scene


scene 1.0

(informeel)

min of meer besloten groep van mensen die iets gemeen hebben, zoals een hobby of interesse, een beroep, een activiteit, een geaardheid e.d., met vaak ook eigen sociale omgangsvormen, gebruiken en gedragsregels; groepering, kring, subcultuur, sociaal milieu van gelijkgezinden; kring; kringetje; wereld; wereldje

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een scene…

is een groepering; is een verzameling; is een hoeveelheid

  • [Leden] bestaat uit mensen die iets gemeen hebben, met name een hobby of interesse, een beroep, een activiteit, een geaardheid
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is vaak besloten en heeft vaak eigen omgangsvormen, gebruiken en gedragsregels

    Algemene voorbeelden


    Als gevolg van hun verslaving worden gebruikers in de richting van een specifiek leefpatroon gedreven en kunnen contacten met niet-gebruikers niet gehandhaafd worden. Men raakt zo geïsoleerd van het maatschappelijke leven. Door de sociale isolatie worden morele verboden minder sterk gevoeld en criminaliteit kan ook afleiding en kicks verschaffen, naast het geld om te scoren. Verder is de scene de enige optie voor sociaal contact.

    http://www.bureaudriessen.nl/publicaties/slot-met.html,

    Vandaag deel 5 van een serie over serieuze particuliere websites: de Rap Dictionary, met zo'n 800 woorden uit de muziek. "Zelf hoor ik niet tot de hiphopscene, en ik roep ook niet om iedere zin Yo! De scene is op dit moment niet meer superhip. Het is niet de dansvloerstijl van het moment, maar het is nog steeds een grote, losse scene met een onderscheidend taalgebruik."

    de Volkskrant,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • zich herstellen

    David, die als verpleger in de aidszorg werkt, vertelt hoe het uitgaansleven midden jaren tachtig dramatisch tot stilstand kwam door het wegvallen van vele sleutelfiguren. "Want de beste clubs en discotheken zijn de homo-clubs, zij zijn de trendsetters. Sinds begin jaren negentig is de scene zich aan het herstellen, maar aids heeft definitief een gat geslagen." Er zijn meer redenen waarom het Newyorkse nachtleven op het moment niet zo vibrerend is als het ooit was.

    NRC,

    als object bij een werkwoord


    • een (echte) scene hebben

    Vooral Gent is een stad waar drum'n'bass een echte scene heeft. Dit is te danken aan enkele Gentse artiesten die zich reeds vroeg op dit genre toelegden, onder andere Millenium Kru, en ook enkele toonaangevende winkels zoal Music Mania en Fried Chicken die het genre flink steunden.

    http://users.pandora.be/beldance/frames.htm

    met adjectief ervoor


    • de alternatieve scene
    • een artistieke scene
    • een bepaalde scene
    • een beperkte scene
    • een echte scene
    • de, een eigen scene
    • een grote scene
    • de hele scene
    • de homoseksuele scene
    • de hoofdstedelijke scene
    • een illegale scene
    • een industriële scene
    • de internationale scene
    • de linkse scene
    • de literaire scene
    • een losse scene
    • de oorspronkelijke scene
    • de politieke scene
    • de sadomasochistische scene
    • de wereldvermaarde scene

    The Well (The Whole Earth' Lectronic Link) kwam voort uit de club rond het tijdschrift Whole Earth Review, zeg maar de alternatieve scene uit de omgeving van San Francisco.

    http://www.xs4all.nl/~boom/boek/6rmoraal.htm,

    Brussel kent een internationaal georiënteerde artistieke "scene". In het Kaaitheater spelen dezer dagen de Nederlander Tom Jansen, de Vlaming Josse De Pauw en de Japanse Fumiyo Ikeda in het stuk De Meid Slaan. De teksten zijn van Baudelaire, Lucebert, Dylan Thomas, Strindberg en Kotaro Takamura.

    NRC,

    Ook omdat hij als dj veel cocaïne kreeg aangeboden, liep zijn gebruik problematisch op. "Hij wilde minderen", zegt Nelissen. "Maar als je zelfbeeld in een bepaalde scene alleen is op te krikken door het gebruik van een middel, dan zal je het altijd nodig hebben. Hij moet dus uit dat wereldje stappen, als hij er echt vanaf wil."

    NRC,

    Vooral Gent is een stad waar drum'n'bass een echte scene heeft. Dit is te danken aan enkele Gentse artiesten die zich reeds vroeg op dit genre toelegden, onder andere Millenium Kru, en ook enkele toonaangevende winkels zoal Music Mania en Fried Chicken die het genre flink steunden.

    http://users.pandora.be/beldance/frames.htm

    Iggy Pop, David Byrne, Debbie Harry, Lydia Lunch, Richard Hell en Joey Ramone waren nog jong, gretig en onbezonnen. Ze werden vastgelegd door mensen uit de eigen scene; jonge fotografen die zo vertrouwd waren dat ze ongestoord hun vrienden konden bespieden.

    NRC,

    Bandjes die het goed doen in hun eigen beperkte scene, maar geen nieuwe artiesten die op het punt lijken te staan van een grote doorbraak. Zo was het toch een beetje mager jaar voor Noorderslag.

    Rotterdams Dagblad,

    Vandaag deel 5 van een serie over serieuze particuliere websites: de Rap Dictionary, met zo'n 800 woorden uit de muziek. "Zelf hoor ik niet tot de hiphopscene, en ik roep ook niet om iedere zin Yo! De scene is op dit moment niet meer superhip. Het is niet de dansvloerstijl van het moment, maar het is nog steeds een grote, losse scene met een onderscheidend taalgebruik."

    de Volkskrant,

    Hoe leeft en denkt de gabber werkelijk? [...]. Zijn ze met hun uniforme kleding, hun kortgeknipte of kaalgeschoren hoofden en hun ruige taal [...] de voorbodes van de ondergang van het avondland? Of zijn het in hoofdzaak gewoon - veelal werkende - jongens en meisjes die hun eigen vorm van vermaak hebben gevonden, net als vroeger de nozems, de hippies en de punkers? Onvolmaakt, onbegrepen, maar vooral onschuldig? Op een paar rotte appels na die de hele scene een kwade reuk hebben gegeven?

    http://www.terrorworld.net/kranten/1996/limburger1996_1jun_2.html,

    'Augustin bracht het gesprek op de wereldvermaarde homoseksuele scene in Amsterdam en gaf me zodoende de gelegenheid in het Engels mijn licht over dat onderwerp te laten schijnen.'

    Bulgaar in Wassenaar, Michael Eenhoorn,

    Politieke ideeën werden gebruikt in een machtspolitiek of om af te rekenen met mensen die niet meer mee deden. Dat was dan volgens het principe: 'Wie niet met ons is, is tegen ons'. Het waren een hoop woorden maar er zat gewoon weinig achter. De verradersdiscussie was ook een van de grote voorbeelden van een politiek thema dat gebruikt werd om politiek te bedrijven in de hoofdstedelijke scene. Vlak na het uitbreken van de verradersdiscussie werd die poster gemaakt, waarin werd opgeroepen tot de opsporing van de verraders en om ze te grazen te nemen.

    http://www.iisg.nl/~staatsarchief/boek/Stadfrm.htm,

    Beschrijf die illegale scene in Maastricht eens. [...]. "Probleem is: we hebben geen zicht op wat daar wordt verhandeld en hoeveel. Dat kunnen softdrugs zijn, maar zeker ook harddrugs of xtc. Aan wie wordt het verkocht?"

    http://www.limburger.nl/Index/0,4306,,00.html?sHoofdUrl=http%3A%2F%2Fwww.limburger.nl%2FPagina%2F0%2C7090%2C31-1-2-2498-1715960-1438-730825-%2C00.html,

    In de tachtiger jaren ontstond in San Franciso, Los Angeles en New York een industriële scene die draaide om motoren, kunst, computers, robots, muziek, piercing en S.M.

    http://www.miss-piercing.nl/alginfo/piercinfo.html

    De onderneming beschikt daarenboven nog over andere belangrijke troeven: concurrentiële prijzen, een stevige financiële onderbouw, een stabiel aandeelhouderschap, erkende knowhow, industriële partnerschappen, nieuwe diensten met toegevoegde waarde en aanwezigheid op de internationale scene.

    http://www.tractebel.com/download/rapport/nl-pdf/1998/Activito.pdf,

    Langzamerhand maar zeker begint ook de linkse scene het nut van computercommunicatie te ontdekken.

    http://www.xs4all.nl/~peter/bulletinboards.html,

    Terwijl de jungle doorging voor een broeierig oord vol gevaren (in vergelijkingen als 'de politiek, de raad van bestuur, de literaire scene, de tienertijd is een jungle' houden deze associaties stand), roept het tropisch regenwoud de beschermingsinstincten wakker.

    NRC,

    Uit de SM-maskers, -handschoenen en -corsetten is een volledige kledinglijn ontstaan, die de oorspronkelijke scene inmiddels is ontgroeid.

    NRC,

    Ten tweede laat een rationeel normatieve benadering weinig ruimte voor maatwerk. Ze bevat immers uniforme richtlijnen voor alle types van lokale besturen ongeacht de omvang, actoren, politieke scene en specifieke omgevingskenmerken

    http://www.thuisindestad.be/html/witboek/downloads/Derynck.pdf

    De rubber-trend begon in Engeland. Ongeveer twintig jaar geleden werd daar in de sadomasochistische scene al rubber kleding gebruikt.

    NRC,

    • de Amsterdamse scene
    • een Brugse scene
    • de Californische scene
    • de Duitse scene
    • de Londense scene
    • de Nederlandse scene

    Volgens onze bronnen zou achter de schermen door verschillende opsporingsdiensten druk gesnuffeld worden aan de minder deftige praktijken van het accountantsbureau annex verzekeringsonderneminkje [...]. Met name de witwaspraktijken ten faveure van figuren uit de Amsterdamse scene zouden inmiddels de volle aandacht hebben.

    http://www.stelling.nl/kleintje/actueel/AZXV1082536508.html,

    Keert Brugge terug naar het 'ancien regime' van de jaren tachtig, waar stelselmatig alle initiatieven die met rock en jeugdcultuur te maken hadden, geboycot werden onder het mom van 'dat zo'n zaken niet pasten in het middeleeuwse kader van de binnenstad'? Het begint er zo stilaan wel op te lijken. Het beleid zorgde er toen voor dat er jaren niets meer te beleven viel in Brugge, en dat is vandaag nog steeds één van de hoofdredenen voor het ontbreken van een Brugse 'scene'.

    http://users.pandora.be/moonartgalleryxtra/encyclopedie/html/kelk.html,

    Anders dan de grimmige hardcore-punkers die de Californische scene van de jaren tachtig beheersten, vindt NOFX dat punkrock vooral bedoeld is om lol te trappen.

    NRC,

    Tiltmann drong als fotograaf diep door in de gewelven van de Duitse scene, waar hij lichtelijk gedeprimeerd raakte van de vijfkamerwoning van een Hamburgse goth. "Er was maar één kleur die domineerde: inktzwart. Zelfs het toilet en de badkamer toonden geen contrast."

    Trouw,

    Het tweetal ging binnen de Londense scene op zoek naar artiesten die de electronische muziek een nieuwe impuls wilden geven.

    http://www.dma.be/p/ultra/1996/clear1.htm

    Zelfs in de heroïnescene heeft het pragmatische politiebeleid van de jaren tachtig tot indrukwekkende verschuivingen geleid: De Nederlandse scene is verhoudingsgewijs ontspannen, en wordt gekenmerkt door weinig geweld en betere contacten met zowel politie als gezondheidswerkers.

    NRC,

    met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


    • de bestaande scene

    Elk nieuw label zet zich bewust of onbewust ergens tegen af. Wat stoorde hen zo'n jaar geleden aan de bestaande scene en geldt die kritiek nu nog? "Groepen als Underworld hebben volgens mij niets meer te maken met de roots van de techno", vindt Hal. "Ze zijn in commercieel vaarwater terecht gekomen."

    http://www.dma.be/p/ultra/1996/clear1.htm

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: in

    • de scene in Amsterdam
    • de scene in Rotterdam

    In Amsterdam gebeurde gewoon geen zak meer. Waar zij het over hadden, sloot ontzettend aan bij het beeld dat ik van de scene in Amsterdam had. Als het hele zootje alleen maar zit te zuipen en het daar bij laat, dan gebeurt er niks meer.

    http://www.iisg.nl/~staatsarchief/boek/Stadfrm.htm,

    De scene in Rotterdam is minder underground, of obscuur, dan de cd Samplemind's Guide to Rotterdam Underground Art 1993 wil doen geloven.

