risicovrij


risicovrij 1.0

vrij van risico; geen risico, gevaar met zich meebrengend; niet gepaard gaande met een risico of risico's; waaraan geen risico verbonden is; zonder risico of risico's; risicoloos; gevaarloos

Algemene voorbeelden


Stages en werkervaringsplaatsen bieden relatief risicovrije mogelijkheden om het probleem van de onbekendheid met bepaalde groeperingen in een bedrijf op te lossen.

http://www.scp.nl/boeken/cahiers/cah160/nl/samenvatting.htm,

De gebruiksvoorwaarden die moeten garanderen dat peperspray risicovrij is, bestaan uit een aantal richtlijnen voor toepassing die zeer precies luisteren.

http://www.xs4all.nl/~respub/peper/5.htm

De Commissie stelt voor dat stapsgewijs het verbod wordt opgeheven op uitvoer van dieren uit risicovrije kudden, van embryo's, van dieren en hun vlees die na een bepaalde datum zijn geboren, van vlees van dieren jonger dan 30 maanden en ten slotte, op langere termijn, van dieren ouder dan 30 maanden.

De Standaard,

In de hedendaagse maatschappelijke constellatie is niemand risicovrij. Marginalisering en deviaties vormen een reëel gevaar voor elk individu.

http://www.clb-net.be/clb01/inhouden/inhouden08/art08_2_26.html,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een risicovrije bloedgever

De bloedbanken moeten kiezen: mensen die op eerlijke wijze overtuigd zijn dat ze goede risicovrije potentiële bloedgevers zijn, uitsluiten, of ze toch aanvaarden en het risico nemen om mensen te aanvaarden waarvan de eerlijke overtuiging door elementen buiten hun controle niet samenvalt met de werkelijke situatie.

http://www.vankrunkelsven.be/interp/it0008.htm

  • risicovrij gebruik

Bij harm reduction wordt uitgegaan van een hiërarchie in de doelstellingen, met meer onmiddellijke en realistische doelstellingen op weg naar een risicovrij gebruik of ontwenning.

http://www.belspo.be/belspo/home/pers/soceco/MSOC_antwerpen_genk.pdf,

  • een risicovrije test

In 95 procent van de gevallen laten die vrouwen een abortus doen als een foetus met Down-syndroom wordt vastgesteld. Nu de risicovrije test bestaat, is de reden weggevallen om de leeftijdsgrens te handhaven.

http://www.technologiefestival.nl/geheleverslag.pdf,

  • een risicovrij traject

Afwegingsfactoren hierbij zijn onder meer: het potentieel belang van de fietsrelatie [...]; de afweging van de veiligheidsfactor tussen een rustig en risicovrij of een druk en gevaarlijk traject.

http://www.fietsvlaanderen.be/Default.asp?pageurl=./Vademecum/Vademecum.asp,

met bijwoord


  • niet risicovrij
  • volkomen risicovrij

Niks aan. Hij springt naar beneden. Via de vuilnisemmer. Hij zorgt ervoor zelf te blijven zitten. Dit is niet risicovrij weet hij ondertussen. Hij loopt om het huis heen. Hij gaat door het kattenluik in de voordeur. Hij loopt de hal door, soepel.

Enkele reis moeder, Bram Vermeulen,

Conducteur zijn is niet risicovrij meer tegenwoordig.

Enkele reis moeder, Bram Vermeulen,

Hij kan zich nog net inhouden om niet Centre Pompidou te zeggen. Straks kent ze Frankrijk beter dan hij. Woont ze al jaren in Parijs. Is ze kunstcriticus. Verzinnen is niet risicovrij.

Enkele reis moeder, Bram Vermeulen,

De reactor is in november 1995 uitgeschakeld en het radioactieve atoomafval is buiten de grenzen van Atlanta gebracht. De situatie is dus volkomen risicovrij, volgens de officiële lezing.

http://www.groene.nl/1996/28/ih_olymp.html,

met werkwoord


  • risicovrij instappen
  • risicovrij uitstappen
  • risico rietdekken

Kinderen kunnen verkeersveiligheid in en om de bus aanleren: risicovrij in- en uitstappen en desgevallend bliksemsnel de bus ontruimen.

De Standaard,

Tips voor risicovrij rietdekken. Zet zoveel mogelijk (mechanische) hulpmiddelen in bij het opperen, tillen en sjouwen van bossen riet en bij het transport van machines en apparatuur, of vraag je baas ernaar. Til in je eentje nooit zwaarder dan 25 kg!

http://www.google.nl/search?q=cache:Ty2P0mnUCOoJ:www.ga-dynamisch.nl/image/7545B50_GA_krant_LR.pdf+dakstoelen+site:.nl=nl=lang_nl,

risicovrij 2.0

(business, economie en financiën)

vrij van financieel risico; geen financieel risico met zich meebrengend; niet gepaard gaande met een financieel risico of financiële risico's; waaraan geen financieel risico verbonden is; zonder financieel risico of financiële risico's; risicoloos

Algemene voorbeelden


Merton stelde zijn wiskundige brein in dienst van wat Scholes en Black intuïtief aanvoelden: men kan altijd een portefeuille van aandelen en opties samenstellen die immuun is voor marktschommelingen. Het verlies van het ene deel kan worden opgevangen door het andere deel zodat de portefeuille risicovrij is, net als een overheidsobligatie.

http://www.croesus.nl/xtra/scoles.php

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een risicovolle aandelenoptie

De rentestand is van belang omdat beleggers een keuze kunnen maken tussen risicovrij beleggen in de risicovrije rente of tussen de risicovolle aandelenoptie.

http://www.tev.nl/,

  • een risicovrije belegging

"Meer dan de helft van de kredietinstellingen naar Belgisch recht haalt een lager rendement dan een risicovrije belegging in overheidspapier", onderstreepte Duplat.

