roofbouw


roofbouw 1.0

bebouwing van de grond waarbij niet of onvoldoende afgewisseld of bemest wordt, zodat de grond armer en schraler wordt en uiteindelijk de vruchtbaarheid verliest

Semagram (extra betekenisinformatie)


Roofbouw…

is bebouwing; is een handeling

  • [Toepassingsgebied of bereik] is een slechte bebouwing van grond, waarbij er weinig afgewisseld en bemest wordt, en waardoor de grond uiteindelijk arm en schraal wordt

    Hoofdsemagram: bouw


    Algemene voorbeelden


    Akkerbouw is monocultuur en monocultuur is roofbouw, zo eenvoudig is dat.

    http://www.absmid.demon.nl/mainpage.htm

    Vlaanderen is nog voor vijfenzeventig tot tachtig procent onbebouwd. Toch zijn er maar weinig plekjes waar het echte gevoel van open ruimte nog bestaat. De wetgeving op onze ruimtelijke ordening is een doolhof van afwijkingen en uitzonderingen. Die heeft roofbouw op de open ruimte, zelfs tot in de winterbedding van onze rivieren, in de hand gewerkt.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • roofbouw op het land plegen

    Uiteindelijk kwam als boosdoener van dit fenomeen uit het onderzoek rollen, dat dit kwam doordat boeren subsidie kregen van de overheid, als ze er niet in slaagden in hun levensonderhoud te voorzien door hun melk, boter of varkens te verkopen. Daardoor gingen ze roofbouw op het land plegen, om voorál maar de grootste opbrengsten te kunnen verkrijgen.

    http://www.libertarian.nl/NL/archives/000369.php,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • roofbouw van het land

    Dan wordt Leopold II, onder druk van een vooral door Britten aangevoerde campagne tegen zijn roofbouw van het land, verplicht gereputeerde financiële groepen bij zijn beleid te betrekken.

    De Standaard,

    roofbouw 2.0

    roekeloze, onverstandige behandeling of exploitatie ergens van waardoor het beschadigd of uitgeput raakt of nutteloos wordt
    Vaak gezegd van het menselijk lichaam.

    Betekenisbetrekking


    metafoor
    Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Roofbouw…

    is een behandeling; is een handeling

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een roekeloze, onvoorzichtige behandeling ergens van, meestal van het menselijk lichaam

      Algemene voorbeelden


      Ik moest niet alleen overal verschijnen, er werden ook prestaties geëist. Je bent tenslotte iemand en dan moet je je laten zien. Je komt niet even vrijblijvend aan de start. Dat vergroot het risico van roofbouw. Er moet altijd iemand zijn die de sportieve lijn bewaakt. Je kunt beter preventief bezig zijn dan dat je blessures moet laten behandelen.

      Meppeler Courant,

      "Als je pas afgestudeerd bent, moet je als zelfstandig tekenaar alles aannemen. Het was een fantastische leerschool. Maar op de duur wordt het roofbouw. Daarom maak ik nu een keuze."

      De Standaard,

      Een volstrekt vrije markt kan misschien goed zijn voor de consument, wanneer men louter naar het financiële aspect kijkt, de overheid moet echter verder denken dan haar neus lang is. Een vrije markt is nefast voor het milieu. Zij biedt geen enkele waarborg naar kwaliteit, men is enkel uit op winstbejag en dit leidt tot roofbouw.

      http://www.ccod.be/nieuws/lok023.html

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • roofbouw plegen (op)
      • roofbouw dulden (op)

      De huisarts weet uit ervaring welke gevolgen een bepaald leefpatroon met zich meebrengt. Een echte kruisvaarder tegen ongezond leven is Stols niet. "Als iemand werkelijk roofbouw pleegt op zijn lichaam dan kun je dat ronduit afkeuren. En dat het de gemeenschap handen vol geld kost mag ook best eens gezegd worden. Maar het leven is maar kort."

      Meppeler Courant,

      Koersen was zwaar werk, labeur eigenlijk. De generatie waartoe ik behoorde heeft veel te veel gekoerst. Roofbouw gepleegd op lichaam en geest. Bij de beesten af. Gemiddeld tweehonderd koersdagen per jaar, steeds en altijd in het getouw om je grenzen te verleggen.

      De Standaard,

      Ze lossen een schot voor de boeg: "We dulden geen roofbouw op de sociale uitkeringen."

      De Standaard,