schipbreukeling


schipbreukeling 1.0

iemand die schipbreuk lijdt of heeft geleden

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een schipbreukeling…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] lijdt schipbreuk of heeft schipbreuk geleden

    Algemene voorbeelden


    De heren en de overige dames gaapten mij aan. Ik zat erbij als een uit de dood herrezen. "Wilt u eens wat van uw ervaringen op zee vertellen?' vroeg de dame, "hoe wordt men eigenlijk schipbreukeling?' Ik vertelde alles wat mij overkomen was.

    De verpletterende werkelijkheid en andere verhalen, J.M.A. Biesheuvel,

    De ethicus kan een boek vullen met bespiegelingen over het leven van de eenzame schipbreukeling, voor de jurist is Robinson Crusoe geen relevant onderwerp.

    http://allserv.rug.ac.be/~frvandun/Texts/Rechtsfilosofie/RFgent-0.htm,

    Hij dacht erover om een frisse duik te nemen, maar toen hij in zee wilde gaan week die plots achteruit en verdween in het niets. Zoals een schipbreukeling op zijn vlot slechts water om zich heen bespeurt hoe ver hij ook kijkt, zo zag hij plots uitsluitend nog zand en hemel.

    Iedereen kan het, Christophe Vekeman,

    Op een donkere herfstnacht was een meisje uit het water opgepikt dat met een lederen riem vastgesjord lag op een paar planken. Zij leefde. Later spoelde er ook nog een man aan [...]. De visserskolonie had de twee schipbreukelingen aarzelend opgenomen, maar de vreemde ogen van het meisje en het rode haar van de jongeman hadden verhinderd dat hun spoor verloren liep in hun nakomelingen.

    Martha, Lut Ureel,

    Door een verkeerd uitgezette koers liep het schip onverwacht op het rif Geldria's Droogte en sloeg lek. Om half één 's nachts zonk het, na eerst van het rif afgedreven te zijn. Tachtig man verdronken, slechts 32 mannen redden zich in de twee boten, waarvan er nog één lek was ook. Na een week van ontberingen - de schipbreukelingen hadden maar één tonnetje scheepsbeschuit, een uit het water opgevist varkentje en moesten het de eerste dagen zonder drinkwater doen - bereikte men Batavia.

    http://www.vocsite.nl/schepen/detail.html?id=10361

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • overleven

    Schipbreukelingen overleven maand op zee. Twee vissers wier boot op 9 december in de buurt van Hawaii verging zijn opgepikt van een reddingssloep waarmee zij bijna een maand in zee hebben rondgezwalkt.

    De Standaard,

    als object bij een werkwoord


    • schipbreukelingen redden

    Nikolaos werd bisschop in Myra. Er bestaan allerlei verhalen en legenden [...]. Hij zou schipbreukelingen hebben gered door de zee te kalmeren. Hij zou drie generaals hebben gered toen die werden beschuldigd van verraad. Hij zou zelfs drie scholieren opnieuw tot leven hebben gewekt toen die door een herbergier om hun geld in mootjes werden gehakt.

    http://www.pandoera.be/steekkaarten/kids_sintepiet.html

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Overige woordfamilieleden