schuldigverklaring


schuldigverklaring 1.0

(recht en misdaad)

verklaring door een rechter, een rechtscollege of een jury dat iemand schuldig is aan het hem of haar ten laste gelegde; verklaring van rechtswege dat iemand schuldig is aan dat waarvan hij of zij beschuldigd is

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een schuldigverklaring…

is een verklaring

  • [Oorzaak] wordt uitgesproken omdat iemand schuldig is aan iets
  • [Betrokkene] wordt uitgesproken door een rechter, een rechtscollege of een jury
  • [Onstoffelijke inhoud] is een verklaring dat iemand schuldig is
  • [Legitimiteit] wordt uitgesproken door een bevoegde rechter, een rechtscollege of een jury
  • [Recht] wordt uitgesproken met inachtneming van de geldende rechtsregels

Algemene voorbeelden


Nu proberen federale procureurs het voor een tweede keer met de aanklacht dat de vier agenten de burgerrechten van King hebben geschonden [...]. Vooral niet-blanken zijn gebrand op een schuldigverklaring. Bendeleden dreigen voor de televisie dat ze er weer op los zullen schieten als de agenten voor een tweede keer worden vrijgesproken.

NRC,

Volgens de nieuwe rechtspraak tast de onwettigheid van de straf niet noodzakelijk de wettigheid van de beslissing over de schuld aan, tenzij de onwettigheid b.v. van de motivering van de straf zoals vereist door artikel 195 van het Wetboek van Strafvordering, ook de schuldigverklaring zou betreffen.

http://www.cass.be/cass/cass2001/cass_nl/p6.htm

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • schuldigverklaring eisen

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden schuldigverklaring om aan te geven dat artsen niet actief het leven mogen beëindigen van baby's die zich niet in de stervensfase bevinden.

NRC,

Tegen de arts was schuldigverklaring zonder oplegging van straf geëist.

NRC,

De officier had schuldigverklaring zonder strafoplegging geëist.

NRC,

met adjectief ervoor


  • (de) eenvoudige schuldigverklaring

Een uitbreiding van het straffenarsenaal is ook aan te bevelen. Hierbij kan men denken aan elektronisch huistoezicht, dienstverlening als autonome hoofdstraf en zelfs de eenvoudige schuldigverklaring en waarschuwing.

http://users.pandora.be/strafrecht-strafuitvoering/gevangenisstraf.pdf,

Sindsdien werd bij de wet van 30 juni 2000 een artikel 21ter in de Voorafgaande Titel van het Wetboek van Strafvordering ingevoegd, volgens hetwelk "indien de duur van de strafvervolging de redelijke termijn overschrijdt, de rechter de veroordeling bij eenvoudige schuldigverklaring (kan) uitspreken of een straf uitspreken die lager kan zijn dan de wettelijke minimumstraf".

http://www.cass.be/cass/cass2001/cass_nl/p6.htm

met voorzetselgroep


Voorzetsel: zonder

  • schuldigverklaring zonder oplegging van (enige) straf
  • schuldigverklaring zonder strafoplegging

De gynaecoloog H.P. is gistermiddag door de rechtbank in Alkmaar ontslagen van rechtsvervolging voor de moord op een zeer ernstig gehandicapte baby. Tegen de arts was schuldigverklaring zonder oplegging van straf geëist.

NRC,

Hoogstens kan men zich afvragen waarom het tuchtcollege een daadwerkelijke sanctie, berisping, oplegde terwijl de Hoge Raad het hield bij een schuldigverklaring zonder oplegging van enige straf.

NRC,

De officier had schuldigverklaring zonder strafoplegging geëist.

NRC,

in voorzetselgroep


  • bij (een) schuldigverklaring

Minderjarigen kunnen in Nederland op verdenking van ernstige strafbare feiten door de kinderrechter in voorlopige hechtenis worden genomen en bij schuldigverklaring worden veroordeeld tot jeugddetentie van bepaalde duur, of Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen ter behandeling (de zgn. PIJ-maatregel).

http://www.heyacker.nl/

De rechter fungeert in dit gebeuren als voorzitter, die, bij een schuldigverklaring door de jury, de hoogte van de straf moet bepalen.

http://scholieren.samenvattingen.be/search/open/3437189/

  • een schuldigverklaring door de jury

Wie het best de kunst verstaat de emotie te werken wint het proces. De rechter fungeert in dit gebeuren als voorzitter, die, bij een schuldigverklaring door de jury, de hoogte van de straf moet bepalen.

http://scholieren.samenvattingen.be/search/open/3437189/

  • volstaan met een schuldigverklaring

Op het advies van het openbaar ministerie dat "er ter zake van de rechtsgevolgen die te verbinden zijn aan de vaststelling dat in een strafzaak de redelijke termijn is overschreden, geen reden is tot nuancering of verfijning van de rechtsregels die in het verleden door het Hof zijn duidelijk gemaakt", oordeelde het Hof dat de feitenrechter die vaststelt dat de verdachte niet is berecht zonder onredelijke vertraging, kan volstaan met een schuldigverklaring, wanneer de minimumstraf zelfs met uitstel geen passend herstel zou vormen.

http://www.cass.be/cass/cass2001/cass_nl/p6.htm

  • tot een schuldigverklaring leiden

Ruim 40% van de ingeschreven mishandelingzaken leidt tot een schuldigverklaring, waarbij de veroordeelden in 20% van de schuldigverklaringen een gevangenisstraf krijgen.

http://www.scp.nl/boeken/titels/2000-5/nl/acrobat/Emancipatie.pdf,

  • het uitspreken van een schuldigverklaring

Het Hof oordeelde, ook in voltallige zitting, op conclusie van advocaat-generaal De Swaef, dat "de rechter in strafzaken, voor zover ondertussen het bewijs niet is teloorgegaan of de uitoefening van het recht van verdediging niet onmogelijk is geworden, bij overschrijding van de redelijke termijn voor de berechting van de zaak, het meest passende herstel voor het door de beklaagde hierdoor geleden leed of nadeel bepaalt." Dit herstel kan bestaan, zegt het Hof, hetzij in het opleggen van een lagere straf dan de wettelijk bepaalde minimumstraf of enige straf, zelfs na toepassing van verzachtende omstandigheden zo de wet dit toestaat, hetzij in het uitspreken van een schuldigverklaring alleen.

http://www.cass.be/cass/cass2001/cass_nl/p6.htm