schatzoeker


schatzoeker 1.0

iemand die voor zijn beroep of uit liefhebberij locaties onderzoekt om verborgen of verloren waardevolle, vaak historische voorwerpen te vinden; iemand die schatten opspoort

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een schatzoeker…

is een persoon

  • [Activiteit of handeling] speurt en tracht te vinden
  • [Instrument] werkt soms met een metaaldetector
  • [Object betroffen] wil verborgen of verloren waardevolle, vaak historische voorwerpen aantrefffen

    Algemene voorbeelden


    Die jongensdroom om ooit schatzoeker of piraat te worden, lijkt realistischer dan gedacht. Het bergingsbedrijf Odyssey haalde vorige week een schat ter waarde van 500 miljoen dollar uit een scheepswrak.

    http://www.kijk.nl/artikel.asp?id=1279,

    Benjamin Gates (Nicolas Cage) komt uit een familie van schatzoekers. Al zijn voorouders hadden hetzelfde doel; het vinden van de legendarische schat van de Tempeliers [...]. De film gaat in een geweldig tempo aan je voorbij zodat het Bruckheimer (zoals altijd) niks uitmaakt hoe de raadsels worden ontcijferd want daar is eenvoudig gewoon geen tijd voor.

    http://www.filmkeuze.nl/cgi-bin/loader?/cgi-bin/pm/frec-6b6593.html,

    Een Engelse boerenzoon die voor de lol een metaaldetector van zijn neef had geleend, heeft twee minuten nadat hem de werking van het apparaat was uitgelegd de grootste Romeinse muntencollectie ooit in Groot-Brittannië gevonden [...]. Kevin Elliott (33) uit Shapwick in Zuidwest-Engeland had zijn evenoude neef Martin, al sinds zijn jeugd een enthousiaste maar weinig gelukkige schatzoeker, gevraagd of hij de detector ook eens mocht uitproberen.

    http://www.piepstok.nl/krant/zilverschat.html

    Een prachtig boek met alles wat een beginnend zoeker moet weten over het zoeken met een detector. Een boek over en voor de schatzoeker!

    http://www.metaaldetectors.nl/nieuws/index.html

    schatzoeker 1.1

    spel waarin verborgen voorwerpen e.d. worden gezocht, vaak door het volgen van een spoor of van aanwijzingen

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Algemene voorbeelden


    Bezoek onze website om het spel Schatzoeker of andere gave Avontuur spelletjes te spelen!

    www.elkspel.nl/spelletjes/Avontuur.../Schatzoeker.html

    De eerste versie van de schatzoeker is jaren geleden bedacht voor de verjaardagen van onze eigen kinderen. Zij zijn inmiddels de kinderfeestjes ontgroeid maar herinneren zich de spannende speurtochten met de schatzoeker als de leukste partijtjes.

    http://www.kids-concepts.nl/schatz.html

    De SchatZoeker bestaat uit een aantal visuele, cryptische puzzels en opdrachten. Het is de bedoeling om de puzzles op te lossen met behulp van de middelen die Internet ons verschaft. Tijdens deze 'zoek-tochten' naar het antwoord kom u langs allerlei wetenswaardigheden en bijzondere, soms mysterieuze onderwerpen.

    http://puzzel.startpagina.nl/prikbord/4984066/de-schatzoeker,