    NRC,

    Voorzetsel: met

    • een scene met een onderscheidend taalgebruik

    Vandaag deel 5 van een serie over serieuze particuliere websites: de Rap Dictionary, met zo'n 800 woorden uit de muziek. "Zelf hoor ik niet tot de hiphopscene, en ik roep ook niet om iedere zin Yo! De scene is op dit moment niet meer superhip. Het is niet de dansvloerstijl van het moment, maar het is nog steeds een grote, losse scene met een onderscheidend taalgebruik."

    de Volkskrant,

    Voorzetsel: rond

    • de scene rond Edinburgh

    Op Folk 'n Hell verzamelt het Hemisphere-label zeventien Schotse acts die iets moderns uithalen met hun traditie. Geen bekenden, behalve The Poozies en Tannas, maar de muziek klinkt des te plezanter. De cd wil de scene rond Edinburgh in kaart brengen, waar blijkbaar een trend heerst om folk eigentijds dansbaar te maken.

    De Standaard,

    Voorzetsel: uit

    • de scene uit de omgeving van San Francisco

    The Well (The Whole Earth' Lectronic Link) kwam voort uit de club rond het tijdschrift Whole Earth Review, zeg maar de alternatieve scene uit de omgeving van San Francisco.

    http://www.xs4all.nl/~boom/boek/6rmoraal.htm,

    Voorzetsel: van

    • de scene van dragqueens
    • de scene van gebruikers
    • de scene van muzikanten
    • de scene van transseksuelen

    Nico en John Cale, de twee andere Velvet Underground-coryfeeen, werden in die jaren dan ook als de geslaagde solo-artiesten beschouwd - en niet Lou Reed. Net zo labiel als zijn carriere was ook zijn persoonlijke leven. De uit Andy Warhols Factory ontstane scene van drag queens en transseksuelen werd zijn toevluchtsoord. Zijn speedgebruik was fenomenaal, slapen deed hij zelden en zijn voeding bestond hoofdzakelijk uit mokka-ijs.

    NRC,

    Pension Varikstraat in Amsterdam Zuid-Oost is bedoeld als tussenvoorziening voor oudere dakloze druggebruikers. Een tussenvoorziening wil zeggen het verblijf niet permanent is, maar een opstap naar zelfstandig wonen. En oud ben je in de scene van gebruikers zo ongeveer vanaf je vijfendertigste jaar.

    http://www.hvoquerido.nl/menu_nl.html?Main=HVO-Querido=0=welkom.html

    Het bewuste zaaltje was CBGB's - daar gaven groepen als de Talking Heads, Blondie, Television en de Ramones hun eerste optredens. Daar ontstond een scene van muzikanten die invielen in elkaars band, elkaars vriendinnen afpikten, samen dronken werden, nachtenlang achter de flipperkast stonden en nog succes hadden ook.

    NRC,

    in voorzetselgroep


    • binnen de scene
    • buiten de scene

    Ondertussen heeft SOS al voor een klein uur aan muziek. Hermans: "De teksten zijn niet echt diepzinnig". Hij grinnikt. "Ze gaan bijvoorbeeld over wat ik heb gedroomd, daar is het nummer My dreams, my realities uit voortgekomen." Een andere tekst gaat over de inmiddels binnen de scene legendarisch geworden Richard Bruinen, die in 1999 zelfmoord pleegde. Hermans woonde met hem in een appartement.

    De Limburger,

    'Deze popcore - want zo noem ik het dan maar, hardcore is het namelijk zeker niet meer - loopt het gevaar dat mensen gaan roepen: Help, niet weer van die domme muziek! Door de onvoorstelbare smakeloosheid en hebzucht is het gauw voorbij, zeker als mensen van buiten de scene zich ermee gaan bemoeien. Maar ja, dat is de music business. Die is nou eenmaal aartsconservatief.'

    http://www.terrorworld.net/kranten/1997/oor1997_17mei.html,

    • in de scene
    • contacten in de scene
    • omgangsvormen in de scene

    Mac Rebennack, geboren in 1941, figureerde nog vooral als gitarist - nu is hij voornamelijk als pianist bekend. Vanaf zijn twaalfde hangt hij rond in de scene en leert er de muziek en de drugs kennen.

