rong


rong 1.0

(transport, verkeer en reizen)

verticale ijzeren balk die aan elk van beide zijden van een platte, open spoorwegwagon, een oplegger, een sleepwagen e.d. bevestigd wordt en bij het laden of lossen weggeklapt, ingeklapt of weggenomen kan worden, vooral gebruikt bij het vervoer van balken, platen en buizen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een rong…

is een steunbalk; is een voorwerp

  • [Vorm] is langwerpig
  • [Materiaal] is meestal gemaakt van ijzer
  • [Geheel] maakt deel uit van een open spoorwegwagon, een oplegger, een sleepwagen e.d.
  • [Functie] dient om bij transport van balken, platen, buizen e.d. de lading te steunen
  • [Aantal of hoeveelheid] wordt in reeksen aan elk van beide zijden van een platte, open spoorwegwagon, een oplegger, een sleepwagen e.d. bevestigd
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is wegklapbaar, inklapbaar of kan weggenomen worden

Algemene voorbeelden


Het flatcontainervervoer is een hele aparte tak van transport. Exceptionele goederen, die niet in een boxcontainer vervoerd of geladen kunnen worden, worden met deze flatcontainers vervoerd. Afhankelijk van het soort lading, moeten dan extra kopschotten en/of rongen aan de zijkanten geplaatst worden. Indien nodig, wordt de lading ook nog eens afgezeild en zodoende beschermd tegen weersinvloeden.

http://www.hegemanbv.nl/index2.html

Gesloten wijnvatwagen met schuifdeuren die geopend kunnen worden. Echte houten vaten. Platte wagen voor zware lasten met rongen. Beladen met lange brammen op klossen. Lageboordwagen met boordwanden.

http://www.maerklin.be/model.html?nr=657

Niet alleen bij het uiterlijk maar ook bij de functies richten de Märklin-modellen zich naar hun voorbeelden. Insteekbare rongen, kiepbare lorries, loskleppen en functionele modellen als draaischijf of hijskraan verlevendigen het modelspoorbedrijf. Nog meer mogelijkheden biedt het Digital-systeem. Al naar gelang het model kunnen bijvoorbeeld verlichtingen, geluiden en instelbare rij-eigenschappen, zoals minimum en maximum snelheid, geschakeld worden.

http://www.marklin.nl/H0/H0-systeem.html

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen