sepot


sepot 1.0

(recht en misdaad; (vooral) in Nederland)

beslissing van de officier van justitie om een rechtszaak, bv. een strafbaar feit, niet te vervolgen; het seponeren of geseponeerd worden

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een sepot…

is een beslissing; is een handeling

  • [Handelende persoon] is een besluit dat genomen wordt door de officier van justitie van het Openbaar Ministerie
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] kan verleend worden als vastgesteld wordt dat er geen strafbaar feit is gepleegd, bij gebrek aan bewijs voor een strafbaar feit, of als ernstige misdrijven voorrang moeten krijgen op kleinere misdrijven door tijdsgebrek
  • [Gevolg of resultaat] heeft tot gevolg dat een strafbaar feit niet vervolgd wordt
  • [Onstoffelijke inhoud] is het terzijde leggen van een zaak, bv. een strafbaar feit, of een klacht

Algemene voorbeelden


Niet helemaal onbegrijpelijk zag de politie niet zoveel in die aangifte, maar wonderlijk genoeg kregen de klagers gelijk van de Nationale Ombudsman, die vond dat de politie de aangifte moest opnemen. De voorspelbare afloop van de zaak was een sepot door de officier van justitie.

http://www.verkeersrecht.nl/htm/0206/artikelen.htm

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een sepot uitschrijven
  • een sepot verlenen

De vervolging van het Turkse heroïnesyndicaat verzandde. Er werden diverse sepots uitgeschreven, waaronder de zaak tegen Patty van Dijk "wegens een te gering aandeel in het feit".

NRC,

in voorzetselgroep


  • tot een sepot besluiten

Beide veilinghuizen twijfelden over de echtheid van de werken. Sotheby's deed vervolgens aangifte bij de politie van poging tot oplichting. Het Openbaar Ministerie besloot tot het sepot omdat uit een onderzoek van het Gerechtelijk Laboratorium in Rijswijk niet duidelijk was geworden of de schilderijen echt dan wel vervalst waren.

Meppeler Courant,

Wanneer de officier van justitie niet tot een sepot besluit, kan hij de verdachte dagvaarden. Maar hij kan ook een transactie aanbieden. Een transactie is een toezegging van de officier dat hij de verdachte niet zal vervolgen, wanneer deze aan bepaalde voorwaarden heeft voldaan.

http://www.xs4all.nl/~advocare/noframe/folder52.htm

met adjectief ervoor


  • onvoorwaardelijk sepot
  • voorwaardelijk sepot

Het onvoorwaardelijke sepot waarmee het openbaar ministerie het strafrechtelijk onderzoek naar zijn declaraties heeft afgesloten, kan moeiteloos worden uitgelegd als bewijs van Pepers stelling dat hij slachtoffer was van een politiek proces. Een wraakoefening van modale Rotterdamse politici die te lang hadden moeten buigen voor de grote Bram. Omwille van de zuiverheid is het goed te bedenken dat deze uitkomst niet alles zegt.

NRC,

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


sepot 1.1

het terzijde leggen van een klacht door een andere instantie dan het Openbaar Ministerie

Betekenisbetrekking


generalisering
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Combinatiemogelijkheden


met voorzetselgroep


Voorzetsel: tot

  • een voorstel tot sepot

De verzoeken en klachten inzake dergelijke restrictieve mededingingspraktijken worden ingediend bij de Raad voor de Mededinging die ze voor onderzoek aan het korps verslaggevers overmaakt. Het korps stelt een omstandig verslag met voorstel tot sepot in geval van onontvankelijkheid of ongegrondheid van de klacht.

http://www2.vlaanderen.be/ned/sites/media/VLMEDIAR/jaarversl2002.pdf,