ruimdenkende


ruimdenkende 1.0

iemand die ruimdenkend is; iemand die geen bekrompen, benepen opvattingen heeft of koestert; iemand die openstaat voor allerlei (nieuwe) zienswijzen, ideeën, denkbeelden, meningen, stromingen, handelingen e.d.; iemend die ruim in zijn opvattingen is; breeddenkende

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ruimdenkende…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is niet bekrompen, maar staat open voor allerlei (nieuwe) zienswijzen, ideeën, denkbeelden, meningen, stromingen, handelingen e.d.

    Algemene voorbeelden


    'Je moeder zal het vreselijk vinden en steun zoeken bij je vader en die zal zich over de kwestie niet willen uitspreken, zal zelfs de indruk wekken die relatie wel interessant te vinden. Ymke zal hem die gemakkelijke rol van ruimdenkende heel kwalijk nemen.'

    Engelen van het duister, Jan Siebelink,

    Maar wie zijn eigenlijk de winnaars, de nieuwe generatie PvdA'ers - de mensen die volgend jaar, als de verkiezingen voor gemeente, provincie en Tweede Kamer achter de rug zijn, de PvdA een fris gezicht moeten geven? Rottenberg schetste hun profiel het afgelopen jaar in grove contouren. Geen apparatsjiks en kommaneukers mochten het zijn, geen stadhuistijgers. Nee, de nieuwe PvdA moest vertegenwoordigd worden door "meedenkers, luisteraars, mediascorers, ruimdenkenden, politieke dieren en intellectuelen", zoals een partijmedewerker onlangs in Vrij Nederland zei.

    NRC,

    Deze nette xenofobie, zich in het chique Haagse Benoordenhout vertalend in wèl succesvol verzet tegen de bestemming van een leegstaande kazerne tot azc, vindt men onder de 'ruimdenkenden' die omwille van hun eigen baan of bedrijf erg voor open grenzen zijn, maar de prijs ervan elders deponeren.

    https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/voor-wilders-keurtroepen-staat-democratie-gelijk-aan-je-zin-krijgen~b2f039e1/,

    Combinatiemogelijkheden


    met koppelwerkwoord


    • een ruimdenkende zijn

    Hallo, na lang twijfelen is het dan eindelijk zover en heb ik mij ingeschreven op deze website. Ik ben een ruimdenkende die impulsief is en ook spontaan. Het lijkt me erg leuk om weer eens met een man in contact te komen om sensuele en erotische dingen mee te gaan doen. Dit kunnen zeer uiteenlopende dingen zijn.

    https://websexdate.nl/mature-sex/milf-sex/zoek-een-ruimdenkende-man-voor-spanning-en-avontuur/

    met bijwoord ervoor


    • meer ruimdenkenden
    • minder ruimdenkenden

    Het is wellicht ook bekend aan de auteur dat ten diepste de discussie niet is of er wel of niet vrouwen lid mogen worden van de SGP, maar een steeds duidelijker wordend gevecht tussen de zogenaamde refo's (meer ruimdenkenden) en de kroko's (conservatieven die binnen de hervormde kerk zich tot de vereniging "Het gekrookte Riet" rekenen).

    NRC,

    Hij leefde een onkuis en onmatig leven en had herhaaldelijk aanvaringen met minder ruimdenkenden, niet in de laatste plaats die der overheid.

    https://books.google.nl/books?id=W_Y4DwAAQBAJ&dq=%22minder+ruimdenkenden%22&hl=nl&source=gbs_navlinks_s,