schreefloos


schreefloos 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie)

( Gezegd van drukletters en lettertypes)
zonder schreef

Algemene voorbeelden


Schreefloze letters, zoals bijvoorbeeld de Helvetica of de Arial zijn minder ongeschikt voor langere teksten.

http://www.rozenbergps.com/index.php?janus=thela

Het schreefloze, tikkeltje ouderwetse lettertype werd uit de kast gehaald. Regelafstand en de blokvorm van toen vormden voor de computer van nu geen probleem.

Meppeler Courant,

In een progressief, dus schreefloos lettertje legde 't gemeentebestuur ons uit hoe 't allemaal in elkaar stak met de nieuwe wijknummeringen, stadszones, metrotarieven, routeaanduidingen en postcodes.

Averechts, Gerrit Komrij,

In de hal van het flatgebouw vond ik een naambordje dat in gouden schreefloze lettertjes de naam Mastenbroek vermeldde.

De zonnewijzer, Maarten 't Hart,

Het nieuwe studentencomplex op de Uithof bestaat uit drie achter elkaar gebouwde schreefloze letters n.

Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,

Er is gekozen voor een klein, licht, moeilijk leesbaar lettertje en ook nog schreefloos, wat niet bij de weelderige sfeer van Kramers werk past.

NRC,

Alleen een analfabeet kan zoiets verzinnen! Er is werkelijk álles gedaan om het onleesbaar te maken en als telefoongids onbruikbaar: schreefloze letters, slechte spatiëring, soms hoogst eigenaardige afkortingen van straatnamen, geen punten achter afkortingen en - heel erg - geen hoofdletters.

Twee eendjes en wat brood, Renate Rubinstein,

In het geïmproviseerd boekwinkeltje van de BNO stuit de bezoeker echter onverhoeds op vrij werk van Wissing, een vijftal in deze context wat verweesde schilderijtjes uit de afgelopen halve eeuw, gesigneerd met die fameuze naam die hij slechts kende uit drukwerken, gezet uit een moderne schreefloze onderkast.

NRC,

Achter een bord met schreefloze plakletters, geheel vanuit de mondiale epidemie der moderne vormgeving gedacht, verrees een zowel van alle comfort voorziene als van elke sfeer verstoken appartementenflat.

Averechts, Gerrit Komrij,

Het hoofdletterloze drukwerk, de schreefloze letter (dat is een letter zonder dik en dun, wat immers ouderwets is en nog dateert uit de tijd van de kroontjespen), de postzegels, de bankbiljetten [...]. En niet te vergeten het nieuwe telefoonboek met zijn alles moet anders volgorde.

Twee eendjes en wat brood, Renate Rubinstein,