secondelijm


secondelijm 1.0

afbeelding

Bron: Jenny Spadafora
( CC BY-NC-SA 2.0 )

lijm die in enkele seconden droogt en zeer sterk hecht; sneldrogende, sterke lijm

Semagram (extra betekenisinformatie)


Secondelijm…

is lijm

  • [Samenstelling] bevat cyanoacrylaat dat door contact met vocht uit de lucht hard wordt
  • [Container] wordt meestal in kleine tubes verkocht
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] droogt in enkele seconden en hecht sterk
  • [Betrokkene] hecht materialen van zeer verschillende aard

Hoofdsemagram: lijm


Algemene voorbeelden


Secondelijm is een krachtige snel drogende lijm. De meeste secondelijmen zijn in enkele seconden hard. U kunt secondelijm onder andere gebruiken voor het lijmen van glas, rubber, hard pvc en leer.

https://www.gamma.nl/assortiment/bouwmaterialen/lijmen-kitten/secondelijm/c/bouwmaterialen_lijmen-en-kitten_secondelijm,

Waarom kan secondelijm bijna alle materialen lijmen? In de omgevingslucht is overal vocht aanwezig. Daarom bevindt zich op het oppervlak van de meeste voorwerpen een dun laagje vocht. Als de secondelijm in contact komt met (het vocht op) de oppervlakken die u wilt lijmen, ontstaan er sterke chemische verbindingen die de twee oppervlakken bijna onmiddellijk aan elkaar bevestigen.

http://www.loctite-consument.nl/nl/meta/meta-nav/faq.html,

In secondelijm zitten verschillende chemische stoffen. Zo ook de stof cyanoacrylaat. Dit stofje droogt op als het in contact komt met de lucht. Zolang de lijm dus in een dichte tube zit, is er geen contact met vocht uit de lucht en zal de lijm niet hard worden. Daarom moet je meteen na gebruik de tube afsluiten met een speciale afsluitdop [...]. Maar let op: door de vochtigheid van je huid, kan secondelijm gemakkelijk je vingers of oogleden aan elkaar vastkleven.

http://www.willemwever.nl/vraag_antwoord/wetenschap-techniek/hoe-komt-het-dat-1secondelijm-niet-de-tube-opdroogt

Ik heb zojuist mijn vingers per ongeluk aan elkaar vastgeplakt met secondelijm. (Niet lachen!) Helaas had ik het net te laat door en nu zit het aardig vast... Ik was nog wel zo gewaarschuwd toen ik om sterke lijm vroeg [...]. Hebben jullie misschien een gouden tip?

http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=2&t=867702,

Thinner is behalve als verfverdunner ook geschikt als reiniger en ontvetter. Lijm, ook secondelijm, is er grondig mee te verwijderen.

http://www.profshop.be/schildersmateriaal/drogisterijproducten,

secondelijm 1.1

soort secondelijm

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Algemene voorbeelden


Secondelijmen, ofwel cyano-acrylaten, bestaan voor een deel uit acrylaatlijm. Dit deel acrylaatlijm reageert en hecht meteen op het moment dat er contact is met de ondergrond. Er ontstaat een soort chemische reactie met het vocht dat aanwezig is op deze ondergrond.

http://www.henkel.nl/131_BED_HTML.htm,