seniorendorp


seniorendorp 1.0

buurt die speciaal is ingericht voor bewoning door senioren, met goed openbaar vervoer en op ouderen gerichte voorzieningen voor ontspanning, winkelen en zorg

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een seniorendorp…

is een buurt

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een buurt die speciaal is ingericht voor het bewonen door senioren met goed openbaar vervoer en op ouderen gerichte voorzieningen voor ontspanning, winkelen en zorg

    Hoofdsemagram: buurt


    Algemene voorbeelden


    Voor een heus 'seniorendorp' met 1500 tot 2000 huizen beslaat de landelijke animo nog geen half procent van alle 55-plussers. De provincie Flevoland en de gemeente Noordoostpolder deden onderzoek op verzoek van het ministerie. De beste kansen dichten de onderzoekers toe aan een klein seniorendorp, grenzend aan de bestaande bebouwing, een buurt van 6 straten en 350 woningen. Voor geïnteresseerde senioren is de nabijheid van zorg, winkelen, openbaar vervoer en vermaak doorslaggevend.

    ANP,

    Son en Breugel, een seniorendorp [...]. Allereerst rijst natuurlijk de vraag, een seniorendorp, wat is dat nu eigenlijk. In Amerika is er al sprake van, ten noordwesten van Phoenix, genaamd Suncity. Een stad in ontwikkeling met inmiddels meer dan 41.000 mensen, met een gemiddelde leeftijd van 78 jaar! Naast diverse medische voorzieningen zoals ziekenhuizen en tandartspraktijken is Suncity rijk aan recreatieve voorzieningen: van golfbanen tot subtropische zwemparadijzen [...]. Nederland kent een veel intensiever ruimtegebruik, maar wellicht is het Amerikaanse concept voor aanpassing vatbaar.

    http://www.dorpsbelang.com/index.php?option=com_content&task=view&id=28&Itemid=41,

    Een investeringsgroep staat klaar om een seniorendorp met vijfhonderd serviceflats, driehonderd rusthuisbedden en alle nodige zorginfrastructuur uit te bouwen aan het Galgeweel op Linkeroever.

    http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=G9812GJ3D,

    Het idee komt uit Amerika, maar het staat nu in de Belgische Ardennen: een seniorendorp, verboden voor mensen onder de vijftig [...]. Aan de ingang van het 'Village Sénior' in het dorpje Messancy, diep in de groene heuvels van de Ardennen, grijnzen vanaf een enorm billboard vier blozende bejaarden de bezoeker tegemoet. Gewapend met camera's, vishengels en een laptop blikken ze levenslustig hun oude dag in. De boodschap is duidelijk: het seniorendorp van Messancy is geen geriatrisch getto vol rollators en looprekjes, hier halen actieve senioren het beste uit het leven.

    http://www.google.nl/#hl=nl&pq=uitvaarthotel&xhr=t&q=seniorendorp&cp=10&pf=p&sclient=psy&aq=0&aqi=&aql=&oq=seniorendo&pbx=1&fp=2ec0b3bb7302b8e3,

    Cocoon, charmante sf-fantasie over bejaarden uit een seniorendorp in Florida, die steeds vitaler worden door het baden in een zwembad vol mysterieuze cocons met buitenaardse wezens.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011011519:mpeg21:a0428,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • het eerste seniorendorp
    • het Nederlandse seniorendorp

    Het eerste Nederlandse seniorendorp gaat volgens het EPC-plan 'Maldenhaege' heten en komt te liggen in een bosrijk gebied precies op de grens van Limburg en Gelderland.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:110610886:mpeg21:a1418,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding