schrijversgeneratie


schrijversgeneratie 1.0

generatie van schrijvers die in eenzelfde tijdvak is geboren en daardoor eenzelfde referentiekader heeft

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een schrijversgeneratie…

is een generatie

  • [Leden] bestaat uit schrijvers die in eenzelfde tijdvak zijn geboren en daardoor eenzelfde referentiekader hebben

    Algemene voorbeelden


    De Bezige Bij wordt getypeerd door de schrijversgeneratie die opkwam in de jaren vijftig: schrijvers als Campert, Claus, Lucebert, Hermans, Mulisch en Wolkers.

    NRC,

    De Amerikaanse auteur met Canadese roots, Douglas Coupland (1961), is er niet erg over te spreken dat de titel van zijn debuutroman, Generation X, wordt gehanteerd als label voor een schrijversgeneratie, waarvan hijzelf geen deel zegt uit te maken en waarvan Bret Easton Ellis, dankzij schrijnend nihilistische romans als Less than Zero, American Psycho en The Informers, inmiddels tot een cultfiguur is uitgegroeid.

    De Standaard,

    Het proza van André Letoit, ook dichter en vandaag beter bekend als Koos Kombuis de liedjesschrijver, verwoordt die geest van postmodernisme. [...] Zijn hele oeuvre staat in het teken van wat hijzelf karakteristiek voor zijn schrijversgeneratie noemt: variatie, vervreemding en verandering.

    Breuklijnen in de Afrikaanse literatuur, Henriëtte Roos,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een Canadese schrijversgeneratie
    • een Nederlandse schrijversgeneratie

    De tijdgeest, zeg ik, die is beginnen te waaien op de achterpagina van "De Nieuwe Linie", "De Toestand" heette die pagina. Een speeltuin hoor, waar de jochies, de speelse haasjes, de knuffelbeertjes, de poezeloertjes van de nieuwe Nederlandse schrijversgeneratie hun "supermelige verhaaltjes" à la Nescio kwijt konden.

    De bierkaai. Kladboek 2, Jeroen Brouwers,

    Davies voerde, met zijn lange witte manen en baard, een Canadese schrijversgeneratie aan.

    De Standaard,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • een teleurgestelde schrijversgeneratie

    Ik behoor tot een teleurgestelde schrijversgeneratie. Het kost zelfs moeite om bij sommige kollega's een handtekening los te wrikken voor een petitie ten gunste van Salman Rushdie. Maar dat betekent niet dat er niets gebeurt. In Amsterdam heb je een organizatie als De Balie, die kontakten legt tussen vooral jongere schrijvers en buitenlanders.

    De Standaard,