rustdag


rustdag 1.0

wekelijkse, aan God gewijde dag waarop men uit geloofsoverweging geen werk verricht

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een rustdag…

is een dag; is een periode; is een tijd

  • [Functie] dient om God te eren
  • [Frequentie] komt eenmaal per week voor
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] gaat gepaard met een verbod of beperking van werkverrichting
  • [Belanghebbende of begunstigde] is bestemd voor aanhangers van een religie of levensbeschouwing
  • [Voorbeeld of specimen] is bijvoorbeeld de zondag voor christenen, de zaterdag of sabbat voor joden en de vrijdag voor moslims

Hoofdsemagram: dag


Algemene voorbeelden


Volgens de raad is de zondag Gods dag, de rustdag waarop alleen noodzakelijke arbeid mag worden verricht. De rustdag is bedoeld om te besteden in dienst van God. Hiertoe behoort onder andere de kerkgang. Indien de zondag een gewone werkdag wordt, komen veel werkgevers, zelfstandigen en werknemers in grote problemen. Immers, het verrichten van niet noodzakelijke arbeid druist in tegen Gods bevel, zoals dat staat in het vierde gebod van Gods wet.

Meppeler Courant,

Zaterdag is sabbat, rustdag. Dan doen de joden niets. Ze werken niet, gaan niet met geld om, doen het licht niet aan, kijken geen televisie, nemen de telefoon niet op, schrijven niets op.

http://www.student.kuleuven.ac.be/~m9919504/oorsprongjodendom.htm

Vrijdag, de islamitische rustdag: Drieduizend Palestijnen woonden het vrijdagsgebed bij in de Al-Aksa-moskee.

De Standaard,

De religieuze vrijheid wordt ook verder uitgewerkt in de artikelen 20 en 21 van de Belgische Grondwet. Artikel 20 bepaalt dat niemand kan gedwongen worden op enigerlei wijze deel te nemen aan handelingen of plechtigheden van een eredienst of de rustdagen ervan te onderhouden.

http://allserv.rug.ac.be/%7Egmartyn/Syllabus.html,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


rustdag 2.0

vaste dag in de week waarop men niet werkt en die arbeidsrechtelijk of in een arbeidsovereenkomst wordt opgelegd of die men in een zelfstandig beroep zelf kiest

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een rustdag…

is een dag; is een periode; is een tijd

  • [Functie] dient ter ontspanning
  • [Frequentie] komt tweemaal per week voor bij een werkweek van 5 dagen
  • [Tijd] valt voor de meeste werknemers in het weekend
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] gaat gepaard met de vrijstelling van werk
  • [Belanghebbende of begunstigde] is bestemd voor mensen die arbeid verrichten
  • [Recht] wordt meestal in het arbeidsrecht of in een arbeidsovereenkomst vastgelegd
  • [Voorbeeld of specimen] is bijvoorbeeld de zaterdag of de zondag, of voor zelfstandigen vaak maandag

Hoofdsemagram: dag


Algemene voorbeelden


Voor werknemers geldt een vijfdaagse werkweek, met een gemiddelde arbeidstijd van 40 uur. Per kalenderweek ontstaat derhalve aanspraak op 2 rustdagen.

https://www.fnvbondgenoten.nl/site/branches/vervoer/589734/589744/CAO_BB_2008-2011_brochure.pdf,

De Arbeidswet voorziet in een wekelijkse rustperiode. Iedere werknemer heeft recht op een wekelijkse rustperiode van ten minste 24 aaneengesloten uren. De wekelijkse rustdag is de zondag en de wet bepaalt dat op zondagen niet mag worden gewerkt. Er zijn echter wettelijke uitzonderingen op deze regel indien de normale bedrijfsvoering dit vereist.

http://www.loonwijzer.be/main/arbeidsrecht/vakantie-en-feestdagen-1,

Buiten de zondagsrust moet aan de jeugdige werknemers een bijkomende rustdag worden toegekend, onmiddellijk volgend op of voorafgaand aan de Zondag.

http://books.google.nl/books?id=m-HJwaGbjGwC&pg=PA169&lpg=PA169&dq=%22rustdag%22+%22arbeidsrecht%22&source=bl&ots=sOTrhBuIRz&sig=8sjEdjFqzIzESz4lh9LsLgxJuaE&hl=nl&sa=X&ei=-ocYU4jZM4fv4gS2zoDICg&ved=0CDsQ6AEwAw#v=onepage&q=%22rustdag%22%20%22arbeidsrecht%22&f=false,

Arbeidsomstandigheden in China [...]. De arbeidswetgeving van het Ministry of Human Resources and Social Security (MHRSS) ziet er op papier goed uit: een 8-urige werkdag; een 44-urige werkweek; maximaal 36 uur overwerk per maand; een minimumleeftijd van 16 jaar; een minimumloon; minstens één wekelijkse rustdag.

http://www.moviesthatmatter.nl/documenten/Educatie/lesmateriaal_China_Blue/china_blue_bronnenblad_uitgebreide_verise_smallpdf.com_.pdf

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • collectieve rustdag
  • publieke rustdag
  • wekelijkse rustdag
  • de zondagse rustdag

Zo is er een Europese richtlijn die eisen stelt ten aanzien van de arbeidsomstandigheden om de veiligheid en de gezondheid van werknemers te waarborgen. Een belangrijk punt in deze richtlijn is het vereiste van een collectieve wekelijkse rustdag. Wij pleiten ervoor om deze in alle sectoren toe te passen en de zondag nadrukkelijk aan te wijzen als collectieve rustdag, tenzij de aard van het werk (bijvoorbeeld zorg en bewaking) of een dwingende, technische noodzaak van een vol-continuproces dit onmogelijk maakt.

http://www.eurofractie.nl/

Het advies van het Gesprekcentrum en de weerstanden van 's zondags werkenden ten spijt, nam de zondagsarbeid sedertdien geleidelijk toe. De publieke rustdag moest meer en meer wijken voor 'technische en economische noodzaak'.

NRC,

De toegang van de consument tot de vestigingseenheid, worden gedurende een ononderbroken periode van vierentwintig uur, beginnend op zondag om 5 uur of om 13 uur en eindigend op de volgende dag op hetzelfde uur, verboden. Elke handelaar mag een andere wekelijkse rustdag kiezen, hij moet voor minstens 6 maanden dezelfde wekelijkse rustdag behouden en moet de gekozen wekelijkse rustdag op een duidelijke en van buitenaf zichtbare wijze vermelden.

http://www.wevelgem.be/producten/afwijkingen-op-de-wekelijkse-rustdag-en-openingstijden

Door het uitbreidend wegennet, de auto, de televisie, de vestiging van forensen, verstedelijkte het platteland; in toenmalige geschriften heette het dat het 'modern-dynamische cultuurpatroon' zich over het gehele land spreidde. En de zondagse rustdag werd onderwerp van heftige discussie. Er kwamen namelijk steeds meer continu-bedrijven, er kwam groter behoefte aan openluchtrecreatie en vervoer op zondag en daarmee steeg de vraag naar zondagsarbeid.

NRC,

met adjectivisch voltooid deelwoord


  • verplichte rustdag

Het NCMV is voorstander van een duidelijke reglementering, die de bestaande wetten integreert in een wet op de zondagsluiting. Het stelt voor de verplichte rustdag bij wet vast te leggen op zondag de hele dag of vanaf zondagmiddag 1 uur tot maandag 1 uur.

De Standaard,

rustdag 3.0

dag waarop men een activiteit of bezigheid tijdelijk opschort om opnieuw tot rust of op krachten te komen; dag die als pauze dient

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een rustdag…

is een dag; is een periode; is een tijd

  • [Functie] dient om tot rust of op krachten te komen
  • [Frequentie] komt zo vaak voor als in functie van de activiteit of bezigheid wenselijk is
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] gaat gepaard met de opschorting van de activiteit of bezigheid waarmee iemand bezig is
  • [Belanghebbende of begunstigde] is bestemd voor mensen die een langdurige, meerdaagse inspanning leveren

Algemene voorbeelden


Omdat het programma de eerste twee weken erg uitputtend zal zijn, leek het ons een goed idee om een dag rust te nemen in LA. Of deze zondag ook echt een rustdag zal worden moet nog blijken. Zeker is dat we 's maandag de alternatieve energiebronnen aandacht zullen geven.

http://www-pe.wbmt.tudelft.nl/ev/steg1a.html#redactioneel,

In de Andes is de kans op bergziekte niet denkbeeldig [...]. Door de soms ellendige voedselsituatie en de kou verliest het lichaam snel aan weerstand. Let daarom bijzonder goed op je gewicht en bouw veel rustdagen in.

http://home.tiscali.be/soetaertl/anc-ush/landen/form_peru.htm

Neem na elke 1000 meter stijging een rustdag.

http://www.havenziekenhuis.nl/

Terwijl alle collega's genieten van de Tulpvakantie stappen zij dinsdag 2 mei op de fiets om in drie dagen naar Parijs te fietsen. Na één rustdag wordt de terugreis aanvaard. In totaal is de af te leggen afstand 1400 kilometer.

Meppeler Courant,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


rustdag 3.1

dag zonder wedstrijden tijdens een meerdaags sportevenement

Betekenisbetrekking


specialisering
Betrokken betekenissen 3.0 : 3.1

Algemene voorbeelden


Het peloton heeft het na de rustdag rustig aan gedaan. Het rennersveld is lang bijeen gebleven. Pas op de Col de Peyresourde, na 175 kilometer, ruim zes uur rijden, tekent zich een staartgroep af.

NRC,

Er waren tijdens het WK twee rustdagen, eentje daarvan hebben we gebruikt om het grote beeld Christus de Verlosser en de stranden van Copacabana te bezoeken.

http://www.knackvolley.be/node/383,