rouwclown


rouwclown 1.0

(emoties; psychologie en psychiatrie; neologisme)

clown die bij rouwplechtigheden ingehuurd kan worden, om voor een wat lossere sfeer bij begrafenissen te zorgen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een rouwclown…

is een clown; is een persoon

  • [Onderscheid of tegenstelling] is, in tegenstelling tot een gewone clown, stemmig gekleed, meestal in zwart, en heeft slechts enkele clownsattributen, bijvoorbeeld een rode neus
  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft een clown die bij rouwplechtigheden wordt ingehuurd om voor een lossere sfeer tijdens begrafenissen te zorgen

    Hoofdsemagram: clown


    Algemene voorbeelden


    Sinds drie jaar is Puk ook te boeken als rouwclown. Het principe is immers hetzelfde, meent Groenenboom: een clown veroordeelt niet, een clown ís gewoon, en dat geeft troost.

    http://www.vn.nl/Archief/Samenleving/Artikel-Samenleving/Zingevingshumor.htm,

    In het Nederlandse Haarlem kunnen mensen een voormalige cliniclown inhuren als rouwclown. De man probeert tijdens begrafenisplechtigheden voor een lossere sfeer te zorgen en de mensen uit de 'kramp' te halen die de plechtige sfeer hun oplegt. Met zijn trieste gezichtsuitdrukking en gebukte houding houdt hij de mensen naar eigen zeggen een spiegel voor. Dat zou op hen een ontspannend effect hebben.

    Taaltelefoon Vlaanderen,

    De rouwclown kan knellende etiketten en patronen, die wel heel netjes zijn maar het rouwen in de weg staan, doorbreken. Gezamenlijk lachen, applaudisseren of huilen kan immers erg opluchten.

    http://www.gentleclowning.nl/data.php?pageID=7

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2001