rugzakindicatie


rugzakindicatie 1.0

(onderwijs en opvoeding; (vooral) in Nederland; neologisme)

indicatie dat een leerling met een beperking in aanmerking komt voor een leerlinggebonden budget om regulier onderwijs te kunnen volgen; indicatie dat een leerling met een beperking in aanmerking komt voor een 'rugzak', een budget voor de aanschaf van extra hulpmiddelen, ambulante hulp en begeleiding, waardoor deze niet naar het speciaal onderwijs hoeft

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een rugzakindicatie…

is een indicatie

  • [Functie] dient om aan te geven dat een leerling in aanmerking komt voor een zogeheten 'rugzak', een budget voor de aanschaf van extra hulpmiddelen, ambulante hulp en begeleiding, waardoor deze niet naar het speciaal onderwijs hoeft
  • [Belanghebbende of begunstigde] is bestemd voor leerlingen met een beperking
  • [Handelende persoon] wordt toegekend door een organisatie

    Algemene voorbeelden


    Wat moet u doen om in aanmerking te komen voor een rugzak? U vraagt een rugzakindicatie aan bij de Commissie van Indicatie stelling in uw regio (CvI). De CvI geeft uw kind al dan niet een rugzakindicatie. U als ouder maakt de keuze voor regulier of speciaal onderwijs. U zoekt een school voor uw kind. Als uw kind wordt toegelaten op een reguliere basisschool dan kan de school met een indicatie een rugzak aanvragen.

    http://www.stichtingtisento.nl/derugzak.html

    Het eerste dat opvalt als we kijken naar de resultaten van de enquête, is dat het voor docenten niet helemaal duidelijk is welke leerlingen nu precies vallen in de categorie 'rugzakleerling'. Dat merkten wij aan de beantwoording van vraag 6 [...]. Daarin kwamen namelijk veel opmerkingen over gedragsstoornissen naar voren die niet noodzakelijkerwijs tot een rugzakindicatie behoren. Dat docenten dit niet weten, lijkt ons een kwalijke zaak.

    http://igitur-archive.library.uu.nl/student-theses/2008-1006-200328/Help!%20Frank%20uit%202D%20is%20autist!.pdf,

    Tot tevredenheid van de CG-Raad werden de problemen met Ambulante Begeleiding vrijwel kamerbreed aan de orde gesteld. Er werd om een oplossing op korte termijn gevraagd. Na een oproep door CG-Raad en FvO hebben inmiddels ruim 130 ouders gemeld dat hun kind met rugzakindicatie al een paar maanden tot een jaar zonder AB op een reguliere school zit.

    http://www.nieuwsbank.nl/inp/2006/10/23/R070.htm,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


    • doorlopende rugzakindicaties

    Dit bedrag is nieuw. Daar het aantal doorlopende rugzakindicaties is verminderd kwamen er gelden voor zware ondersteuning vrij.Totaal gaat het dus om een bedrag van € 150,80 per leerling, waarvan met name € 95,02 beschikbaar is voor extra ondersteuning van leerlingen die meer nodig hebben dan de basisondersteuning.

    https://www.swvrijnstreek.nl/bestanden/164/Jaargang-2,-nr.-1-september-2015.pdf,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2006