schrikeis


schrikeis 1.0

((vooral) in Nederland)

extra hoge eis of strafvordering in een rechtszaak die vooral bedoeld is ter afschrikking; extra hoge eis of strafvordering die bedoeld is om mensen schrik aan te jagen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een schrikeis…

is een eis

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een extra hoge eis of strafvordering in een rechtszaak die vooral bedoeld is ter afschrikking; is een extra hoge eis of strafvordering die bedoeld is om mensen schrik aan te jagen

    Hoofdsemagram: eis


    Algemene voorbeelden


    Zeker vier advocaten zeiden na het horen van de eisen deze veel te hoog te vinden. "Een schrikeis", zei een van hen. Omdat ook het OM vindt dat niemand wilde dat Nieuwenhuizen dood zou gaan, zijn de strafeisen volgens de raadslieden ongerechtvaardigd hoog.

    http://forum.fok.nl/topic/1979054/1/999,

    Wat bedoel je met schrikeis? Om mensen schrik aan te jagen zodat ze na de uitspraak het niet meer zullen doen?

    http://gevangenis.startpagina.nl/prikbord/read.php?802,7453180,7453185,quote=1,

    De voormalige top van Ahold betitelde de strafeisen van het Openbaar Ministerie dinsdag als overtrokken. De gewezen topman Cees van der Hoeven sprak van een grote discrepantie tussen de bewijsvoering en de eis. Zijn advocaat Micha Wladimiroff noemde de gevraagde straf van twintig maanden cel "een schrikeis".

    De Telegraaf,

    Advocaat mr V. Kraal noemde de zestien jaar die de officier tegen zijn cliënt Jan B. had geëist een "schrik-eis". Hij sprak er schande van omdat bij de Tweede Kamer inmiddels een wetsontwerp ligt voor een kidnappingsartikel, waarin als maximumstraf op zo'n ontvoering twaalf jaar wordt gesteld.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010833059:mpeg21:a0151,

    Ir. M. Wladimiroff, raadsman van de verdachte, sprak gisteren na afloop van een 'schrik-eis', die volgens hem meer als waarschuwing moet dienen.

    https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=schrikeis&page=1&sortfield=date&coll=ddd&identifier=ABCDDD:010827562:mpeg21:a0123&resultsidentifier=ABCDDD:010827562:mpeg21:a0123,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een schrikeis eisen

    M'n advocaat pleitte nog van: 't was de eerste keer' en verdachte heeft zich laten overhalen. Bla bla bla. Maar de officier, nee, dat was een boze man, die eiste een schrik-eis. Dat doen ze af en toe, om een voorbeeld te stellen. Vier maanden onvoorwaardelijk. Ja, ik schrok wel even. Maar toen dacht ik, wat kan het me schelen?

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010846941:mpeg21:a0228,