rugzakfinanciering


rugzakfinanciering 1.0

(onderwijs en opvoeding; (vooral) in Nederland; neologisme)

financiering voor leerlingen met een beperking voor het betalen van extra hulpmiddelen, ambulante hulp en begeleiding waardoor zij niet naar het speciaal onderwijs hoeven; leerlinggebonden budget waarmee kinderen met een beperking regulier onderwijs kunnen volgen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Rugzakfinanciering…

is een financiering

  • [Functie] dient om leerlingen met een beperking extra hulpmiddelen, ambulante hulp en begeleiding te kunnen laten aanschaffen, waardoor zij niet naar het speciaal onderwijs hoeven
  • [Belanghebbende of begunstigde] is bestemd voor leerlingen met een beperking
  • [Handelende persoon] wordt toegekend door een organisatie

    Algemene voorbeelden


    De overheid trekt de regierol geheel naar zich toe om zorg af te dwingen bij het uitdelen van extra zorg [...]. Hiermee ontstaat een nieuwe bestuurslaag. Het argument is dat het huidig stelsel niet werkt. Dat is onzin. Er is nu geen stelsel anders dan een bekostigingsregime per sector, afdeling of zorgindicatie en/of rugzakfinanciering.

    http://www.bondkbo.nl/nieuws/1519-bondsberichten-passend-onderwijs-in-nieuwspoort,

    De regels voor rugzakfinanciering in het basis- en middelbaar onderwijs moeten anders. Op dit moment zijn er te weinig mogelijkheden voor maatwerk, aldus staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs) [...]. De staatssecretaris wil ook af van vaste vergoedingen. In plaats daarvan wil ze dat het beschikbare geld flexibel kan worden gebruikt. Scholen die de meeste zorg verlenen, krijgen daardoor vanaf augustus 2012 ook het meeste geld, aldus Dijksma.

    http://www.programmavcp.nl/landelijk-nieuws/veranderde-regels-rugzakfinanciering.html,

    Als ouders kiezen voor aanmelding bij een school niet horende tot het REC moet de school van hun keuze, de rugzakfinanciering gebruiken voor de extra noodzakelijke hulp. De school is verplicht deze hulp (expertise) in te kopen bij de Ambulante Dienst van het REC.

    http://www.antoonvandijkschool.nl/index.php?page=12&section=1,

    Als je een handicap hebt en naar het mbo wilt, dan kan je de zogeheten 'rugzakfinanciering' (LGF) aanvragen. Wij ondersteunen je bij de aanvraag en brengen je in contact met een Regionaal Expertise Centrum (REC).

    http://www.rocva.nl/mbo/allesover/vragen/pages/handicap.aspx

    Scholen uit het regulier onderwijs anticiperen op de LGF. Zij melden leerlingen aan om een toelaatbaarheidsverklaring voor het speciaal onderwijs te verkrijgen voor leerlingen. Deze verklaring houdt namelijk in dat de leerling in aanmerking komt voor Rugzakfinanciering. Zo komt de school aan extra financiële middelen om de leerling in de eigen school toch de zorg te kunnen bieden die het nodig heeft.

    http://www.pedagogiek.net/content/artikel.php?contentID=394,

    Combinatiemogelijkheden


    in voorzetselgroep


    • het systeem van rugzakfinancieringen

    Het systeem van rugzakfinancieringen kent nog een aantal groeipijnen: factor tijd, beschikbaarheid.

    https://slideplayer.nl/slide/16946159/,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2002