    NRC,

    In het straatcircuit worden al langer middelen verkocht met de belofte snel en moeiteloos af te vallen.Het krachtige slaapmiddel Rohypnol zou eveens slankmakende effecten hebben, en wordt om die reden eveneens in de 'scene' aan de man gebracht.

    De Telegraaf,

    Het AMC-onderzoek is bijzonder, omdat voor het eerst met nieuwe cameratechnieken bij de mens in de hersenen is geregistreerd wat de gevolgen zijn van xtc-gebruik. Tot nu toe werd deze kennis via dierproeven verworven. Ook bijzonder is dat de onderzoeksgroep van 67 personen - van matige, regelmatige en niet-gebruikers - afkomstig is uit de partyscenezelf. Reneman: 'We hebben met flyers op de feesten zelf mensen geworven. Dat was niet moeilijk, want men is in de scene bezorgd over de effecten van xtc.'

    de Volkskrant,

    Je moet keihard werken om als band iets te bereiken in Nederland, weet Pier Abe. "Goed zijn is niet genoeg. Je band promoten en contacten leggen in de scene, dat is minstens zo belangrijk."

    Dagblad van het Noorden,

    Volgens Van der Meer valt de lichaamlijke ontwenning de meeste junks mee. "Dat komt mede door ons volle dagprogramma." Rob wil nu naar de Emiliehoeve, de therapeutische gemeenschap van Bloemendaal met 38 bewoners. Confrontatie is er belangrijk. Van der Meer: "Het liegen, bedriegen en chanteren moet worden doorbroken, door wederzijdse controle, confrontatie en het aanbieden van nieuwe waarden als eerlijkheid en verantwoordelijkheid. Het is een soort omkering van de omgangsvormen in de scene. De essentie van de therapie is het evenwicht tussen gedragscorrectie en nieuwe, positieve ervaringen binnen de veiligheid van de gemeenschap."

    NRC,

    • breken met de scene
    • in contact komen met de scene
    • het contact met de scene

    Afkickpogingen kunnen ondersteund worden door de opbouw van nieuwe leefroutines te stimuleren. Essentieel is vooral dat de gebruiker breekt met de scene.

    http://www.bureaudriessen.nl/publicaties/slot-met.html,

    Het is voor het eerst dat in Nederland in een stad alle apotheken aan de methadonverstrekking meewerken. Hoornstra hoopt dat dit de acceptatie van verslaafden zal vergroten. "Als ze hun medicijn bij de apotheek halen, dan worden ze hopelijk meer bekeken als gewone 'zieken'." Daarnaast verwacht ze dat de gemotiveerde verslaafden minder in contact komen met 'de scene'.

    NRC,

    Door abstinenten worden helemaal geen delicten meer gepleegd, men wordt minder vaak opgepakt, de beroepsarbeid neemt iets toe, het contact met de scene neemt af en de waardering voor het eigen maatschappelijk functioneren verbetert sterk.

    http://www.bureaudriessen.nl/publicaties/slot-met.html,

    • zicht krijgen op de scene

    Via de methadonverstrekking, waarvan in Rotterdam ongeveer 2.300 verslaafden profiteren, heeft men goed zicht gekregen op de scene.

    NRC,

    • uit de scene geraken
    • ambachtslui uit de scene
    • kennissen uit de scene
    • mensen uit de (eigen) scene
    • nieuwtjes uit de scene

    Het betreft een geselecteerde groep verslaafden, waarvan wordt gedacht dat ze zichzelf goed onder controle hebben en voor weinig overlast zorgen. De GGD verwacht dat deze mensen er baat bij hebben als ze uit "de scene" geraken. Het idee om methadonverstrekking via apotheken te regelen is afkomstig van bewoners van de Groningse Schildersbuurt.

    NRC,

    Fans van trage techno of eigentijdse funk vinden hun zin op Free The Funk, een dubbel-cd waarop diverse ambachtslui uit de scene hun ritmen met space-effecten en ambiente klanklagen boeiend proberen te maken.