De Standaard,

Door het bestaan van die warrant werd het aandeel de voorbije jaren - net als dat bij CBR het geval was - als een rustige, risicovrije belegging beschouwd.

De Standaard,

  • een risicovrij fonds
  • risicovrije fondsen

Over beleggingsfondsen bestaan veel vooroordelen: veel beleggers zagen de koers van "hun" fonds in een slechte periode omlaag gaan en kregen er schrik van. Ze beseffen niet dat er verscheidene soorten, soms volstrekt risicovrije, fondsen bestaan. Ze scheren fondsen in aandelen, obligaties en termijnrekeningen over dezelfde kam.

De Standaard,

  • een risicovrije lening

Bij de vaststelling van de voor overheidsprojecten te hanteren discontovoet van 4% is de Ministerraad uitgegaan van de gemiddelde reële rente die op de internationale kapitaalmarkt geldt voor risicovrije langetermijnleningen.

http://www.floor.nl/management/ncw.html

  • een risicovrij rendement

Op zijn best kunnen de cashflows in de berekening worden herbelegd tegen het risicovrije rendement op staatsleningen.

http://www.iex.nl/columns/columns_artikel.asp?colid=13677,

De netto-rendabiliteit van hun eigen vermogen ligt gemiddeld lager dan het risicovrije rendement op een overheidsobligatie.

De Standaard,

De onderzoekers wijzen erop dat de rendabiliteit van de ondernemingen ondanks de verbetering nog altijd lager is dan het risicovrije rendement op een staatsobligatie, die eind 1994 meer dan 7 procent bedroeg.

De Standaard,

In zakelijke verhoudingen vormt de 4% forfaitair rendement immers een adequate benadering voor het te belasten (risicovrije) netto-rendement.

http://www.cbhome.nl/index.php,

  • een risicovrije rente
  • een risicovrije rentestand
  • een risocovrije rentevoet
  • een risicovrije discontovoet

Verder hangt de waarde van een optie af van de risicovrije rentestand en de waarde van het aandeel op de uitoefendatum.

http://www.tev.nl/,

Het combineren van een risicovrije (lage) discontovoet met een zeer lange of oneindige looptijd kan ertoe leiden dat sterk onzekere projectresultaten in een verre toekomst een te groot gewicht krijgen.

http://www.cpb.nl/nl/pub/werkdoc/128/wd128.pdf,

Of het hogere rendement van duurzame beleggingen tegen dit hogere risico opweegt, kan worden getoetst met behulp van de 'Sharpe-ratio', d.i. de verhouding tussen het surplusrendement boven de risicovrije langetermijnrente en het risico van een belegging.

http://www.ethibel.org/pdf/KBC_studie_NL.pdf,

In het licht van de CAPM-theorie verslaat een vermogensbeheerder de markt als hij een rendement bovenop de risicovrije rente realiseert dat hoger ligt dan kan worden verwacht op basis van het systematische of relatieve risico van zijn portefeuille.

http://www.ethibel.org/pdf/KBC_studie_NL.pdf,

De rentestand is van belang omdat beleggers een keuze kunnen maken tussen risicovrij beleggen in de risicovrije rente of tussen de risicovolle aandelenoptie.

http://www.tev.nl/,

De gemiddelde rendabiliteit van het eigen vermogen verstevigde daardoor tot gemiddeld 8,5 procent en zit daarmee boven het peil van de risicovrije kapitaalmarktrente, die 7,5 procent bedroeg.

De Standaard,

Het verlies van het ene deel kan worden opgevangen door het andere deel zodat de portefeuille risicovrij is, net als een overheidsobligatie. De opbrengst van die portefeuille is dus logischerwijs die risicovrije rentevoet.

http://www.croesus.nl/xtra/scoles.php

  • een risicovrij spaarboekje

Aegon vergelijkt in zijn reclame dan weer twee totaal onvergelijkbare producten, namelijk zijn eigen risicodragende product en een risicovrij spaarboekje.

De Standaard,

met bijwoord


  • volstrekt risicovrij

Over beleggingsfondsen bestaan veel vooroordelen: veel beleggers zagen de koers van "hun" fonds in een slechte periode omlaag gaan en kregen er schrik van. Ze beseffen niet dat er verscheidene soorten, soms volstrekt risicovrije, fondsen bestaan.

De Standaard,

met werkwoord


  • risicovrij beleggen

De rentestand is van belang omdat beleggers een keuze kunnen maken tussen risicovrij beleggen in de risicovrije rente of tussen de risicovolle aandelenoptie.

http://www.tev.nl/,