rokerspremie


rokerspremie 1.0

(business, economie en financiën; neologisme)

extra hoge premie voor ziektekosten die mensen die roken moeten betalen; hogere ziektekostenpremie voor rokers

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een rokerspremie…

is een premie

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft een extra hoge premie voor ziektekosten die mensen die roken moeten betalen; betreft een hogere ziektekostenpremie voor rokers

    Hoofdsemagram: premie


    Algemene voorbeelden


    Roken verhoogt het risico van gezondheidsklachten. De kosten die daaruit voortvloeien, worden nu door alle premiebetalers opgebracht. Dat is onterecht, vinden de auteurs. Een rokerspremie in de vorm van verhoging van de accijns op tabakswaren levert genoeg geld op om alle aan roken gerelateerde ziekten te behandelen. Van een pakje sigaretten van 4,60 euro gaat 3,36 naar de fiscus. De rest gaat naar de industrie en de handelaar.

    http://www.bndestem.nl,

    Er worden in Nederland per jaar ruim 900 miljoen pakjes sigaretten en shag verkocht. Een 'rokerspremie' van 55 eurocent levert een half miljard op. Dit is precies het bedrag waarmee rokers jaarlijks de gezondheidszorg belasten.

    http://www.bndestem.nl,

    Er is geen discussie meer over de correlatie tussen roken en het ontstaan van COPD en er is een sterke correlatie tussen roken en hart- en vaatziekten. Het wordt nu tijd dat er een maatschappelijke discussie plaatsvindt over het verzekeringsprincipe 'solidariteit'. De primaire vraag die dan moet worden beantwoord is: wie is solidair met wie? De oplossing is om af te zien van een komende accijnsverhoging op tabak en daarvoor in de plaats een rokerspremie op elk tabaksproduct te introduceren. Zo ontstaat een pot die uitsluitend door rokers wordt bijeengebracht. Deze blijkt voldoende om alle jaarlijkse kosten te dekken van ziekten die aan roken zijn gerelateerd.

    http://medischcontact.artsennet.nl/Nieuws-26/archief-6/Tijdschriftartikel/19919/Rokers-voor-rokers.htm,

    Woordfamilie


    Overige woordfamilieleden


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2007