scenografie


scenografie 1.0

((vooral) in België)

decorontwerp voor een theaterstuk of een tentoonstelling

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een scenografie…

is een ontwerp

  • [Doel of bestemming] is bestemd voor het decor van een theatervoorstelling of een tentoonstelling
  • [Handelende persoon] wordt vaak door een kunstenaar uitgevoerd

    Algemene voorbeelden


    Omdat er tijdens het seizoen 1991-92 slechts vier opvoeringen waren en dit alleen in Antwerpen, besloot de Vlaamse Opera King Priam van Sir Michael Tippett opnieuw op de affiche te nemen. Daarvoor werd een tweede keer de realisatie van Opera North uit Leeds ingehuurd in regie en scenografie van Tom Cairns. De regisseur kwam zijn produktie zelf opnieuw instuderen.

    De Standaard,

    Er is meer interessant aan Jan Versweyveld. Zo ben ik benieuwd naar het veelvuldig gebruik van projecties in zijn scenografieën. Gebruikt hij deze, net als Bertolt Brecht, om voor het publiek een afstand te creëren tot de productie?

    https://www.theateradvies.nl/nl/interviews/interview/?id=11,

    Afbeeldingen die ik zag van zijn scenografieën doen mij qua architectuur en licht denken aan de schilderijen van Edward Hopper. Beelden die op zichzelf een verhaal vertellen.

    https://www.theateradvies.nl/nl/interviews/interview/?id=11,

    Het is verlokkelijk een groot beeldend kunstenaar te vragen decors voor een operaproduktie te ontwerpen. Dat kan schitterende visuele taferelen opleveren. Meestal is hun inbreng echter zo dominerend dat er amper plaats voor de regisseur overblijft. Dat was het geval toen Octave Landuyt een Lohengrin voor de Opera voor Vlaanderen aankleedde en toen Jörg Immendorf de scenografie ontwierp voor The Rake's Progress bij de Salzburger Festspiele.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen