schaapskleren


schaapskleren 1.0

'kleren' van een schaap, d.w.z. de vacht van het dier; schapenvacht
In vrij gebruik alleen in contexten waarmee gezinspeeld wordt op de verbinding 'een wolf in schaapskleren' en dan in toepassing op zaken die op het oog onschuldig lijken, maar in werkelijkheid gevaarlijk zijn.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Schaapskleren…

zijn "kleren"; zijn een vacht; zijn een verzameling

 • [Bezitter of eigenaar] behoren toe aan een schaap

  Hoofdsemagram: vacht


  Algemene voorbeelden


  Back Orifice 2000 lijkt op het eerste gezicht minder gevaarlijk dan zijn voorganger. Servers zijn minder makkelijk vindbaar, wachtwoorden en encryptie beveiligen de communicatie en in de standaardversie kun je de server op je scherm zien draaien. Maar dat zijn schaapskleren, eronder verbergt zich een wolf met vlijmscherpe tanden.

  http://www.hetvideonet.nl/

  Laten we nuchter blijven: taallafheid lokt agressie uit, schaapskleren smeken om wolventanden.

  De Standaard,

  In zijn memoires schrijft Kissinger over de Amerikaanse steun aan de zogenoemde apertura a sinistra, een geslaagde poging om een socialistische dam op te werpen tegen het communisme - dat zich vervolgens in de schaapskleren van het Eurocommunisme hulde.

  NRC,

  Hier sprak iemand die als therapeut niet alleen het lijden van alle sukkelaars, kleingeestigen, carrièrejagers en angsthazen op haar schouders had genomen, maar het door een in schaapskleren gehuld intellectueel mededogen ook beheersbaar had gemaakt; Irene had haar leven zo ingericht dat geen twijfel of kleine wanhoop haar ooit in het gezicht zou slaan met de clichés die je kon optekenen uit de monden van heren met een midlifecrisis en die te lezen vielen, al dan niet in versvorm, in de rubriek 'Even bijpraten' van het damesblad Margriet.

  Mensen met een hobby, Désanne van Brederode,

  Een nieuwe variant van de cholera-bacterie was de oorzaak van de grote cholera-epidemie die eind 1992 in India ontstond. De nieuwe stam bleek ook mensen te infecteren die immuun zijn voor de oude cholera-stam. Onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven hebben ontdekt dat de nieuwe stam in feite de oude cholera-bacterie is, maar dan in een nieuw jasje. Zij hebben ook een methode ontwikkeld waarmee de cholera in schaapskleren kan worden ontmaskerd.

  De Standaard,

  Vaste verbindingen