roomkleurig


roomkleurig 1.0

met de kleur van room; met de kleur van crème; crèmekleurig; zachtgeel

Algemene voorbeelden


Tot dusver blijkt de rots silicium, aluminium, calcium, magnesium, ijzer en zuurstof te bevatten en ook een opvallende kapaciteit te hebben om van kleur te veranderen. Als je het onder de mikroscoop ronddraait, veranderen de kleuren van paars over blauw tot roomkleurig.

De Standaard,

De crèmekleurige cavia moet zo egaal mogelijk roomkleurig zijn over het hele lichaam.

http://users.pandora.be/yves.schepens/index.htm

De eenkleurige cavia's vormen een belangrijke groep [...]. Beschrijving van de kleuren [...]. De beige kleur is best te omschrijven als donker roomkleurig overtrokken met een grijsachtig waas. Die waas mag zeker niet blauwachtig zijn, de kleur mag niet naar bruin zwemen. De buikzijde is matter.

http://users.pandora.be/yves.schepens/index.htm

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een roomkleurige huid
  • roomkleurig vlees
  • roomkleurige borsten

Haar borsten waren groot en roomkleurig.

Requiem voor de geitenmelker, Robin Hannelore,

Als ik de nacht met Evelyn doorbreng, is het makkelijker, vast en zeker opwindender, zij wil zo graag, het is satijnen, roomkleurig, overtollig vlees, een nachtje zonder remmen, vol gedein en gegrabbel en gelach.

Het jaar van de kreeft, Hugo Claus,

Ze had een prachtige roomkleurige huid, kastanjebruin, krullend haar, donkere ogen [...] en ze had een leuk kuiltje op haar kin.

De steen der wijzen, J.M.A. Biesheuvel,

  • een roomkleurig pak
  • een roomkleurige jurk
  • een roomkleurige regenjas
  • een roomkleurige rok

Ze gaan zitten. Beginnen te lezen. Generaal-majoor Denis in roomkleurig zomerpak, onberispelijk alsof hij net van de kapper komt. Hij rookt een sigaret. Kolonel Paquet opvallend bleek en vermoeid. Majoor Velge rustig, bleker dan gewoonlijk.

De Coltmoorden, Jef Geeraerts,

Ze kon maar niet beslissen wie ze het meest haatte: het meisje dat een roomkleurige plissérok droeg met een gouden ceintuurtje, of de blonde die overgearticuleerd 'martini rossi' riep.

De meisjes van de suikerwerkfabriek, Tessa de Loo,

Een Mexicaanse vrouw van middelbare leeftijd met een roomkleurige regenjas aan kwam de voordeur uit.

Crisis four, Andy McNab,

Vanaf die dag droeg ze kleren die niet voor ons klimaat waren bedoeld. Ik kon mijn ogen niet afhouden van de lange, roomkleurige jurken.

Memoires van een luipaard, Peter Verhelst,

  • roomkleurig leer
  • roomkleurige zijde

Witte glansverf, zalmkleurig tapijt, forelkleurige gordijnen, meubels van roomkleurig leer; aan de muur een paar japanse prenten.

Voorval, Harry Mulisch,

'Wat? Jij, Hugo? Boeien? Zwarte laarzen?' 'Je vraagt het geamuseerd, maar benieuwd.' 'Een zweep?' 'Zeker. Maar ik hanteer die.' 'Doen ze dat ook al? Dat wist ik niet.' 'Het is geweldig. Je zou het eens moeten proberen.' 'Van mijn leven niet. Zijn er meisjes die dat willen?' 'Je zou ervan opkijken. Kom eens?' 'Geen sprake van. Ik wil ze perzikzacht in roomkleurige zijde.'

Verborgen schade, Aster Berkhof,