roadmovie


roadmovie 1.0

(filmkunst en fotografie)

film waarin de plot vooral draait om de belevenissen van een of meerdere personen die onderweg zijn of een reis maken, vaak bedoeld om bepaalde zelfkennis te vergaren; film waarin iemand onderweg is

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een roadmovie…

is een film

  • [Onstoffelijke inhoud] draait om de belevenissen van een of meerdere personen die onderweg zijn of een reis maken, vaak bedoeld om zelfkennis te vergaren

    Hoofdsemagram: film


    Algemene voorbeelden


    Af en toe brengt een flashback wat ritme en een suggestief moment in de film. Veel is, in de beste Lanoye-traditie, puntig en op de spits gedreven. Bij zijn roadmovie zit Verheyen soms in overdrive.

    De Standaard,

    Is het immers niet zo dat het genre met het beëindigen van de koude oorlog zijn tijd gehad heeft, net zoals ook de roadmovie zijn tijd gehad heeft in de wereld van de informatiesnelwegen?

    De Standaard,

    Verheyen: "De film gaat over vriendschap tussen kameraden. Een buddymovie, maar ook een roadmovie over Vlaamse toestanden en plaatsen."

    De Standaard,

    Britney Spears als stralend middelpunt van truttige roadmovie. Britney is eigenlijk een hedendaagse E.T.: een seksloze, fraai in elkaar gezette pop die zo levensecht is dat hele kinderklassen erin trappen. Alleen had E.T. meer persoonlijkheid. Desondanks mag Britney Spears vanaf deze week in eveneens honderd zalen anderhalf uur lang haar gebrek aan persoonlijkheid en acteertalent etaleren, in een roadmovie die zo braaf is dat de Tina er de Chick bij lijkt. Crossroads draait om drie vriendinnen [...]. Het op zich aardige uitgangspunt is dat het trio, ondanks een belofte in hun kindertijd, allang geen vriendinnen meer is. Om uiteenlopende redenen belanden ze toch in één auto, om met een zwijgzame bink aan het stuur een louterende reis te maken.

    ANP,