scout


scout 1.0

afbeelding

Bron: HenryLi
( CC BY-SA 3.0 )

iemand die lid is van de scouting; padvinder
In België soms alleen in toepassing op jongens en dan genoemd naast de gidsen of meisjesscouts.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een scout…

is een persoon

  • [Uiterlijk] draagt een uniform dat bestaat uit een groene, kaki of rode blouse, een korte of lange, blauwe, bruine, kaki of groene scoutingbroek, een scoutingdas (per groep verschillend) en een dasring. Het uniform kan verder aangevuld worden met een hoofddeksel (hoed, baret of pet), een trui (met verenigingslogo) en/of een fluitkoord. Op de blouse zijn de naamlabels van de scoutinggroep, het installatieteken en diverse insignes genaaid. Zeescouts en zeeverkenners dragen een blauwe blouse.
  • [Groep] is volgens leeftijd ingedeeld in een bepaalde speltak, bv. bij de bevers, welpen, gidsen, verkenners, stam
  • [Organisatie of instelling] is lid van de jeugdbeweging scouting
  • [Leeftijd] is een jongere
  • [Activiteit of handeling] woont de vergaderingen en spelbijeenkomsten bij van de tak; gaat op kamp en op trektocht

Algemene voorbeelden


Verderop waren scouts in de weer. Aan een eik hadden ze een groot hamsterwiel gesjord, en een van de jongens moest daarin rondklauteren.

Acacialaan, Koen Peeters,

In Rio de Janeiro helpen scouts met het onderhouden van de hygiëne en in de voorziening van zuiver drinkwater.

http://www.92ste.be/scouting/algemeen.html

Wat scouts dan allemaal samen doen is moeilijk op dit blaadje te omschrijven.....maar we zullen een poging wagen. Het pionieren, bouwen met hout en touw, is wel een van de bekendste scouting activiteiten. Ook tochten lopen met kaart en kompas, kamperen en sport en spel passeren veelvuldig de revue. Expressie (toneel, muziek en knutselen) maken het geheel compleet. Het omgaan met (bepaalde) verantwoordelijkheden leren de scouts ook gedurende hun scoutsloopbaan. Zo worden de oudere, meer ervaren scouts, kader (PL en APL). Zij zorgen ervoor dat hun ervaring wordt overgedragen aan de jongere scouts.

http://www.scoutnet.nl/~hhg/

De scouts zijn verdeeld in groepjes, patrouilles genaamd.

http://www.scoutnet.nl/~hhg/

Dit jaar grijpt de Vlaamse vzw Baden-Powell Scouts (BPS) de geboortedag van de Chief-Scout aan om twee elementen uit zijn pedagogische visie nieuw leven in te blazen. In het handboek "Kentekenend" breken ze een lans voor de (her)invoering van vaardigheidsinsignes. Met een totemboekje willen ze die andere benadrukking van de eigen-aardigheden van de jongens en meisjes uit de jeugbeweging in de verf zetten: het geven van karakteristieke totemnamen. "Een scout is altijd hoffelijk", zo staat het in de wat in onmin geraakte scoutswet. "Eens scout, altijd scout", is een ander adagium uit de scoutsbeweging, die sinds het begin van deze eeuw miljoenen jongeren en volwassenen boeit.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met ander, nevengeschikt substantief


( (vooral) in België)
  • scouts en gidsen
  • scouts en meisjesgidsen

Scouts en gidsen herleven in de buitenlucht. We blijven niet in onze luie zetel hangen. Een dak boven ons hoofd is noodzakelijk, maar spelen doen we vooral buiten. Je vindt ons in bossen, steden, pleinen, parken, of ergens tussenin, altijd onderweg. We zien steeds weer een avontuurlijke uitdaging in kampen bouwen, tochten maken, op vlottentocht gaan of torens sjorren. Doorheen de verschillende takken leren scouts en gidsen respectvol omgaan met natuur en avontuur. Kapoenen ontdekken het bos of de stad, jonggivers leren hun eigen potje koken op een houtvuur, givers trekken op patrouilletocht, jins organiseren mee hun eigen kamptrektocht.

http://www.92ste.be/scouting/algemeen.html

Waar men gaat of staat langs Vlaamse wegen, overal komt men scouts en gidsen tegen.

http://www.scoutsshop.be/kos/index.asp

Spelenderwijs ontdekken scouts en gidsen hun omgeving, hun mogelijkheden en beperkingen.

http://www.scoutsshop.be/kos/index.asp

Op verkenning gaan is voor scouts en gidsen een activiteit bij uitstek.

http://www.scoutsshop.be/kos/index.asp

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


scout 1.1

in het meervoud de scouts: de jeugdbeweging scouting

Combinatiemogelijkheden


in voorzetselgroep


  • bij de scouts
  • met de scouts
  • naar de scouts

Bovendien is Alloo zo Vlaams als konijn met pruimen: ik kan me lelijk vergissen, maar zijn aanpak verraadt volgens mij een lange diensttijd bij de chirojeugd of bij de scouts, gevolgd door een eervol ontslag.

Dwarskijker, Rudy Vandendaele,

Als hij met de scouts weer eens op zomerkamp vertrok, of paaskamp, of kampeerweekend – waarom toch moest haar lieveling altijd weg van huis?

Het goddelijke monster, Tom Lanoye,

Op weg naar de scouts wordt Kris tegengehouden door Joris en Joost. Als blijkt dat hij geen pakje chips bij heeft, eisen ze dat hij er volgende week een meebrengt, zoniet zullen ze hem een bloedneus slaan.

De Standaard,

scout 2.0

iemand die naar nieuw talent speurt, voornamelijk op het gebied van sport, kunst en showbusiness; talentenjager; talentscout

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een scout…

is een persoon

  • [Activiteit of handeling] speurt naar nieuw talent, bv. op sportief gebied, op literair gebied, enz.; bezoekt soms evenementen, wedstrijden en toernooien om nieuw talent te zien
  • [Motief] speurt talenten op voor zijn beroep of uit liefhebberij

    Algemene voorbeelden


    Hoeveel talentjes er straks met de eerste zending naar Nederland komen, weten ze bij Feyenoord nog niet. Scout Piet de Visser verblijft momenteel namens de Rotterdamse club bij een groot jeugdtoernooi in Brazilië. Hij onderhoudt daar de contacten met de trainers en tipgevers.

    NRC,

    Thans zijn in de deelgemeenten Delfshaven en Feijenoord twee scouts aan het werk. Zij hebben de taak (potentieel) getalenteerde kunstenaars te stimuleren tot het ontwikkelen van nieuwe initiatieven. Van de scouts wordt verwacht dat zij 'kwaliteit' herkennen en een netwerk opbouwen.

    http://www.rks.nl/,

    Scouts hebben dus voornamelijk een signaalfunctie en fungeren vooral als 'aangeefluik'. De scout stelt maandelijks of driemaandelijks een schriftelijk verslag op waarin de Nederlandse opdrachtgever attent gemaakt wordt op schrijvers met potentieel, met de bijbehorende adressen en telefoonnummers.

    Debuteren I. Literaire headhunters?, Ann Demeester,

    Het 'ontslag' van Vanegeren als scout voor De Arbeiderspers impliceert dat er bij AP een vacature openstaat. 'We willen de leegte opvullen', zegt Dietz, 'scout zijn is natuurlijk maar een bijbaantje maar het kan op termijn wel uitgroeien tot een redacteurschap met bilocatie in Amsterdam en Antwerpen.' Nu is het nog zo dat scouting lang niet fulltime gebeurt. Deze (overigens weinig lucratieve) bijverdienste dient gecombineerd te worden met andere beroepsbezigheden. In tegenstelling tot de redacteurs, die een hele reeks taken, gaande van selectie en revisie tot promotie en nazorg, op zich nemen, beperken de literaire watchers zich tot het 'observeren van het literaire landschap'.

    Debuteren I. Literaire headhunters?, Ann Demeester,

    Veel beroemde modellen zijn bijvoorbeeld door scouts ontdekt: - Naomi Campbell al winkelend in haar schooluniform in Covent Garden. - Kate Moss zat met een scout van de bekende Londense agency Storm in een zelfde vliegtuig. - Claudia Schiffer werd ontdekt op 17 jarige leeftijd in een disco in Duitsland door een scout van het bekendste modellenbureau van Frankrijk, het Parijse modellenbureau "Metropolitan".

    http://members.home.nl/studio51/page3.html

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen