schermdragend


schermdragend 1.0

( Gezegd van planten of delen daarvan)
schermen dragend; schermen voortbrengend; schermen vormend; waaraan schermen groeien

Algemene voorbeelden


Venkel (Finocchio). Schermdragend gewas uit het Middellandse Zeegebied. De gedroogde zaden worden in vis- en varkensvleesgerechten gebruikt.

http://www.smulweb.nl/artikelen/75542/De-italiaanse-keuken,

De imago's (= volwassen insect) gaan op de bloemen van schermdragende gewassen zitten, waar ze andere kleine beestjes vangen en stuifmeel eten. Vaak zie je er een heleboel en ook kun je ze zien paren op de bloemschermen.

http://ewm.home.xs4all.nl/Pages%202/Haantjes.html

De vliegtijd van de harige winteruil valt gedurende september en oktober maar recente waarnemingen zijn nauwelijks bekend. De vlinder heeft een spanwijdte van 35 - 40 mm. Hij wordt aangetrokken door licht. De larven voeden zich onder meer met de wortels van gewone berenklauw en waarschijnlijk ook met andere schermdragende planten.

http://www.angelfire.com/nm2/natuur/vlinders/har_winteruil.html

Jatropha curcas is een struikgewas dat kan uitgroeien tot 3 meter hoogte. De bladeren lijken op die van een klimop. De bloesems zijn klein, groenachtig en schermdragend gevormd.

http://www.gezondheidplus.nl/cms/index.php?mid=208&pagina=tekstpagina

In de bloeitijd (april-juni) is de gewone vogelmelk gemakkelijk herkenbaar aan de schermvormige bloemtrossen (umbellatum is schermdragend) die elk wel 15 helderwitte bloemen kunnen bevatten.

http://team.bk.tudelft.nl/Publications/2001/KNNV1993/1998-KNNV-020.pdf,

Schermdragende vogelmelk, Ornithogalum umbellatum, deze bloeit later in mei-juni. Witte bloemen aan de binnenkant, buiten groen met een witte rand. Staan met zonneschijn open als witte sterren.

http://heiloo.groei.nl/index.php?id=7346