sigarenaansteker


sigarenaansteker 1.0

aansteker die in het dashbord van een auto (of boot) is ingebouwd, bestaande uit een opening waarin een metalen cilinder met aan de voorzijde een gloeiknop gestoken wordt; na het indrukken van de cilinder wordt de knop door de accu van de auto elektrisch verhit, waarna iemand zijn sigaret of sigaar kan aansteken door de cilinder uit de opening te halen en het uitende van de sigaar of sigaret tegen de gloeiende knop aan te houden; sigarettenaansteker
Tegenwoordig vaker gebruikt om allerlei in de auto gebruikte apparaten van stroom te voorzien, zoals navigatieapparatuur, dvd-spelers, mp3-spelers e.d.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een sigarenaansteker…

is een gebruiksvoorwerp; is een voorwerp

  • [Deel] bestaat uit een een opening en een uitneembare metalen cilinder met aan de voorzijde een gloeiknop
  • [Functie] dient om sigaretten of sigaren in de auto (of boot) aan te steken, maar wordt tegenwoordig vaker gebruikt om allerlei apparaten van stroom te voorzien, zoals navigatieapparatuur, dvd-spelers, mp3-spelers e.d.
  • [Plaats] is ingebouwd in het dashbord van een auto (of boot)
  • [Werking of functionering] werkt door de metalen cilinder met de gloeiknop in de opening te steken en in te drukken, waarna de knop door de accu van de auto elektrisch verhit wordt; door de sigaar of sigaret tegen de goeiende knop te houden wordt de sigaar of sigaret aangestoken

Algemene voorbeelden


Microslaapjes, waarbij de ogen enkele seconden dicht blijven, worden [...] niet eens opgemerkt. Daarom ontwierp de studente een intelligente bril en een bijbehorend basistoestel, dat er draadloos mee verbonden is en dat in de sigarenaansteker van de auto kan worden geplugd. In de bril gebeurt de meting van de vermoeidheid, gebaseerd op de alertheid van de bestuurder. De meetresultaten gaan naar het basistoestel dat een waarschuwing uitzendt. Blijven de ogen anderhalve seconde dicht, dan volgt een alarm, op basis van spraaktechnologie.

http://www.ha.be/attachments/wim/tekst_knack.pdf

Zodra je de aansluitplug van je navigatie (in mijn geval TomTom) in de opening van je sigarenaansteker steekt (in mijn geval van een W110, 190 Dc, bouwjaar 1965), brandt er kennelijk iets door en laadt je TomTom daarna niet meer op. Wie heeft ook dit soort ervaringen? En wat is er aan te doen?

http://heckflosseclub.forum2go.nl/aansluiten-tomtom-via-je-sigarenaansteker-t63.html,

De sigarenaansteker doet het niet meer, inclusief het lampje dat er in zit. Niet dat ik zo graag wil roken (ben een overtuigde niet-roker) maar om de GPS te voeden is dit wel een handige stekker. Helaas, het ding is zo dood als een pier.

https://www.jaguarforum.nl/forum/index.php/topic/8086-sigarenaansteker-en-permanente-12v-voor-radio-in-xj6-series-3/,

Het verdient wel voorkeur de schakeling rechtsstreeks op de accu aan te sluiten, in principe zou het ook moeten kunnen op de sigarenaansteker, maar om reden die ik nog niet heb kunnen achterhalen is de spanning op mijn sigarenaansteker 0.2 V lager dan de accuspanning.

http://janfreak.home.xs4all.nl/batmon.html

Belangrijk: in sommige wagens en boten is de sigarenaansteker niet aangesloten wanneer het contact uit staat. Sluit in zulke gevallen de SOL8 direct aan op de batterij door middel van de batterijklemmen. Sluit de zwarte kabel aan op de negatieve (-) pool en de rode kabel op de positieve (+) pool.

http://www.electronicaembajadores.com/datos/manuales/sa/sa41/sa41008.pdf

De verlichting van mijn sigarenaansteker is kapot, ik ben een half uur bezig geweest om uit te vinden hoe ik het zaakje moet demonteren en ben er niet achter gekomen. Kan iemand mij uitleggen hoe dit moet.

http://www.xantiaclub.net/forum/viewtopic.php?f=8&t=9369,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


sigarenaansteker 2.0

(archaïsch)

aansteker die bestemd is voor het aansteken van sigaren (en sigaretten)

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een sigarenaansteker…

is een aansteker; is een gebruiksvoorwerp; is een voorwerp

  • [Functie] diende om sigaren aan te steken

    Algemene voorbeelden


    Antieke sigarenaansteker op houten voet - jaren '20. Zeer fraai gedecoreerd toonbankmodel. Vroeger kon je je net gekochte sigaren/sigaretten aansteken met deze antieke toonbankaansteker op houten voet. Met geïntegreerde asbak. Vermoedelijke materiaalsoort samac. Met floraal decor aan onderzijde. Afmetingen: Hoogte 45 cm. Diameter voet 22 cm. Zwaar model (ca. 4 kg).

    http://veiling.catawiki.nl/kavels/454765-antieke-sigarenaansteker-op-houten-voet-jaren-20