schaatser


schaatser 1.0

iemand die schaatst, voor zijn beroep of uit liefhebberij

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een schaatser…

is een persoon

  • [Geslacht] is een man of een vrouw
  • [Activiteit of handeling] schaatst
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] schaatst voor zijn beroep of uit liefhebberij

    Algemene voorbeelden


    Een 42-jarige schaatser uit Hattem en een 19-jarige lotgenoot uit Ede zijn woensdagmiddag op het ijs van de de Stille Belter tegen elkaar gebotst. Beide mannen waren zo verbeten bezig met schaatsen dat ze elkaar nabij de Blauwe Hand-brug niet hadden opgemerkt. Ze reden in volle vaart tegen elkaar op.

    Meppeler Courant,

    Rintje Ritsma staat bekend als een schaatser, die de ontwikkelingen op materiaalgebied minutieus volgt. Als eerste probeerde hij de zogeheten 'condoomschaats' uit en ook bij de (her)invoering van de klapschaats was hij nauw betrokken.

    De Telegraaf,

    Het geliefde geluid van ijzers op het ijs wordt ook gehoord op sloten en plassen, maar er wordt wel gewaarschuwd dat de ijslaag nog niet betrouwbaar is. Veel schaatsers zijn al door het ijs gezakt.

    ANP,

    Voor de schaatsers is het deze week erop of eronder, want vanaf donderdag staat in het Thialfstadion in Heerenveen het olympisch kwalificatietoernooi op het programma. Bij de heren proberen 36 rijders zich te plaatsen voor de Winterspelen in Salt Lake City, bij de dames blijft de teller steken op 29.

    NOS Nieuws,

    Combinatiemogelijkheden


    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: uit

    • schaatsers uit deze omgeving

    Als er een rood lijntje gespannen is, zijn er toch mensen die er gewoon onderdoor gaan. Daar kan ik me vreselijk kwaad om maken. Als ijsclub doe je je uiterste best om alles goed te laten verlopen en waarschuwingen worden gewoon genegeerd. Schaatsers uit deze omgeving weten precies wat het betekent als er een bos stro op het ijs ligt. Mensen uit het Westen balen ervan dat ze erover heen moeten stappen. Misschien zou er iets meer bekendheid aan de betekenis van de verschillende waarschuwingstekens gegeven moeten worden.

    Meppeler Courant,

    in voorzetselgroep


    • een marathon voor schaatsers
    • een toertocht voor schaatsers

    Nieuw-Amsterdam beschikt over een goed geoutilleerd sociaal-cultureel centrum "De Schalm" waar allerlei activiteiten voor de bewoners worden georganiseerd. Verder beschikt het dorp over een sporthal, sportvelden, tennisbaan en een speedway-baan. Deze laatste wordt ook als ijsbaan gebruikt. Jaarlijks heeft Nieuw-Amsterdam de eerste marathon voor schaatsers op natuurijs.

    http://home.wxs.nl/~beren301/home.htm

    Het ijs van de plaatselijke ijsbaan oogt niet best, aan de zijkanten is klotsend water te zien. Nee, hier valt niet veel te beleven. De luiken van het gebouwtje zijn nog gesloten, niets wijst er op dat hier, op deze dag, gestart kan worden voor een toertocht voor schaatsers: de Giethoornse Dorpentocht.

    Meppeler Courant,

    met eigennaam


    ( In toepassing op iemand die wedstrijden schaatst.)
    • schaatser Bob de Jong
    • schaatser Mark Tuitert

    De Nederlandse schaatser Bob de Jong verbeterde op de eerste dag van de WK junioren in Calgary het wereldrekord 3.000 meter voor senioren.

    De Standaard,

    Schaatser Mark Tuitert doet komende woensdag in Heerenveen niet mee aan de skate-off voor startplaatsen bij de WK allround en de wereldbeker in Heerenveen. De schaatser van Spaar Select heeft te veel last van de knieblessure die hij vorig weekeinde opliep bij een val tijdens het EK in Baselga di Pine.

    ANP,

    met ander, nevengeschikt substantief


    ( In toepassing op iemand die wedstrijden schaatst, al dan niet voor zijn beroep.)
    • schaatser en coach

    Aan de overzijde van de baan, bij de kruising, staat de coach die aangeeft of de schaatser boven of onder zijn schema zit. Zit hij er één seconde boven, dan wijst de coach met één vinger naar boven. Zit de schaatser er vier seconden onder, dan wijst de coach met vier vingers naar beneden. De communicatie tussen schaatser en coach verloopt ook via scorebordjes.

    http://WWW.KNSB.NL/content/schoonrijden/srwatis.asp

    voorafgegaan door als


    • als schaatser

    Ongeacht de discipline die u kiest als schaatser, kan u recreatief schaatsen of competitief schaatsen. De tijdsindeling van de beschikbare uren op de ijsbaan treft u verder aan. Het recreatief schaatsen is doorgaans beoefend tijdens de cluburen en is het eerste niveau van deelname aan het kunstschaatsen. Indien u zich verder wilt vervolmaken en deelnemen aan wedstrijden dient u zich intensiever te bekwamen op basis van privé-les.

    http://www.iceskating.org/nl/K-sportmog.htm

    ( Hier in toepassing op iemand die schaatst voor zijn beroep.)
    • als schaatser

    "Nee, mijn fysiotherapeut hoeft niets te doen aan mijn astma", benadrukt Veldkamp. "Deze aandoening heb ik volledig zelf onder controle. Natuurlijk heb ik ooit ademhalingstechnieken geleerd, maar als je die eenmaal beheerst, heb je daarbij geen begeleiding meer nodig." "Maar als schaatser kan ik niet zonder fysiotherapeut. Jasper, die tijdens het trainingsseizoen acht maanden met ons 'Wehkamp speedskatingteam' meegaat, is vooral onmisbaar bij het voorkomen van blessures.

    http://www.paramedisch.org/npi/

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Overige woordfamilieleden