    De Standaard,

    Als gevolg van hun verslaving worden gebruikers in de richting van een specifiek leefpatroon gedreven en kunnen contacten met niet-gebruikers niet gehandhaafd worden. [...]. Verder is de scene de enige optie voor sociaal contact. Ook zoeken kennissen uit de scene de verslaafde op, bijvoorbeeld als hij clean is.

    http://www.bureaudriessen.nl/publicaties/slot-met.html,

    Een groot deel van de methadoncliënten voldeed niet aan dit stereotype beeld. De meerderheid bestond uit regelmatige methadongebruikers, heroïne werd wel vaak gebruikt, maar niet door iedereen dagelijks, [...] 28% trok nauwelijks op met mensen uit de scene en een ruime meerderheid zag de familie zeer vaak.

    http://www.bureaudriessen.nl/publicaties/slot-met.html,

    Iggy Pop, David Byrne, Debbie Harry, Lydia Lunch, Richard Hell en Joey Ramone waren nog jong, gretig en onbezonnen. Ze werden vastgelegd door mensen uit de eigen scene; jonge fotografen die zo vertrouwd waren dat ze ongestoord hun vrienden konden bespieden.

    NRC,

    De leden van de groep hebben regelmatig telefonisch, schriftelijk en digitaal contact met elkaar. Als leader geeft Ramon een maandelijkse nieuwsbrief op diskette uit met previews, een schets van een idee voor een demo, de nodige "sociobabbel" en nieuwtjes uit de scene.

    NRC,

    • het bewieroken van de (eigen) scene
    • de motor van de scene
    • de voortrekkers van een scene

    Ook vandaag nog behoren het tarten van sociale en muzikale harmonie, de afkeer van de spektakelmaatschappij en het bewieroken van de eigen scene tot het courante repertoire van iedere zichzelf respecterende punk.

    http://www.antenna.nl/ravage/0108a4.htm

    In het ideale geval, vindt hij, schept een houseparty een sfeer van saamhorigheid. Onder ingewijden heerst er een zekere weemoed naar de begintijd, toen alles nog draaide om love, peace en openheid. "Het gebruik van XTC speelde daar een rol in, maar het was zeker niet de motor van de scene. In zekere zin was het vergelijkbaar met de hippietijd. Toen had je LSD, en ging het er ook heel vriendelijk aan toe."

    NRC,

    Cavemen Speak is zonder twijfel uniek in België: drie blanke Kortrijkenaren die innoverende hiphop maken. Zijn zij de voortrekkers van een scene? De Geeter, die zelf hiphopconcerten organiseert in Kortrijk, ziet het genre langzaam groeien. "Er is vanalles aan de hand in Kortrijk", zegt hij.

    De Standaard,

    met telwoord ervoor


    • één scene

    "We zijn niet uniek. Daarom dat onze muziek op de meest diverse plaatsen en door heel verschillende mensen kan worden beluisterd, waarschijnlijk. We zijn niet gebonden aan één scene. In London worden we nu opgepikt door mensen uit de hiphop en Mo'Wax-scene. In Europa is er veel respons bij het alternatieve en techno-publiek."

    http://www.dma.be/p/ultra/1996/clear1.htm

    met bezittelijk voornaamwoord


    • hun (eigen) scene

    Bandjes die het goed doen in hun eigen beperkte scene, maar geen nieuwe artiesten die op het punt lijken te staan van een grote doorbraak. Zo was het toch een beetje mager jaar voor Noorderslag.

    Rotterdams Dagblad,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    scene 1.1

    (informeel)

    plaats waar gelijkgestemden van een subcultuur elkaar ontmoeten; ontmoetingsplaats voor leden van een subcultuur

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een scene…

    is een plaats; is een ruimte

    • [Functie] dient als ontmoetingsplaats voor gelijkgestemden of leden van een subcultuur

      Algemene voorbeelden


      SCENE. Dit woord wordt gebruikt als we het hebben over bepaalde groepen, zoals homo's, fetisjisten, SM-liefhebbers, etc. Met 'scene' bedoelen we de plaats waar deze groepen elkaar treffen, de feesten, verenigingen etc.

      http://www.passie.nl/