze leven in dorpen, steden, gebieden met rijstbouw, graslanden, savannebossen en bossen langs de kusten zoals de mangrovebossen. Ze komen voor tot op een hoogte van 500 meter maar worden soms waargenomen tot 1500 meter.

https://www.zoo-info.nl/rijstvogel

Van oorsprong at de rijstvogel al wilde rijst. Door de uitgebreide verbouwing van rijst op Java en Bali is rijst het hoofdvoedsel van deze vogel geworden. Hieraan heeft hij ook zijn naam te danken. Maar hij eet ook kleine zaden van grassen en bloeiende planten en soms insecten.

https://www.zoo-info.nl/rijstvogel

Rijstvogels worden 5-7 jaar oud. [...] De massale jacht op deze vogel voor de siervogelhandel, die in de jaren 1960 tot 1970 een hoogtepunt beleefde, heeft geleid tot een enorme daling in aantallen. Ook de elders verwilderde populaties staan bloot aan de jacht en vangst voor de siervogelhandel of blijven klein en breiden zich niet uit. Om deze redenen staat de rijstvogel als kwetsbaar op de Rode Lijst van de IUCN. Maar ook het gebruik van pesticiden bij de verbouw van rijst in de jaren '60 heeft geleid tot een afname van deze vogels.

https://www.zoo-info.nl/rijstvogel

Rijstvogels komen oorspronkelijk uit Indonesië. Op Java en Bali, waar de rijstvogel 'Glatik' wordt genoemd, stropen ze vooral de sawa's af op zoek naar rijst.

http://www.vogelproblemen.nl/Rijstvogel.html

Combinatiemogelijkheden


met ander, nevengeschikt substantief


  • de zebravink, de rijstvogel, het koekoekekstertje, het blauwfazantje en de tweekleurige negervink

Het vogeltje was goudbruin gestreept en had een rode bek en een rood masker. Toen ik mijn hand uitstak, dook het ineen... en liet zich pakken. Het behoorde duidelijk tot de familie van de prachtvinken, waarvan onder andere ook de zebravink, de rijstvogel, het koekoekekstertje, het blauwfazantje en de tweekleurige negervink deel van uitmaken.

De Standaard,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen