scooter


scooter 1.0

(transport, verkeer en reizen)

tweewielig motorvoertuig voor een zittende bestuurder en eventueel een passagier, met kleine, brede wielen, een lage treeplank en een schildvormige stuurinrichting, dat op elektriciteit of benzine rijdt; bepaalde uitvoering van de snorfiets, bromfiets of motorfiets
Het Engelse woord voor step is scooter. In Nederlandse vertalingen wordt dat woord soms klakkeloos overgenomen, wat voor grote verwarring zorgt: vaak wordt met elektrische scooter een elektrische step bedoeld. Andersom wordt met elektrische step soms juist een scooter bedoeld. Bij een scooter gaat het altijd om een voertuig met een zadel. Maar omdat sommige e-steps tegenwoordig ook een (inklapbaar) zadel hebben, wordt het verschil met een scooter steeds minder duidelijk.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een scooter…

is een motorvoertuig; is een voertuig; is een vervoermiddel

  • [Deel] heeft een lage treeplank waarop de voeten van de bestuurder naast elkaar kunnen staan, een schildvormige stuurinrichting en twee relatief kleine en brede wielen; heeft soms voorop een windscherm
  • [Werking of functionering] wordt aangedreven door een elektromotor met een oplaadbare accu of door een verbrandingsmotor (in de meeste gevallen een benzinemotor)
  • [Waardering] heeft tegenwoordig een stoer imago
  • [Verscheidenheid] kan een snorscooter, een bromscooter of een motorscooter zijn

Algemene voorbeelden


Een van de bekendste foto's van Holleeder is die waarop hij op een zwarte Vespa met groot windscherm rijdt. Sinds het publiceren van de foto weet een scooterdealer wat een klant bedoelt als hij vraagt naar de 'Holleeder-scooter'. [...]. Volgens academisch trendwatcher I. Bruinewoud [...] is de scooter in kwestie vooral populair onder Amsterdamse yuppen die ze 'jong geld' noemt. [...]. Om te zeggen dat Willem Holleeder voor deze mensen een rolmodel is, gaat volgens Bruinewoud te ver. "Iemand die veroordeeld is tot negen jaar cel, is natuurlijk niet echt 'cool'." Wel kleeft dankzij Holleeder een bepaald imago aan de scooter waar volgens Bruinewoud alleen mannen op vallen. "Hij is een 'bad guy', het heeft toch iets stoers", aldus de trendwatcher.

https://www.parool.nl/amsterdam/-yuppen-houden-van-holleeder-scooter~a251742/,

In Engeland ontpopte de scooter zich als een cultobject. De Vespa werd daar voornamelijk aangeschaft door de subculturele avant-garde die dweepte met Merseybeat en gehuld ging in kraagloze pakken en duffelcoats. Deze "Mods" onderscheidden zich in hun muziekkeuze en kledij van de ruigere "Rockers", die zich voortbewogen op zware motoren en in lederen jekkers.

De Standaard,

De foto die Koos in zijn hand hield, was te oordelen naar het straatbeeld zo'n vijfentwintig jaar oud. De magere man met de grijze hoed en de donkerblauwe Falcon-regenjas, die, gezeten op een oude Vespa-scooter, de fotograaf vorsend aankeek, was Koos zelf. Aan het stuur, achter het halfronde regenscherm, was een rood schildje bevestigd met in witte letters de aanduiding PERS. [...]. Toch was hij met die scooter zijn tijd eigenlijk ver vooruit geweest. Hoeveel van zijn collega's waren toen niet aangewezen op de trein? Toch verreweg de meeste. Wat hadden ze hem niet benijd met die scooter, die hij weliswaar niet nieuw had gekocht, maar waar hij toch behoorlijk profijt van had kunnen trekken door de concurrentie met zijn flitsende nieuwsgaring altijd een slag voor te zijn.

De natte gemeente van Koos Tak, Rijk de Gooijer & Eelke de Jong,

De snorfietsen zijn terug en hoe. [...]. De elektrische step wordt vaak vergeleken met een scooter. In feite is dat ook zo, want onze steps of scooters, wat u wilt, worden voorzien van een blauwe kentekenplaat en u dient deze steps te verzekeren. Het zijn dus gewoon snorfietsen. Het rijden met snorfietsen heeft één groot voordeel. Je hoeft op snorfietsen geen helm te dragen, je hebt géén helmplicht.

https://www.elektrischestep.nl/snorfietsen.html

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • de veelbesproken scooter

Laten we beginnen met de veelbesproken scooter. De naam doemt overal op, maar wat is het nu precies? Wie zoekt naar de definitie van scooter komt bij de volgende omschrijving uit: een scooter is een gemotoriseerde tweewieler met twee kleine, brede wielen. De voeten worden tijdens het rijden naast elkaar geplaatst tussen de stuurinrichting en de zitplaats. Die omschrijving laat je denken dat een scooter een aparte groep is, maar dat klopt niet. Volgens de Rijksoverheid is de term scooter geen wettelijke categorie.

https://www.ikwilvanmijnmotorfietsaf.nl/aktueel/scooter-bromfiets-snorfiets,

in voorzetselgroep


  • op een scooter

Het uitgangspunt hij de Tavara was dat je op de fiets moest kunnen zitten als op een scooter. Dus met een lage instap, en het zadel dichtbij de grond.

http://www.tauber.nl/tavara/,

met ander, nevengeschikt substantief


  • steps of scooters

De snorfietsen zijn terug en hoe. [...]. De elektrische step wordt vaak vergeleken met een scooter. In feite is dat ook zo, want onze steps of scooters, wat u wilt, worden voorzien van een blauwe kentekenplaat en u dient deze steps te verzekeren. Het zijn dus gewoon snorfietsen. Het rijden met snorfietsen heeft één groot voordeel. Je hoeft op snorfietsen geen helm te dragen, je hebt géén helmplicht.

https://www.elektrischestep.nl/snorfietsen.html

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen