schwalbekoning


schwalbekoning 1.0

(voetbal; sport en recreatie)

voetballer - meestal een aanvaller - die er een gewoonte van heeft gemaakt met een gesimuleerde val (schwalbe) vrije trappen of strafschoppen te "versieren"; voetballer die vaak schwalbes maakt; koning van de schwalbe
Ook als bijnaam gebruikt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een schwalbekoning…

is een voetballer; is een persoon

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft de gewoonte vaak schwalbes te maken

  Hoofdsemagram: koning


  Algemene voorbeelden


  Schwalbekoning de klos: scheidsrechter herkent fopduik. 'Fopduikkoningen' Arjen Robben, Luis Suarez, Cristiano Ronaldo moeten oppassen: een Britse psycholoog heeft een handboek gemaakt voor scheidsrechters hoe ze 'schwalbes' kunnen herkennen. De bevindingen van de psycholoog zijn behoorlijke open deuren.

  http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Sport/246154/Schwalbekoning-de-klos-scheidsrechter-herkent-fopduik.htm?rss=true,

  Mark van Bommel maakt weer vrienden in Duitsland. In de boulevardkant Bild bestempelt de voormalige international Werder-speler Diego als de schwalbekoning van Duitsland.

  http://www.nujij.nl/van-bommel-noemt-diego-schwalbekoning-(filmpje).1877461.lynkx,

  Aan Amsterdamse kant is schwalbekoning Suarez in ieder geval niet van de partij. En Suarez doet zelfs bij de voetbalplaatjes van AH zijn titel als Schwalbekoning eer aan. Toen mijn zoon laatst zijn pakje voetbalplaatjes open had gemaakt bij de AH zei hij tegen de medewerker hé er zitten er maar 4 in, toen zei die medewerker nee hoor Suarez ligt op de grond.

  http://groengeelhart.nl/index.php?p=nieuws&nid=552,

  Johan Cruijff is voor altijd De Verlosser, Rinus Michels werd De Generaal genoemd en we kennen Roy Makaay allemaal als Das Phantom. Soms flatteus, soms spottend bedoeld. In Alias behandelen we voetballers met een bijnaam. Vandaag: Andreas Möller, alias de Schwalbekoning.

  http://senioren.voetbal.nl/article/7754/alias-de-schwalbekoning?quicktabs_7=2,