shufflegeneratie


shufflegeneratie 1.0

(pejoratief; neologisme)

generatie die gevormd wordt door de huidige twintigers, die geen doorzettingsvermogen zouden hebben en snel verveeld zouden zijn, wat onder andere tot uiting komt in het voortdurend wisselen van studie, werk, partner en muziekvoorkeur
Oorspronkelijk werd met de Engelse term shuffle generation gedoeld op de door Apple uitgebrachte iPods, de zogeheten Apple shuffle generation. Vervolgens werd het figuurlijk gebruikt voor de groep mensen die gebruikmaakt van dat type iPods, waarna de term - zonder de bijgedachte aan iPods - figuurlijk gebezigd werd voor de gehele generatie.

Semagram (extra betekenisinformatie)


De shufflegeneratie…

is een generatie

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] kenmerkt zich door een gebrek aan doorzettingsvermogen en een gering concentratievermogen
 • [Activiteit of handeling] wisselt voortdurend van studie, werk, partner of muziekvoorkeur

  Algemene voorbeelden


  De huidige twintiger is snel verveeld. Hij switcht continu van studie, werk, relatie en tabblad en weet niet meer wat doorzetten is. De shuffle-generatie is een zwakke generatie.

  http://www.zinweb.nl/zinlog/2011/09/26/de-shuffle-generatie-van-prikkel-naar-prikkel,

  Toch blijft hun mix van electro/trance/punk/rave/house en techno aanstekelijk en zit het wel snor voor de komende tijd en die zal zich meer en meer in het buitenland afspelen. "Muziek voor de shufflegeneratie" verwoordde Subs frontman Papillon het, we konden het niet beter uitdrukken.

  http://www.musiczine.net/nl/review-concerts/the-subs/the-subs-tryout-muziek-voor-de-shufflegeneratie/,

  Je hebt je in het verleden expliciet uitgesproken tegen de downloadcultuur en de shufflegeneratie met haar iPods en haar korte concentratievermogen.

  http://damusic.be/interview/porcupine-tree/de-terugkeer-van-het-album

  Ook vandaag blijkt het sterke programma en het compacte terrein ideaal voor de shufflegeneratie. Geen zin in Dorian Concept? Dan toch gewoon een hapje doen, drankje halen, babbeltje maken en naar Little Dragon, Gaslamp Killer of Flying Lotus.

  http://3voor12.vpro.nl/#!/nieuws/2011/juli/pitch-festival-2011-slotdag-met-jamie-woon-flying-lotus-selah-sue.html,

  Etymologie


  Aard herkomst leenvertaling
  Vroegste datering 2010
  Brontaal Engels
  Vorm in brontaal shuffle generation
  Betekenis in brontaal idem
  Benoemingsmotief Oorspronkelijk zo genoemd naar de door de huidige twintigers veelvuldig gebruikte iPods van Apple, bekend onder de naam Apple shuffle generation.