sigarenas


sigarenas 1.0

as van een sigaar, hetzij van een brandende sigaar waarbij de as aan het uiteinde van de sigaar een kegel vormt, hetzij van een opgerookte sigaar

Semagram (extra betekenisinformatie)


Sigarenas…

is as; is een stof

  • [Kleur] is lichtgrijs
  • [Vorm] vormt aan een brandende sigaar een kegeltje
  • [Ontstaan] ontstaat door het oproken van een sigaar

    Algemene voorbeelden


    'Ik ben in dubio,' zei Lupijn, 'welke weg ik als inspecteur zal kiezen, de inductieve met fijnvingerige vingertoppen...' 'Gebruik uw eigen taal,' snibde mevrouw Wolff, die snel iets opschreef in haar boekje. '... die van sigarenas,' zei Lupijn onverstoorbaar, 'ondergoed, tapijt en schoenzolen, of de deductieve, die van starre vooroordelen en vaste regels, of de intuïtieve, die slaperig en dommelend het raadsel aftast.'

    Gesprekken in huizen aan zee, Willem Brakman,

    Ze gooide de as in de vuilnisbak en zette een bloemetje in de vaas. Toen de conservator thuiskwam, was de vuilnisbak ook al geleegd. In zijn wanhoop moet hij toen de vaas maar met wat sigarenas hebben gevuld. Niet de slechtste soort as die hij kon kiezen overigens, want Multatuli hield van een goede sigaar.

    Boze brieven van Bijkaart, W.F. Hermans,

    Heeft u last van ongedierte op uw planten, strooi dan sigarenas op de aarde en u heeft geen last meer van ongedierte. Ook kunt u een lucifer met de kop in het zand steken.

    http://www.marline.nl/spicb13.html

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • sigarenas morsen (op iets)
    • sigarenas morsend

    Aan Hans Wiegel kon ik, jong als hij was, al zien dat hij toch zou uitgroeien tot een gezette gezetene, met sigarenas, gemorst op het vest van zijn driedelig pak.

    http://www.hernehim.nl/blogarchief%202010%20I.htm,

    De eerste kunstzijde die commercieel werd uitgebaat, heette chardonnet, naar de uitvinder. De eerste baljurk gemaakt van deze stof ging helaas maar kort mee. De draagster stond in 1895 plotseling in haar negligé nadat er sigarenas op haar jurk was gemorst.

    http://books.google.nl/books?id=5LcyAgAAQBAJ&pg=PT388&lpg=PT388&dq=%22sigarenas+op%22&source=bl&ots=T46AaqiSUy&sig=FoJhnBfKqVeiDkGPQIZSTE68z7E&hl=nl&sa=X&ei=dDG1U93TBoKHPfOkgIAK&ved=0CCkQ6AEwAg#v=onepage&q=%22sigarenas%20op%22&f=false,

    Ik kon niet zomaar 'nee' zeggen want ik kende de man al jaren en hij had me dikwijls op goede ideeën gebracht, al keuvelend en sigarenas morsend op zijn slordig uitgespreide handel, maar ik wou die Christies beslist niet hebben.

    De doosjesvuller en andere vondsten, Janwillem van de Wetering,

    'Maar ik heb meteen voor het lidmaatschap bedankt,' zei hij en hij morste sigarenas op zijn broek en zijn colbertje.

    http://books.google.nl/books?id=DUF2AAAAQBAJ&pg=PT137&lpg=PT137&dq=%22morste+sigarenas%22&source=bl&ots=mpeFqSaTja&sig=Uop5r-2vKPboG636i1K7ejM_GOc&hl=nl&sa=X&ei=jjC1U7feMsGBPY70gJgJ&ved=0CB8Q6AEwAA#v=onepage&q=%22morste%20sigarenas%22&f=false,

    Hij ontweek gesprekken over de bezettingstijd en bleef, sigarenas morsend, decortjes vervend, pisang bakkend, altijd de behoedzame diplomaat.

    De koorddanseres en andere herinneringen, Rico Bulthuis,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • weggeveegde sigarenas

    Ik keek vanonder mijn wenkbrauwen, van zijn handen over het spoor van vetvlekken en haastig weggeveegde sigarenas, op naar het hoofd dat boven de brede, vaalwitte boord uitrees.

    Marcel, Erwin Mortier,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: op

    • sigarenas op een broek
    • sigarenas op het jacquet
    • sigarenas op een pak
    • sigarenas op de revers
    • sigarenas op de stropdas
    • sigarenas op een vest

    Vroeger had je vrijgezellen. Mannen in morsige pakken waren dat, met sigarenas op hun broek, altijd vol verhalen, door hun neefjes op handen gedragen.

    Poot: verhalen over de hond, Midas Dekkers,

    Ik meende 'knieën' te verstaan en keek meteen omlaag om te zien of ik niet bij ongeluk wat sigarenas op mijn broek had gemorst tijdens het lezen van P.C. Hooft. Het was een van de vele genoegens tijdens de tweemaandelijkse afwezigheid van vrouw en kinderen dat ik er lustig op los kon roken en me niet zorgen hoefde te maken over morsige vlekken die mijn zonde zouden verraden.

    http://www.cubra.nl/sinterklaas/02tooten.htm,

    Arrogante blik, onderkin, vettig piekhaar, altijd in een morsig zwart pak, sigarenas op de revers en maar brallen.

    http://www.ad.nl/ad/nl/5598/Sportcolumnisten/article/detail/2199408/2007/12/16/Het-dedain-waarmee-Kesler-praat -verdient-de-gesel-van-het-publiek.dhtml,

    De ECB begon als sociëteit waar heren met sigarenas op het jacquet tussen het bridgen door de hoogte van de inflatie corrigeerden. Nu moeten de bretelboys hele landen overeind houden.

    http://925.nl/archief/2011/11/17/totaalpaniek-alleen-ecb-kan-euro-nog-redden,

    Neem nu die mijnheer Buma, een aardige, keurige man, die het liefst het type was geworden dat de sigarenas op zijn grijze pak liet vallen. Maar dat kan niet meer.

    http://www.dagelijksestandaard.nl/2012/06/nog-%C3%A9%C3%A9n-peiling-en-het-cda-is-echt-weg,

    Van een partij die toch veel voorstanders in zijn gelederen heeft van "drie maal de wet overtreden levenslang" en waar op bijeenkomsten veel grijze pakken met sigarenas op de stropdas rondlopend "recht en orde" bepleiten zou je toch ook die rechte rug verwachten die je bij Ab Klink ziet.

    http://www.venisnews.nl/blogs/2009/01/halbe-zijlstra-een-verdwaalde-ludieke-stellingwerver/,

    Die Ivo Opstelten is een uitstekende bestuurder met een zeker brombeerachtig charisma en, als hij zou roken, sigarenas op zijn vest.

    http://www.groene.nl/artikel/oud-geld,

    in voorzetselgroep


    • stinken naar sigarenas

    Het dashboard van vaders beslijkte witte Opel Admiral stinkt naar sigarenas en naar pijp, zegt ons Hilde.

    Volgend jaar in Berchem, Leo Pleysier,

    voorafgegaan door als


    • grijs als sigarenas
    • lichtgrijs als sigarenas

    De koning zwichtte, op de tiende december in alle vroegte en stilte vertrok Wagner uit München, verpletterd en ontgoocheld. Hij zag er uit als een geest, zijn haar was grijs als sigarenas, alleen zijn oude hond Pohl en zijn knecht vergezelden hem.

    http://www.eco.rug.nl/~brakman/brakman/verf06.html,

    Na een paar dagen worden de uitwerpselen grijs (als sigarenas) en vallen door zon- en regenverwering uit elkaar, zodat ten slotte slechts de inhoud achterblijft.

    http://zoogdierenwerkgroep.be.www208.your-server.de/sites/default/files/zwg/Sporen%20van%20otters.pdf,

    Als meneer Groenink langs komt sloffen valt het me op dat het lint van zijn panamahoed verbleekt is. Lichtgrijs als sigareas.

    De kus, Jan Wolkers,