scrum


scrum 1.0

afbeelding

Bron: PierreSelim
( CC BY-SA 3.0 )

(sport en recreatie)

spelhervatting bij rugby na een kleine overtreding, waarbij een groep spelers van de beide teams zich kringsgwijs in voorovergebogen houding heeft opgesteld, en duwend de in het midden geworpen bal tracht te veroveren

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een scrum…

is een spelhandeling bij rugby; is een handeling

  • [Geheel] is een onderdeel van het rugbyspel
  • [Doel of bestemming] dient om het spel te hervatten
  • [Tijd] vindt plaats na een kleine overtreding
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] kenmerkt zich door een kringsgewijze opstelling van de spelers en gaat, afhankelijk van de gespeelde rugbyvariant, gepaard met krachtig duwen om de bal te veroveren
  • [Handelende persoon] wordt verricht door spelers van beide rugbyteams

Algemene voorbeelden


In rugby bestaan twee soorten bestraffingen: de scrum voor kleine foutjes (b.v. bal met de hand vooruit gespeeld) en de free kick of penalty kick voor lichtere of zwaardere overtredingen (buitenspel, tackelen zonder bal).

http://www.rugbyclubleuven.be/rclwatis.html

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een scrum geven

a) Indien de bal of de baldrager de scheidsrechter raakt en geen der teams heeft daar voordeel aan gaat het spel verder. b) Indien een van beide teams hieruit voordeel behaald geeft de scheidsrechter hiervoor een scrum en het team die als laatste de bal speelde gooit in.

http://www.vlaamse-rugby-bond.be/vrb%5Cbestand%5Crugbyreglementen.pdf,

in voorzetselgroep


  • scrum na scrum

Ze gingen veel aanvallender spelen en hielden de bezoekers goed onder druk aan de achterlijn. Ze kregen scrum na scrum, maar bleken te weinig creatief om het overwicht in punten uit te drukken. RC Dwingeloo kwam in de tweede helft niet meer in gevaar, alhoewel het niveau van de eerste veertig minuten niet meer gehaald werd. Fly-half Karel Dinkla scoorde nog eenmaal en gaf een loepzuiver balletje achterlangs aan de opkomende full-back.

Meppeler Courant,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


scrum 1.1

(sport en recreatie)

groep van in een kring opgestelde rugbyspelers

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Algemene voorbeelden


De scrum wordt gevormd door de 8 voorspelers die in koepelvorm tegen elkaar indrummen. Een speler (de scrum-half) van de niet bestrafte ploeg werpt de bal onder die "koepel" waar de spelers moeten proberen hun tegenstanders weg te duwen en de bal met de voet naar hun kant proberen te sturen.

http://www.rugbyclubleuven.be/rclwatis.html

Beide teams staan aan hun kant van deze denkbeeldige lijn. Wanneer een speler aan de verkeerde kant van deze lijn staat staat hij dan ook off-side en mag hij niet actief deelnemen in de wedstrijd totdat hij weer aan de goede kant van de lijn staat [...]. De scrum bestaat uit acht mensen per team en een scrum half. Deze mensen worden allemaal voorwaartsen genoemd. De nummer 9 heet de scrum-half en gooit de bal tussen beide teams in.

http://www.wrotters.com/

Combinatiemogelijkheden


in voorzetselgroep


  • de flanken van de scrum

Nummer 1, 2 en 3 zoals op de tekening aangegeven vormen de eerste rij. Nummer 4 en 5 wordt de tweede rij genoemd. Nummer 6 en 7 staan aan de flanken van de scrum en worden dan ook flankers genoemd. Nummer 8 sluit de scrum af en heeft de originele naam "nummer 8" gekregen.

http://www.wrotters.com/