schommelstoel


schommelstoel 1.0

afbeelding

Bron: Wasily at nl.wikipedia
( Publiek domein )

doorgaans houten stoel met een onderstel dat bestaat uit twee smalle, gebogen balken die door af te zetten met de voeten naar voren en naar achteren kan wiegen; stoel waarop je heen en weer kunt wiegen; stoel om op te schommelen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een schommelstoel…

is een stoel; is een meubel

  • [Deel] heeft een zitting, armleuningen en een onderstel dat bestaat uit twee gebogen smalle balken
  • [Materiaal] is traditioneel gemaakt van hout
  • [Plaats] bevindt zich, vooral in bv. Amerika en landen in het Caraïbisch gebied, vaak op de veranda
  • [Gebruikswijze] wordt bv. gebruikt om erin te zitten

Hoofdsemagram: stoel


Algemene voorbeelden


De kanarie hipt van het ene stokje naar het andere. Anna staart naar haar opa's horloge. De schommelstoel gaat van voren naar achteren. Dat duurt steeds zes seconden. Opa houdt van regelmaat.

Erbarme dich; Grote schoonmaak in 30 seconden, Hanneke Paauwe,

De verkoop eindigde in een complete gekte: de naam Kennedy leverde aan soms banale stukken een onwaarschijnlijke meerwaarde. De kleinste som werd betaald voor een boek: 37.500 frank. De twee schommelstoelen waarin de president zijn rugpijn te lijf ging, gingen voor telkens een slordige 13 miljoen frank van de hand.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • de ebbenhouten schommelstoel
  • de eiken schommelstoel
  • de houten schommelstoel

Zoals je daar zit, dubbelgebogen, misselijk en beschaamd, voel je je stom. Wanneer je niet meer hoeft te kokhalzen neemt Moeder je met je hoekige lichaam op schoot in de ebbenhouten schommelstoel. Je benen hangen aan één kant over de leuningen. Arme, arme stakker, zegt ze.

Cherry, Mary Karr,

Ze hing haar klamme regenjas aan de kapstok en ging, met haar handen in haar schoot, in de grote eiken schommelstoel zitten.

Naakte zielen, Luc Deflo,

Ze zat op de houten schommelstoel, dezelfde waarin Ewa Trier gisteren had gezeten en Marijn leunde met haar buikje tegen haar knieën.

Over de grens, Chaja Polak,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: op

  • in de, een schommelstoel op de veranda

Het voorjaar was regenachtig. Met opgetrokken voeten heeft hij in de schommelstoel op de veranda van zijn ouderlijk huis gezeten. Om hem heen spookverschijningen: zijn ouders, zijn zuster Emily, vrienden, huispersoneel.

Kreutzersonate, Margriet de Moor,

Het boomkikkertje heet dan ook zoals die klinkt: coqui [...]. Het is ook wel bijzonder zo'n fluitende Kermit. Hij leeft alleen op het Caribische eiland Puerto Rico. Als ze met duizenden tegelijk 's avonds om het hoogste woord strijden, krijg je, gezeten in een schommelstoel op de veranda van Hacienda Grapina Salinas, het mooiste openluchtconcert ooit.

Algemeen Dagblad,

in voorzetselgroep


  • in een schommelstoel

De zeventien jongeren van de Gereformeerde en Hervormde gemeente uit Zuidwolde hebben het etmaal schommelen in een schommelstoel volbracht. Totaal is er een bedrag van fl. 3.429,40 bijeen geschommeld voor 'Artsen zonder grenzen'.

Meppeler Courant,

De mevrouw in de katoenen jurk en met het brilletje, wippend in een schommelstoel rechts achter is Kerouacs moeder.

De doosjesvuller en andere vondsten, Janwillem van de Wetering,

Opa zit in een klein huisje in een schommelstoel niks te doen.

De Standaard,

Verder zit er niets anders op dan de rest van de middag lekker lui in de schaduw door te brengen en af en toe het warme zeewater in te gaan. 's Avonds gaat het luieren door, dit keer in een schommelstoel.

http://www.reisomdewereld.nl/middenamerika/costaricav1.html

  • op een schommelstoel

De trucs van Kennedy Isometrische oefeningen kunt u overal doen. Als u dat regelmatig en langdurig doet, heeft dat zonder meer een positieve werking. Daar heeft J. F. Kennedy zich ook fit mee gehouden, zo en tijdens het zitten; telkens wanneer het mogelijk was, is hij op advies van zijn geneesheren op een schommelstoel gaan zitten om van zijn rugpijn af te komen.

http://www.topburo.be/ergonomie.htm

Ik slaagde erin Voorlandt in zijn enorme bed te krijgen na hem alleen van zijn ene schoen te hebben ontdaan, en bleef, op een schommelstoel, bij hem zitten.

Winterlicht. Een vergeetboek, Jeroen Brouwers,

met bezittelijk voornaamwoord


  • haar schommelstoel
  • mijn schommelstoel
  • zijn schommelstoel

Zij vonden de boerin weer dronken in haar schommelstoel. Ze had dag in dag uit niets anders te doen dan te wachten op haar man en daar scheen zij niet tegen te kunnen.

Onrust in Transvaal, Harry Bouts,

Op de dag dat de oudste tien werd ging tante in haar schommelstoel zitten, uitkijkend over de rietvelden, en sindsdien kwam ze die stoel bijna niet meer uit. Hele dagen schommelde ze weg op de veranda, kijkend naar de regenpatronen die zich als waterverf over de rietvelden verplaatsten.

De jongste pop, Rosario Ferré,

Ik heb eens gelezen dat in het geboortejaar van mijn moeder de eerste echte voetbalmatch werd gespeeld. Ik weet niet of het waar is. Maar ik weet wel dat ik vanuit mijn schommelstoel (gekregen toen ik vijfenzeventig en dus nog jong was) de eerste man op de maan zag wandelen. Zijn naam ben ik vergeten.

Vliegen in een spinnenweb, Fernand Auwera,

En toen, zo vertelde ik Voorlandt, die in zijn schommelstoel langzaam heen en weer zat te deinen, rokend, drinkend, bij wijze van hoge uitzondering bedaard naar mij luisterend, waarbij hij nu en dan knikte want hij 'herkende' de dingen, zei hij, - reed ik op een nacht met mijn auto tegen een kilometerpaaltje aan de kant van de weg.

Winterlicht. Een vergeetboek, Jeroen Brouwers,

Paul keert terug naar zijn kamer, gaat weer zitten in zijn schommelstoel, en schommelt voort.

Liefdesdood, Oscar van den Boogaard,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen