shunt


shunt 1.0

afbeelding

Bron: Cancer Research UK
( CC licensed )

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

kunstmatige of soms ook aangeboren verbinding tussen twee normaal gescheiden delen van het lichaam, waardoor bloed of een lichaamsvocht stroomt; bypass

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een shunt…

is een verbinding

  • [Functie] wordt door een chirurg aangebracht als oplossing voor een gezondheidsprobleem, bv. voor nierdialyse tussen aders in de arm of bij de behandeling van een waterhoofd voor de afvoer van vocht naar bloedvaten
  • [Ontstaan] wordt door een chirurgische ingreep aangebracht of ontstaat door een aangeboren afwijking
  • [Plaats] komt als aangeboren afwijking soms voor tussen de beide harthelften

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een shunt aanleggen
    • een shunt plaatsen

    Wanneer nu de longbloedvaten groot genoeg zijn, kan een hartchirurg een correctieoperatie uitvoeren. Maar soms is dat niet mogelijk. In dat geval zal de chirurg een soort van overbrugging (een 'shunt') aanleggen tussen aorta en longslagader.

    http://www.uzleuven.be/UZroot/content/home/wieiswie/diensten/kindercardiologie/ziektebeelden/

    Vanwege het gevaar voor infectie moet de liquorlekkage spoedig tot staan worden gebracht, wat over het algemeen goed lukt door het plaatsen van een shunt [...]. De hulp van de neurochirurg is verder nodig als zich een hydrocefalie heeft ontwikkeld. Door de neurochirurg wordt een shunt geplaatst die de liquor naar andere lichaamsholten afvoert, zoals de buikholte of het hart. Bij een goed behandelde hydrocefalie hoeven de intellectuele prestaties van de patiënt niet te lijden. De hydrocefalie kan echter terugkomen als er een verstopping van het shuntsysteem optreedt (shunt-dysfunctie); het shuntsysteem moet dan gereviseerd worden.

    http://www.nvvn.org/

    met adjectief ervoor


    • een intracardiale shunt

    Het hartdebiet is de hoeveelheid bloed die per minuut doorheen uw hart gepomt wordt, meestal 4 à 7 liter per minuut. Ze wordt gebruikt voor de berekening van klepoppervlakten. Soms zijn er binnenin het hart abnormale verbindingen (shunts) tussen het linker en rechter deel, intracardiale shunts. Om deze shunts te lokaliseren en te meten, worden op bepaalde plaatsen in het rechter hart bloedafnamen vericht.

    http://www.hartcentrumhasselt.be/cathweb/ktdiagnose.htm

    • een tijdelijke shunt

    Vervolgens wordt de slagader weer dichtgehecht. De hersenen krijgen tijdens de ingreep voldoende bloed via de overige slagaders. Eventueel kan tijdens de ingreep een tijdelijke shunt worden aangelegd. Het risico dat de operatie oplevert op een herseninfarct hangt onder meer af van de conditie van de patiënt alsmede van de ervaring van de betrokken vaatchirurg.

    Reformatorisch Dagblad,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen