sensibel


sensibel 1.0

gevoelig in psychische of emotionele zin; gevoelvol

Algemene voorbeelden


Hij gaat ervan uit dat iedereen voldoende sensibel, verstandig en smaakvol is om van de Schone Letteren (en de burgerlijke cultuur in het algemeen) te kunnen genieten. Dat is helaas niet zo, niet iedereen bezit dezelfde culturele competentie.

Cultuur is oorlog, Leo De Haes,

Aan geen mens durft ze te bekennen hoe sensibel religieus zij leeft.

Het blauwe meisje en de andere kleuren van de verschrikking, Greta Seghers,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een sensibel mens

Als uiterst sensibel mens leed hij onder het oorlogsgeweld en sterk onder de indruk van wat er om hem heen gebeurde maakte hij nog voor het einde van de Tweede Wereldoorlog een eind aan zijn leven.

Meppeler Courant,

  • een sensibel karakter
  • een sensibele liefde

Het Vissen type heeft een geweldige innerlijke kracht, voortkomend uit een diep gevoelsleven en uit vergeestelijkte kennis. Zij kunnen zich onbegrepen wanen. Tengevolge van hun gevoelig, sensibel karakter zal het hun vaak moeilijk vallen hun wil door te drijven.

http://www.spiritueelmagazineonline.com/astrologie/astrologie.htm

Eerst gewillig, lijkt het, maar op het laatste moment bevrijdt ze zich en wordt ze gered. In de slotscène blijken Ada en Baines gelukkig verder te leven in een klein burgerlijk huisje. De sensuele liefde van weleer lijkt een sensibele liefde te zijn geworden.

NRC,

met voorzetselgroep


  • sensibel voor

Jongeren zijn gevoelig voor waarden en hebben vaak meer oog voor de tekenen van de tijd dan volwassenen. Zij zijn sensibel voor de geloofwaardigheid van wat hen wordt aangereikt, maar worden afgeschrikt door instituties die zij als te massief ervaren.

http://www.omroep.nl/rkk/documenten/adlimina98/index.html,

sensibel 2.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

die of dat gevoelsindrukken waarneemt of daarop betrekking heeft; tot de gevoelsgewaarwording behorend

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een sensibele baan
  • sensibele bezenuwing
  • sensibele verschijnselen
  • sensibele vezels

Ook kan een prikkeling van een sensibele baan binnen het gehele afferente zenuwverloop ontstaan en bijvoorbeeld door druk tot een neurogene pijn leiden.

http://www.gosmt.nl/Tekst/literatuurstudie.htm

De sensibele bezenuwing verloopt via de N. maxillaris (N. Vb). De impulsen die hier opgevangen worden kunnen aanleiding geven tot verschillende reflexen (vb. niezen), maar soms ook levensgevaarlijke reflexen.

http://allserv.rug.ac.be/~chrdpauw/nko/cursus/cursus_ORL.pdf

Sensibele verschijnselen. Als gevolg van beschadiging van sensibele vezels ontstaan stoornissen in de gevoelswaarwording. Dit houdt in: stoornissen in de tastzin, de vibratiezin, de pijn- en temperatuurszin.

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/26291-polyneuropathie-aandoening-perifere-zenuwen-zenuwziekte.html,

  • sensibele zenuwuiteinden

Lange tijd werd aangenomen, dat chemische veranderingen van de pH-waarde van de spier de spierpijn veroorzaakte [...]. In een zuur milieu worden sensibele zenuwuiteinden geprikkeld, veroorzaken pijn en daarmee spasticiteit.

http://www.gosmt.nl/Tekst/literatuurstudie.htm

Vaste verbindingen