schijtlolligheid


schijtlolligheid 1.0

het schijtlollig zijn; het lollig, grappig bedoeld, maar in feite niet echt leuk zijn; zogenaamde lolligheid; quasilolligheid

Semagram (extra betekenisinformatie)


Schijtlolligheid…

is een toestand of eigenschap

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is leuk bedoeld, maar is dat niet echt
  • [Waardering] wordt niet gewaardeerd

    Algemene voorbeelden


    Dat ik nu zijn nieuwste roman IJsland ben gaan lezen, had twee redenen: uit besprekingen van het boek meende ik ten eerste op te maken dat de schijtlolligheid die Giphart eigen schijnt te zijn, in zijn nieuwste roman veel minder prominent aanwezig was, en ten tweede zag ik Giphart ergens vertellen dat het idee voor IJsland gebaseerd was op de break up van de Vliegende Panters, het cabarettrio aan wie ik veel te danken heb.

    http://zoggel.blogspot.com/2011/06/ronald-giphart-ijsland.html,

    Wat Tim deed is in de ogen van De Vries 'louter effectbejag, schijtlollig, puberaal gedrag dat doet denken aan belletje trekken'. "Het heeft niets met oplossingen te maken. Dan moet je niet gaan janken als iemand dit eens niet pikt'', aldus De Vries die de handelswijze van Hofman geen journalistieke aanpak noemt maar 'schijtlolligheid ten faveure van zijn eigen programma.'

    https://www.ad.nl/show/peter-r-de-vries-maakt-gehakt-van-schijtlollig-slachtoffer-tim-hofman~a14449ed/,

    Ik kan zo slecht tegen die DJ's die zichzelf té grappig vinden en zichzelf als grote helden zien, met die eeuwige zelfde jingles en schijtlolligheid. Zo vermoeiend.

    https://www.moviemeter.nl/forum/13/2635/2670,

    In de show wordt Hendrik vijfenzestig jaren jong en voorafgaand aan de grote dag kijkt "zijne Helligheid" als een berg op tegen de dingen die komen gaan. Hij mijmert zich suf hoe hij kan ontkomen aan alle festiviteiten en schijtlolligheid.

    https://www.helligenhendrik.nl/oald-zeer-2/,

    Fans van NAC zingen dat de spelers zich 'kapot moeten schamen'. Die sfeer slaat snel om. Een combinatie van cynisme en schijtlolligheid zweeft door het stadion. Dit juist weer tot ergernis van andere fans. In het uitverkochte stadion wordt de gehele tweede helft gezongen en gehost.

    https://www.bndestem.nl/nac/ik-kende-het-alleen-uit-de-jeugd-zo-makkelijk-winnen~a4e29e4d/,

    Hoe doen deelnemers aan het NK-meeuwenschreeuwen hun warming-up? Met de vogeltjesdans natuurlijk. En wie nodig je uit als juryleden? Twee vrijwilligers van de Vogelopvang Utrecht. Uiteraard. Aan schijtlolligheid geen gebrek zaterdagavond in het Dorpshuys van Cothen, want heel serieus moest je de titelstrijd nou ook weer niet nemen natuurlijk. Het begon ook als een dijenkletser bestemd voor 1 april, maar omdat allerlei radiostations op de Cothense grappenmakers doken, besloten ze ook maar voor het 'echie' te gaan.

    https://www.tubantia.nl/achterhoek/als-borculose-jade-20-meeuw-imiteert-waan-je-je-op-de-boot-naar-texel~a2b250a97/,

    Combinatiemogelijkheden


    met substantief ervoor


    • een staaltje schijtlolligheid

    Mansplaining is een woordspeling. Een samentrekking van 'man' en 'explain' (mag ik dat wel uitleggen?). Ook wel manterrupting genoemd - woordspelingen kun je met een gerust hart aan het Engels-Amerikaans overlaten. De Nederlandse poging tot vertalen met 'fluitleggen' is slechts een staaltje schijtlolligheid.

    https://www.volkskrant.nl/wetenschap/het-woord-mansplaining-aan-u-uitgelegd-door-een-man~b444c4be/,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • de schijtlolligheid van de 3FM-dj's
    • die schijtlolligheid van Jandino
    • schijtlolligheid van een niveau kleuterklas
    • de schijtlolligheid van de opmerking
    • de schijtlolligheid van iemands programma
    • de schijtlolligheid van tv-makers

    Hoor persoonlijk toch echt liever de schijtlolligheid van de 3FM-dj's dan de schijtlolligheid van het uitschot dat op Veronica de plaatjes aan elkaar zwetst.

    https://www.moviemeter.nl/forum/13/2635/2670,

    Voor het echte lachen, broek op de enkels, zijn we in Nederland aangewezen op Youp van 't Hek, Jochem Myjer, Brigitte Kaandorp en Bert Visscher, maar dat is één keer per twee jaar per persoon. De rest is bullshit. Om de haverklap die schijtlolligheid van Jandino. Ben ik in beeld? Ja, je bent in beeld.

    https://www.friendsinbusiness.nl/magazine-item/de-brief-van-van-gaal,

    Ik kan me goed voorstellen dat ze bij meerdere clubs niet op deze man zitten te wachten. Hij voegt helemaal niets toe wat voetbal betreft in zijn "interviews". Het is allemaal schijtlolligheid van een niveau kleuterklas.

    https://www.voetbalzone.nl/doc.asp?uid=276256,

    Juist wegens respect en waardering voor uw werk vind ik de schijtlolligheid van de laatste opmerking niet bij uw professie passen.

    https://twitter.com/GuusMelkert/status/852092013000482816,

    De confrontaties in #BOOS zijn niet serieus, aldus De Vries. "Daarbij is de confrontatie ondergeschikt gemaakt aan de schijtlolligheid van zijn programma. Ik kan niet snappen waarom het nodig is dat je onaangekondigd bij iemand naar binnen gaat en twee keer een puinhoop maakt van een kantoor met een confettikanon. Dan lok je het uit in mijn optiek."

    https://www.mediacourant.nl/2017/08/peter-r-de-vries-vindt-dat-tim-hofman-niet-spoort/,

    Ja, bondscoach Advocaat zei in verschillende varianten dat we niet zo goed zijn. Maar hij ging ook graag mee in de meligheid, om niet te zeggen schijtlolligheid, van tv-makers die joegen op een paar minuten van verondersteld jolijt voor hun programma.

    https://www.trouw.nl/home/de-alleszeggende-persconferentie-van-dick-advocaat~a12f5c69/,

    in voorzetselgroep


    • een neiging tot schijtlolligheid

    België en Nederland vinden elkaar wel wat betreft metacommentaar. Oftewel commentaar geven op de commentator. Vanavond in Kazan: Filip Joos, de Vlaamse Frank Snoeks. Er zijn heel wat anti-Filip Joos-groepen op Facebook. Zowel Joos als Snoeks hebben de nodige voetbalkennis, beiden hebben – helaas - een neiging tot schijtlolligheid.

    https://www.tekstbureauowen.nl/blog/blog/2018/07/229/belgie-wint-vanavond,

    met bezittelijk voornaamwoord


    • zijn schijtlolligheid
    • hun schijtlolligheid

    Derksen heeft het over karakter. Misschien is het eens tijd dat hij karakter toont door te erkennen dat zijn schijtlolligheid grenzen heeft overschreden.

    https://twitter.com/marcelbertsch/status/1068179408345841665,

    Het gedoe rondom Johan Derksen is nogal een discussie met een baard. Maar omdat kritiek op oude witte mannen die in hun schijtlolligheid wel eens uit de bocht zijn gevlogen nu eenmaal in een bepaalde hoek kan worden afgeschilderd als de basishouding van het 'establishment' (wie dat ook mogen zijn), blijft de RTL-presentator gebukt gaan onder aanklachten, oproepen om "consequenties" en Facebook-berichten van Sylvana Simons. Zelfs anderhalf jaar later nog.

    https://www.dagelijksestandaard.nl/2018/06/sylvana-hernieuwt-aanval-op-johan-derksen-nadat-amerikaanse-zender-roseanne-wegstuurde-om-aap-zo-is-het/,

    schijtlolligheid 2.0

    iets wat blijk geeft van het schijtlolliig zijn; iets waarmee iemand schijnlollig doet; lollig, grappig bedoelde, maar in feite niet echt leuke actie, festiviteit, grap, opmerking e.d.

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een schijtlolligheid…

    is een uiting of een handeling

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is leuk bedoeld, maar is dat niet echt; is vaak verbaal
    • [Waardering] wordt niet gewaardeerd

      Algemene voorbeelden


      Denk aan de groepsapp van de vereniging waar meer schijtlolligheden in staan dan wat anders, of de familie-app waar familieleden tot vervelens toe foto's van hun kinderen zetten. Natuurlijk, je kunt er 'botweg' uit stappen, maar negeren is af en toe handiger.

      https://tweakers.net/nieuws/144663/whatsapp-beta-bevat-vakantiemodus-om-gesprekken-te-verbergen.html,

      Edwin Evers stopt er mee, is het niet heerlijk, nooit meer schijtlolligheden en enge rechtse praatjes in de vroege ochtend.

      https://www.radioforum.nl/viewtopic.php?t=31069&start=15,

      Dit soort propaganda hebben we niet nodig. Midden in de rouwperiode na de degradatie gaan ze allerlei schijtlolligheden lopen organiseren.

      https://www.bsiderats.nl/verlengd-bovengemiddeld/,

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • schijtlolligheden verkondigen

      'Hoe kan iemand in twintig minuten zoveel onzin, schijtlolligheden en prietpraat verkondigen?'

      https://www.ad.nl/buitenlands-voetbal/derksen-had-sierd-koekoek-de-vos-allang-ontslagen~af342310/,

      met bezittelijk voornaamwoord


      • zijn schijtlolligheden
      • jullie schijtlolligheden

      Toen ik werd gevraagd Adriaan te interviewen, had ik maar één angst: een verbitterde man aantreffen die spijt heeft van zijn schijtlolligheden en wijsheden waarmee ik familieleden, vrienden en collega's al zo lang lastigval.

      https://www.circuswereld.nl/phpBB3/viewtopic.php?t=7971,

      Ik heb mijn doel bereikt: jullie zijn gaan nadenken. Met diverse resultaten tot gevolg. Wat jullie verder van mij denken laat mij steenkoud. En mijn gezondheid is mijn zaak. Dit bericht van mij geldt voor alle reacties op mijn reacties. Veel plezier verder met jullie schijtlolligheden, nijdigheden en ga zo maar door.

      https://koelman.com/noord-korea-heeft-er-schik-in/,

      met ander, nevengeschikt substantief


      • schijtlolligheden en wijsheden

      Toen ik werd gevraagd Adriaan te interviewen, had ik maar één angst: een verbitterde man aantreffen die spijt heeft van zijn schijtlolligheden en wijsheden waarmee ik familieleden, vrienden en collega's al zo lang lastigval.

      https://www.circuswereld.nl/phpBB3/viewtopic.php?t=7971,

      • onzin, schijtlolligheden en prietpraat

      'Hoe kan iemand in twintig minuten zoveel onzin, schijtlolligheden en prietpraat verkondigen?'

      https://www.ad.nl/buitenlands-voetbal/derksen-had-sierd-koekoek-de-vos-allang-ontslagen~af342310/,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding