schijnwerker


schijnwerker 1.0

((vooral) in Nederland)

werknemer die doet voorkomen alsof hij of zij het erg druk heeft, maar in feite niets of bijna niets doet; werknemer die schijnbaar werkt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een schijnwerker…

is een werknemer; is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] doet voorkomen alsof hij of zij het erg druk heeft, maar doet in feite niets of bijna niets; werkt schijnbaar

    Algemene voorbeelden


    Onder de kop 'Nietsdoen populair bij werknemers' meldt een blad voor personeelmanagement het resultaat van een onderzoek in 120 Nederlandse bedrijven. 'Eén op de veertien werknemers brengt zijn dagen door in ledigheid. Deze 'schijnwerkers' vullen de uren met koffie drinken, krant lezen, kletsen en naar buiten kijken.' Er blijken twee categorieën nietsdoeners te bestaan. Er zijn personeelsleden die [...] in de meest letterlijke zin niets uitvoeren maar anderen daarbij niet lastig vallen. Er zijn ook personeelsleden die doen alsof ze het vreselijk druk hebben.

    Psychologische aspecten van de organisatie, Laurens ten Horn,

    Schijnwerkers. Naar verluidt deed het begrip in 1993 zijn intrede. Het Economisch Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (EIM) deed toen onderzoek naar werknemers die passief wachten tot de vijf in de klok zit. "Eén op de veertien werknemers voert dagelijks vrijwel niets uit", luidde de conclusie.

    http://www.nrcnext.nl/geld-en-werk/2009/05/13/onbespied-internetten-in-de-baas-z%E2%80%99n-tijd/#more-1261,

    Volgens onderzoek van het EIM onder 115 bedrijven is tien procent van de 5 miljoen werkende Nederlanders een schijnwerker. Hun nietsdoen kost de werkgevers naar schatting van de organisatie ƒ 50 miljard per jaar. "Verdubbel dat maar gerust," zegt Chardon. "Nog los van het feit dat lijfelijk en psychologisch afwezigen m.i. tussen 20 en 30 procent van de beroepsbevolking uitmaken, zorgt één schijnwerker er voor dat twee tot drie collega's niets te doen hebben en valt hij anderen die het wel druk hebben lastig met niet ter zake doende vragen en opdrachten."

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010691772:mpeg21:a1070,