sidderrog


sidderrog 1.0

rog met grote borstvinnen en een elektrisch orgaan aan de weerszijden van de kop, waarmee stroomschokken kunnen worden afgegeven van 8 tot wel 220 volt en dat zowel gebruikt wordt tijdens de jacht als ter verdediging
Ook van toepassing op de rogfamilie of soort in het algemeen en dan vaak in het meervoud gebruikt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een sidderrog…

is een rog; is een vis; is een dier

  • [Afmeting] is, afhankelijk van de soort, 25 tot 180 cm lang
  • [Kleur] is bruin met soms witte vlekken
  • [Deel] heeft grote borstvinnen en een elektrisch orgaan aan de weerszijden van de kop, waarmee stroomschokken kunnen worden afgegeven van 8 tot wel 220 volt
  • [Voortplanting] is eierlevendbarend
  • [Woongebied] komt voor in de Middellandse Zee
  • [Gedrag] geeft tijdens de jacht en ter verdediging elektrische schokken af
  • [Gelijkenis] lijkt op een sluimerrog
  • [Onderscheid of tegenstelling] gebruikt, in tegenstelling tot een sluimerrog, zijn elektrisch orgaan wel bij de jacht
  • [Verscheidenheid] komt voor in 22 of 23 soorten

Hoofdsemagram: rog


Rijk Animalia; Dieren
Stam Chordata; Chordadieren
Klasse Chondrichthyes; Kraakbeenvissen
Orde Torpediniformes
Familie Torpedinidae

Algemene voorbeelden


Aquatopia pakt speciaal voor Halloween uit met sidderroggen. Die bijzondere vissen kunnen een elektrische lading tot 220 volt produceren om zich te verdedigen of een prooi te verdoven.

https://www.hln.be/regio/antwerpen/aquatopia-viert-halloween-met-sidderroggen~a47d9e08/,

De sidderroggen zijn een familie roggen die bekend staan om de elektrische schokken die ze kunnen afgeven. Dit doen ze om zich te verdedigen voor vijanden maar ook om zelf achter prooien te jagen. De prooien worden dan verdoofd en zo opgegeten. De roggen liggen rustig op de bodem van de zee en wachten hun prooien af. De elektriciteit die ze opwekken kan ook worden opgeslagen zoals bij een batterij. De roggen zijn plat en schijfvormig met een staartvin.

http://diertjevandedag.classy.be/vissen/kraakbeenvissen/roggen/familie_sidderroggen.htm

Sidderroggen zijn gemakkelijk herkenbaar aan hun ronde vorm, gevormd door kop, borstvinnen en lichaam. Bek en kieuwopeningen liggen aan de onderzijde van de kop. Aan de bovenzijde vallen vlak achter de ogen de grote spuitgaten op, waardoor het ademhalingswater de kieuwen bereikt.

http://www.worldexplorer.be/sidderroggen.htm

Sidderroggen hebben aan weerskanten van hun ogen twee niervormige organen, die bestaan uit aangepast spierweefsel. Het zijn in feite biologische batterijen. De sidderrog kan er stroomstoten mee opwekken. Bij de jacht op visjes en garnalen gebruik de rog pulsen van ongeveer 70 Volt. Er zijn gevallen bekend van roggen die stroomstoten van 200 Volt bij 8 Ampère konden opwekken. Die extra sterke stoten gebruikt de vis als hij bedreigd wordt.

https://www.ecomare.nl/verdiep/nieuws/sidderrog-bij-maasvlakte/

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • de gemarmerde sidderrog
  • de gevlekte sidderrog
  • de zwarte sidderrog

De gemarmerde sidderrog leeft in zeegrasvelden, bij rotsen en op zandbodems. Ze liggen de meeste tijd doodstil op de bodem, vaak half onder het zand. Maar zowel overdag als 's nacht zijn ze alert om een nietsvermoedende prooi een stroomstoot toe te dienen en op te eten.

https://www.wnf.nl/dieren/dierenbieb-vissen/gemarmerde-sidderrog.htm

De gevlekte sidderrog is een soort rog uit de familie van de sidderroggen. Ze komen voor langs de kusten van Spanje aan het noorden van Afrika.

http://diertjevandedag.classy.be/vissen/kraakbeenvissen/roggen/sidderroggen/gevlekte%20sidderrog.htm

De zwarte sidderrog is een kraakbeenvis die je aantreft in de Middellandse Zee en in grote delen van de Atlantische Oceaan. Daar leeft hij op de zeebodem en hij wordt bijna twee meter lang.

http://www.worldwidebase.com/fishbase/de_sidderrog.shtml

in voorzetselgroep


  • de sidderingen van de sidderrog

Jarenlang hadden geleerden experimenten gedaan om elektriciteit te voelen, in zwavelzuur, in salmiak, in melk, ze wreven kattenvellen over vlakke harskoek, ze tuurden naar de sidderingen van de sidderrog, maar al die gevoelens en waarnemingen leidden niet tot begrip.

http://www.sg.unimaas.nl/vink.htm,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen