shoulderen


shoulderen 1.0

(recht en misdaad; neologisme)

iemands pincode afkijken over diens schouder

Semagram (extra betekenisinformatie)


Shoulderen…

is afkijken; is een activiteit

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is iemands pincode afkijken over iemands schouder

    Algemene voorbeelden


    Pas op voor 'shoulderen'! Drie nog jonge meisjes hebben de pincode van een 72-jarige vrouw afgekeken. Opsporing Verzocht heeft dinsdagavond beelden getoond waarop de gewiekste werkwijze van de jeugdige rovers goed te zien is. Tijdens de veelgebruikte truc, ook wel shoulderen genoemd, wordt tijdens het afrekenen de pincode door twee meisjes afgekeken. Een derde meisje leidt de medewerkster af [...]. Na het afkijken van de pincode wordt het bejaarde slachtoffer door het drietal naar huis gevolgd. Daar vraagt één van hen in gebrekkig Engels waar ze een dokter kan vinden. Ondertussen pakt een ander meisje de portemonnee van de vrouw uit haar tas.

    De Telegraaf,

    Iemand, vaak een oudere vrouw, wordt tijdens het opnemen van geld bij een geldautomaat door deze criminelen in de gaten gehouden. Tijdens deze observatie maken zij gebruik van het zogenaamde 'shoulderen'. De criminelen kijken over of naast de schouder mee naar het intoetsen van de pincode.

    http://www.parool.nl/parool/nl/4060/AMSTERDAM-NIEUW-WEST/article/detail/2443125/2011/06/08/Roemenen-aangehouden-vanwege-vijf-euro-truc.dhtml,

    Etymologie


    Aard herkomst leenwoord
    Vroegste datering 2011
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal shoulder; shouldering
    Betekenis in brontaal idem