sharen


sharen 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie; ICT; neologisme)

( Met betrekking tot berichten, video's of foto's of andere bestanden)
delen via internet, bijvoorbeeld via sociale media

Semagram (extra betekenisinformatie)


Sharen…

is een handeling

      Algemene voorbeelden


      Vervolgens vragen we iedereen die met ons meeleeft het liedje te sharen met zijn vrienden. Wie dat niet doet, kunnen we meteen ontvrienden. Want pas in moeilijke tijden weet je wie je échte vrienden zijn.

      NRC Next,

      Muziek binnenhalen via een p2p-netwerk kost niets. Na het downloaden van een gratis programma zijn alle nummers die andere gebruikers delen zonder kosten te downloaden. Er is veel te vinden op internet. Geschat wordt dat er 900 miljoen muziekbestanden geshared, gedeeld, worden. Het grote probleem van p2p is echter ook het sharen van de bestanden. Volgens Bas Vissers, coördinator van de stichting Brein, is het downloaden, het binnenhalen van onder meer muziek, voor persoonlijk gebruik toegestaan in Nederland.

      NRC Handelsblad,

      De nieuwe sportief directeur van RAFC wenst ook wat foto's te sharen.

      https://twitter.com/DannyQ_BPH/status/1506447134895542273,

      Maar een deel van de bevolking van Curaçao heeft toegang tot Facebook. Dus al zou iedereen die dit verhaal leest achter zijn luie stoel dit verhaal 'sharen', dan nog zal het alleen die mensen bereiken waarvan een groot deel Facebook eerder gebruikt om grappige films of 'leuke' dingen te melden dan weer een zwaarmoedig verhaal over politiek te gaan lezen.

      Antilliaans Dagblad,

      Wat wordt de hype van 2006? 'Sharen - foto's, bestanden, ervaringen delen en uitwisselen met anderen. Dat blijft dé grote trend op internet. Iedereen wordt zijn eigen uitgever, voorspelden de internetgoeroes in de jaren negentig. Inmiddels is het zo ver: iedereen ís zijn eigen uitgever, van zijn eigen leven. En webvideo - dat wordt echt een groot ding volgend jaar.'

      de Volkskrant,

      Combinatiemogelijkheden


      met bijwoord


      • onderling sharen

      Ze leven in een bubbel, hun eigen parallelle universum met hun eigen radiostations waar zij elke middag naar kunnen bellen, hun eigen nepaccounts waar ze hun domme memes op posten die zij onderling sharen en elkaar in de gaten houden en uitschelden.

      Amigoe,

      met adjectief


      • ongewild sharen

      Uit internetfora kan opgemaakt worden dat ongewild sharen niet vaak voorkomt.

      de Volkskrant,

      met ander, nevengeschikt werkwoord


      • liken en sharen

      Storytelling en social media: ontwikkel content die men wil liken en sharen.

      https://www.creactivmarketing.be/blog/storytelling-en-social-media-ontwikkel-content-die-men-wil-liken-en-sharen/

      Nu is het wel tijd om dit even viraal te laten gaan. Liken en sharen, wat ik je brom!

      Fok!,

      Op de vraag of er werkelijk sprake is van antisemitisme of racisme antwoordde het Hooggerechtshof niet, die vraag moet verder behandeld worden door de bevoegde rechtbank. Wat wél vaststaat volgens het Hooggerechtshof is dat het liken en sharen van zulke berichten strafbaar kan zijn [...].

      https://www.lexology.com/library/detail.aspx?g=780e0222-6954-47a2-912e-ec728a914c3f,

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Overige woordfamilieleden


      sharen 2.0

      ( Met betrekking tot bijvoorbeeld bepaalde informatie)
      delen met anderen; aan anderen laten weten
      In deze betekenis komt het woord incidenteel voor in informele taal.

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Sharen…

      is een handeling

          Algemene voorbeelden


          De plaat klinkt afwisselend, en biedt met een Engelstalige bewerking van Abels hit Onderweg ook nog een verrassing. Anouk is er dan ook erg blij mee, maar toch, het is allemaal best spannend en zwaar. 'Ik voel me soms echt erg lonely. Mijn kinderen zijn alles voor me en dat wil ik sharen. Dat kun je wel met vrienden doen maar dat is toch anders dan met je partner. Ik hou van babies en zou ook best een vijfde willen, maar drie vaders, nee. Zeg nooit nooit maar ik ben nu 36 en heb altijd gezegd, niet na mijn 37ste.'

          de Volkskrant,

          De enorme groei van de afgelopen jaren heeft Baan Company sterk veranderd. Klanten over de hele wereld, vestigingen in India, Israël, Maleisië, Japan en een hoofdkantoor in zowel Menlo Park (Californië) als Putten; Baan is nu een echte global company, benadrukt Jan Baan regelmatig. Dat blijkt ook uit de samenstelling van het bestuur. Zo is president & chief operating officer Tom Tinsley een Amerikaan. Als enige bestuurder zetelt deze oud-McKinseyaan naast Jan en Paul in het Puttense hoofdkantoor. Verder zijn er in het Amerikaans georganiseerde Baan ook Duitsers en een enkele Japanner te vinden. Logisch, vindt Jan. 'Een Jan en Paul Baan-cultuur is levensgevaarlijk. Wij bezitten niet alle kwaliteiten die nodig zijn om de onderneming te leiden. Wij zijn bereid te sharen en dankzij de marktkapitalisatie zijn we in staat om talent binnen te halen.'

          NRC Handelsblad,