schakelklas


schakelklas 1.0

(wetenschap; onderwijs en opvoeding)

klas waarin leerlingen met leermoeilijkheden of een leerachterstand extra en/of speciaal onderwijs krijgen om deze achterstand in te lopen; klas voor leerlingen met leermoeilijkheden of een leerachterstand

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een schakelklas…

is een klas

  • [Functie] dient om leerlingen met leermoeilijkheden of een leerachterstand te helpen
  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft een klas waarin leerlingen met leermoeilijkheden of een leerachterstand extra en/of speciaal onderwijs krijgen om deze achterstand in te lopen

    Hoofdsemagram: klas


    Algemene voorbeelden


    In alle steden met veel niet-Nederlandstalige ouders komen 'schakelklassen' voor zes- en zevenjarigen, waar leerlingen gericht achterstanden kunnen wegwerken. Er komen meer schakelklassen aan het begin van het voortgezet onderwijs.

    http://www.e-stem.nl/,

    De schakelklas is bedoeld voor buitenlandse kinderen, die de Nederlandse taal niet machtig zijn.

    Meppeler Courant,

    Voor grotere inhaaloperaties zou de doorstromer zijn heil moeten zoeken in schakelklassen.

    http://wwwutnws.utwente.nl/utnieuws/data/37/11/master.html,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een internationale schakelklas

    De school is verdeeld in drie sectoren: 1. de onderbouw (klas 1, 2 en klas 3 havo/vwo); 2. de onder- en bovenbouw lwoo, de bovenbouw vmbo (klas 3 en 4) en de internationale schakelklassen; 3. de bovenbouw havo/vwo.

    http://www.ghlyceum.nl/

    Het onderwijs op sommige scholen wijkt te veel af van reguliere scholen om een zinvolle vergelijking te kunnen maken. Dat geldt bijvoorbeeld voor instituten voor dove kinderen en voor vestigingen met uitsluitend leerlingen in een internationale schakelklas.

    http://www.kwaliteitskaart.nl/kwaliteit2001/

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: voor

    • een schakelklas voor anderstaligen

    Het Groene Hart Lyceum heeft een aparte schakelklas voor anderstaligen. Deze leerlingen krijgen les op hun eigen niveau waarbij er vooral veel aandacht is voor het leren van de Nederlandse taal. Als ze over voldoende vaardigheden beschikken worden deze leerlingen geplaatst in een klas die aansluit bij hun niveau.

    http://www.ghlyceum.nl/

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    schakelklas 2.0

    (wetenschap; onderwijs en opvoeding)

    klas die een schakelfunctie vervult tussen twee opleidingen; klas waarin specifiek wordt voorbereid op een bepaalde vervolgopleiding

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een schakelklas…

    is een klas

    • [Functie] dient om de overgang tussen twee opleidingen voor te bereiden
    • [Toepassingsgebied of bereik] betreft een klas die een schakelfunctie vervult tussen twee opleidingen; betreft een klas waarin specifiek wordt voorbereid op een bepaalde vervolgopleiding

      Hoofdsemagram: klas


      Algemene voorbeelden


      De afdeling Oriëntatie Schakelen van de Friese beroepsopleiding gaat scholieren die een baan bij het beroepsleger willen, maar nog niet aan de selectie-eisen voldoen, hiertoe opleiden. Ook leerlingen die twijfelen of ze het leger in willen, kunnen de zogeheten schakelklas volgen. Binnen de 23 lesuren is vier uur ingeruimd voor oriëntatie op de baan van hun keuze bij de Landmacht.

      NRC,

      In een zorgvuldig uitgestippeld traject houden de leerlingen zich een of twee keer per week met hun toekomst bezig. Het contact met het voortgezet onderwijs verloopt via de brugklascoördinatoren. Seijnder: 'Ik vind het een leuk idee om alvast wat vakken uit het voortgezet onderwijs te introduceren.' Maar om van het afsluitende jaar een schakelklas te maken gaat hem te ver.

      http://www.aob.nl/hobarchief/resultaat/0,ArtikelID,1309,00.asp,